Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Elif Maximoff
Üye 2 Ağustos 2022
3

Fizikteki cern nasa gibi yerlerin biyoloji versiyonu var mı?

Yani biyoloji alanında deneyler yapan yerlerden /topluluklardan bahsediyorum
581 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 3 Ağustos 2022

Çok güzel bir soru...

Fizik ve astronomi, üzerine çalışmalar yapmak için çok büyük teknik olanaklar ve bu nedenle de çok yüksek bütçeler gerektiren alanlar. Söz konusu teknik olanaklar aynı zamanda çok ama çok karmaşık mühendislik çalışmaları da gerektiriyor. Çok geniş araziler, çok fazla alet, makine, bina, personel, çok uzun süreçler, çok fazla hesaplama ve proje. Higgs parçacığını bulmak, çok fazla uzmanlığın bir arada uyum içerisinde çalışmasını gerektiren bir çaba. Tıpkı Ay'a gitmek, Mars'a bir uzay aracı göndermek gibi.

Bu gereklilikler yüzünden de fizik ve astronomi üzerine yapılan araştırma ve uygulamalarda, çok sayıda ülkeden çok sayıda biliminsanı bir arada çalışıyor. İşte CERN de bunun zirve örneği. NASA her ne kadar ABD'de kurulmuş ve başlangıçta orada finanse edilmiş olsa da bugün için yarı özel (Elon Musk) ve tüm dünya biliminsanlarının bir arada çalıştığı bir kuruluş.

Tüm Reklamları Kapat

Biyoloji ise böyle bir alan değil. Daha küçük bütçeler, daha az mühendislik, daha mütevazı fiziksel gereklilikler yeterli. O nedenle biyolojinin tüm gücü, belirli bir laboratuvarda ya da bir noktada toplanmış değil. Buna gerek yok. Çok sayıda araştırma kuruluşu ya da üniversite, kendi içinde, biyoloji alanında öncülük teşkil edebilecek çalışmalara imza atabiliyor.

Özetle... Bir hücreyi incelemek için, onu bir tüpün içerisine koyup elektro mıknatıslarla ışık hızında hareket ettirmenize gerek yok. Yaşamın öz enerjisi, onu anlayabilmemiz için yeterli hareketi sağlıyor.

107 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close