Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

İnternette ve makalelerde çizilen evrim ağaçlarının üzerinde ortak ataları gösteren yerlerde isim yazılmıyor?

Filogenetik ağaçların sadece uçlarında tür isimleri görüyorum, neden ortak ataların isimleri yazılmıyor?
278 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bunun sebebi, evrimsel süreçte her iki türün ortak bir atasının var olmaması değil, bu ortak ata türün hiçbir zaman ilan edilemeyecek olmasıdır. Bunun da çok basit iki nedeni vardır: evrimsel süreçte yaptığımız filogenetik sınıflandırmalarda, türler mutlaka var olan türlerden biriyle kuzen olacak şekilde tanımlanırlar. Eldeki gruplara en uzak akraba olup, ortak atanın taşıması gerektiği düşünülen bütün özelliklere sahip türler bile "ortak ata" olarak sınıflandırılmazlar. Çünkü modern sınıflandırmada böyle bir kategorizasyon bulunmaz. Ortak ata olduğu düşünülen türler bile mutlaka ayrı birer evrimsel dal biçiminde ve "dış grup" olarak sınıflandırılacaktırlar; dolayısıyla asla iki türün ortak atasının spesifik olarak hangi tür olduğundan bahsedilemeyecektir. Bu, filogenetiğin kurallarından ötürü böyledir. 

Bunun bir diğer sebebi, fosil kayıtlarının çok sınırlı olmasıdır. Günümüzde milyonlarca fosil örneği yeryüzüne çıkarılmış olsa da, bu fosillerin temsil ettikleri türlerin sayısı 250.000 civarındadır. Bu sayı, yaşamış ve yok olmuş tüm türlerin ortalama %0.005'ine denk gelmektedir. Dolayısıyla keşfedeceğimiz hiçbir türün, iki yaşayan türün doğrudan atası olduğundan ve modern türlerin ikisine de yaklaşık olarak eşit uzaklıkta olan bir tür olduğundan emin olamayız. Genellikle fosil kayıtlarındaki türler mutlaka günümüz türlerinden birine, diğer torunlarına nazaran azıcık da olsa daha yakın olabilecektir. Bu da, eldeki türün "ortak ata" olarak değil, "dış grup" olarak nitelendirilmesine neden olacaktır. Ancak dış gruplar, ortak atalara en yakın özelliklere sahip olan, dolayısıyla ortak atanın nasıl olabileceğine dair bilgi veren canlılardır. Gerçekten günümüzdeki iki türün %100 ortak atası olan bir türü keşfetsek bile, bunu kesin olarak bilemeyiz ve muhtemelen yine bir tanesine biraz daha yakın olduğunu düşüneceğimizden "dış grup" olarak niteleriz. Bunun sebebi, yine filogenetik analiz kurallarıdır.

Bunu anlaması ve idrak etmesi ilk etapta birçok kişi için güç olabilir. Ancak sınıflandırma kuralları anlaşıldıkça ve türlerin birbirleriyle akrabalık ilişkileri kavrandıkça ne demek istediğimiz daha net biçimde anlaşılacaktır. Fikir vermesi açısından aşağıda verdiğimiz ilgili makalemizin okunması büyük önem taşımaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıdaki fotoğraftan örnek verecek olursak, A ve B türlerinin ortak atası olarak bir türü asla doğrudan sınıflandıramayız. Bu tür keşfedilse, fosillerine ulaşılsa, genetik analizi yapılsa bile A ve B'den önce ayrılan bir grup olarak sınıflandırılacaktır (tıpkı C gibi). Bu arada bu fotoğrafta "C türü", A ve B türlerinden oluşan kladın (taksonomik grubun) "dış grubu" olarak isimlendirilir.

Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

219 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close