Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Dilan Kaplan
Üye 28 Temmuz 2022
1

Ölümsüzlük gerçekten mümkünmü?

İnsanlar ölümsüzlügü keşfetse bütün dış faktörlere karşı dayanıklı süper calılar olsa bile bir gün içinde bulunduğumuz evren ölücek bu durumda sonsuz,mutlak bir yaşam yani kelimenin tam anlamıyla "gerçekten" ölümsüzlük mümkünmü?
260 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emre Can Çiftçi
Biyoloğum 30 Temmuz 2022

Aslında evet bir noktaya kadar mümkündür. İnsan bedeni için ölümsüzlüğü hep yaşlanma kavramı ile birlikte düşünürüz ve hücre hatlarının yaşlanması neredeyse sadece telomer biyolojisinin konusudur. Bunun için 2009 Nobel tıp ödüllü çalışmayı okumanı tavsiye ederim[1]. Benim de bir zamanlar tezimi yazdığım bu alanda son yıllarda gözalıcı gelişmeler yaşanıyor yani evet biyolojide bir gün doku yaşlanmasının durdurulması mümkün.

Kendi başına kesinlikle organizma olmasa da kanser hücre hatlarındaki bölünme temelli ölümsüzlüğü ve bu konudaki en meşhur hikayeyi de okumanı tavsiye ederim[2].

Bunların dışında insan bilincini dijital bir ortama aktarıp Teknolojik Tekillik veya Singularity denilen yolla "ölümsüzlüğe" biraz daha yaklaşmak mümkündür.

Tüm Reklamları Kapat

Çok daha nihai perspektifte biz elimizden geldiğince ölümsüz de olsak eğer evren bir gün ölecek ve bir "hiç" olacak ise biz de onunla beraber kaçınılmaz olarak varlığımızı yitirmeliyiz. Ancak bildiğim kadarı ile evrenin böyle bir sona nasıl ulaşacağı ile ilgili hem fikir olduğumuz bir model henüz yok.

Şimdilik dünyanın dört bir yanındaki laboratuvarlarda öncelikle yaşlılık ilişkili hastalıklar, ardından da organizma olarak yaşlanmanın kendisi çalışılmaktadır. Bana kalırsa bu çalışmaların her biri, bizi ölümsüzlük dediğimiz kavrama bir adım daha yaklaştırmaktadır.

Kaynaklar

  1. Elizabeth H. Blackburn. (2010). Telomeres And Telomerase: The Means To The End (Nobel Lecture). Angewandte Chemie International Edition, sf: 7405-7421. doi: 10.1002/anie.201002387. | Arşiv Bağlantısı
  2. Rebecca Skloot. (2010). The İmmortal Life Of Henrietta Lacks. ISBN: 978-0-307-58938-5. Yayınevi: Crown.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close