Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sahil Eren Akıllı
Üye 8 Temmuz 2022
14

"Resimde ilk olarak ne görüyorsunuz" tarzı sorular bize beynimizin çalışması ile ilgili bir şeyler açıklar mı?

Resimde ilk yaşlı kadın mı genç kadın mı görüyorsunuz?
5,877 görüntülenme
"Resimde ilk olarak ne görüyorsunuz" tarzı sorular bize beynimizin çalışması ile ilgili bir şeyler açıklar mı?
"Resimde ilk olarak ne görüyorsunuz" tarzı sorular bize beynimizin çalışması ile ilgili bir şeyler açıklar mı?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Baran Çevik
Baran Çevik
51K UP
Okumak 9 Temmuz 2022

Resimde gördüğünüz, başını diğer yana çevirmiş, şapkalı bir bayan olabilir. Şimdi de aynı resmi başka
türlü yorumlamanın bir yolunu bulmaya çalışın. Bu sefer de aşağıya ve sola bakmakta olan bir yaşlı kadın göreceksiniz. Resme baktığınızda bunlardan ya birini ya da diğerini görürsünüz (buna algısal çift-durumluluk adı verilir)

Beyin, kuramsal olarak hem g[1]enç hem de yaşlı kadını aynı anda görebilecek olsa da, gerçekte beynin yaptığı bir iş değildir bu. Beyin bir tür refleksle, belirsizlik taşıyan bir şeyle ilgili bir seçim yapar. Sonra yeniden yapar seçimi. Bu şekilde defalarca ileri geri gidip gelebilir. Ama sonuçta yaptığı iş, belirsizliği seçeneklere parçalamaktır.

Tüm Reklamları Kapat

208 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D. Eagleman. (2015). The Brain: The Story Of You. ISBN: 9781101870532. Yayınevi: Pantheon.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 10 Temmuz 2022

Öncelikle beyin noktasal değil bütünsel tanımlama yaparak nesneleri tanır ve tanımlar. Bu nedenle gördüğümüz şeyleri mesela bir bulutu şeklinden dolayı hepimizin yaptığı gibi başka nesnelere benzetme eğilimi taşır. Bunun nedeni beynin noktasal değil bütünsel tanımlama ve tarama yapmasıdır. Bunu da özelleşmiş nöron hücreleri sayesinde yapar. Mesela üç boyutlu uzay zamanı fon ve cisim olarak ayıran özel veri işleme yapan nöronlar sayesinde gerçekleştirir. Aynı şekilde beyinde örneğin harekete duyarlı reseptör nöronlar vardır. Bütün bu özelleşmiş nöronlar sayesinde beyin görülen bir nesneyi veya resmi hızlı bir biçimde tarar ve daha önce tanımlı nesnelerle ilişkilendirir ve böylece tanımlamaya çalışır. Bütün bunlar bilinç dışı bir biçimde beyin tarafından gerçekleştirilir. Bilinç bu durumda David Eaglemanın kitabında belirttiği gibi bir kenar duran 'izleyen' çoğu zaman da 'geriden' gelen kişi durumundadır. Bilinç dışı işleyen beynin neler yaptığı gerçekten hayret uyandırıcı bir durumdur. Görmek işitmek gibi eylemlerin bile özü yukarıdaki gibi bilinç dışı gerçekleşen ve milyarlarca nöronun katıldığı ve veri işlediği bir süreçtir. İnsanlar görme duyma konusunda da yanlış bir algıya sahiptir çünkü herkes ham veriyi gördüğünü sanır ama hayır bizler beynin işlediği veriyi görürüz. Bu nedenle gördüğümüz şeyler dış dünyadaki şeyler değil onların beyin tarafından özel bir biçimde işlenmiş verisidir.

Sorunuza gelirsek evet beynin veri işleme biçimi her beynin kendi deneyimlerine göre değişebilir. Bu nedenle resimde ilk görülen şey kişiden kişiye değişebilir. beynin ham veriyi işleyip bize 'sunması' nedeniyle iki beynin bir manzarada gördüğü şey de değişebilecektir. Kaldı ki beyin anıları veya deneyimleri çerçevesinde algılayacağı gerçeklik de değişecektir çünkü beyin anıları da o an görülen şeye 'ekleyebilir'. Beynin belleği de aktif bir veri işleme sürecine ve aktif (canlı) bir belleğe dayanır. Örneğin sizin kötü bir olay yaşadığınız mekanın resmini veya belli unsurlarla benzerini gördüğünüz zaman da size beyin aynı kötü hissi tekrar belli ölçüde yaşatabilecektir. Beyindeki bellek de bir PC belleğinden bu nedenle oldukça farklıdır. Çünkü beyin kendi deneyimlerini sadece hatırlamaz o an insana tekrar belli ölçüde 'yaşatır'. Dahası beyin bunları heran görülen duyulan koklanan şeylere ekleyebilir. Yani siz bu resimde örneğin yaşlı kadını görünce anneannezin size verdiği hisse dair bir algı beyinde o an oluşabilir veya örneğin yaşlılıkla ilgili ne algılıyorsanız onu veya küçükken sizi korkutan cadı imajinda algıladığınız 'çirkinliğe' dair algıyı. Bu şekilde anı deneyimleriniz size yaşatılır. Beyin kendi deneyimlerini oldukça öznel ve özel bir biçimde depolar kaydeder. Bu nedenle herkesin gördüğü duyduğu şeylerde ki algı ve deneyimi bu nedenle o kişiye göre oldukça öznel ve özel olur. İki kişinin algıladığı veya deneyimlediğı gerçeklik bu nedenle çok çok başka olabilir. Bunu sizin parmak iziniz kadar özelleşmiş ve deneyimlerimizle oluşmuş nöral ağ yapınız belirler. Beyin nöral ağ görüntüsü her beyinde bu nedenle oldukça farklılaşabilir. Deneyimlerine göre beyin nöral ağları durmaksızın canlı bir devre olarak değişir, budanır , gelişir yeni bağlantılar ve yolaklar oluşur ve yaşamınız boyu sizi siz yapan özel bir bilgi norön ağına sahip olursunuz. 2 yaşında maksimum seviyeye gelen ve olan kompleks nöral ağ yapınız deneyimleriniz ile şekillenir ve 20'li yaşların başına kadar çoğu da budanarak yok olur, kalanlarda hayatınız boyu çoğu kalacak biçimde bağlantıya dönüşür. Tabi sonrasında da değişimler devam eder ama giderek öncesine göre görece yavaşlayarak.

Tüm Reklamları Kapat

214 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close