Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kaan Karakaya
Kaan Karakaya
23K UP
Üye 6 Temmuz 2022 3 Cevap
6

Merak nasıl arttırılabilir?

1,661 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
334K UP
Düşünür 6 Temmuz 2022

bana kalırsa insanlar amaçları doğrultusunda "merak" ederler ve araştırma yaparlar. amacı olmayan insan herhangi bir bilgi eksikliğinin de farkında olamaz ve bu bilgi eksikliğini önemsemez. bunun doğrultusunda bilgi eksikliğini hissetmediği işlere merak duymaz. mesela örnek verelim. biyoloji konusunda hayallerin olsun. bunun doğrultusunda biyoloji bilginin kısıtlı olduğunu ve bilgisiz olduğunu hissetmeye başlarsın. bunun doğrultusunda bilgi eksikliğini gidermek için öğrenmek ve araştırmak istersin. bildikçe daha çok merak edersin çünkü öğrenilmesi gereken çok şey vardır. Anatomi, Sitoloji, Histoloji, Fizyoloji, Biyokimya, Embriyoloji, Evrimsel Biyoloji, Taksonomi, Mikrobiyoloji, Genetik, Moleküler Biyoloji ve Ekoloji ve daha bir sürü alt dal vardır. kısacası merakın asıl kaynağının hayat amacıyla ilgili olduğunu düşünüyorum.

268 görüntülenme
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Kendi merakını arttırabilmiş biriyim. 8 Temmuz 2022

Bence merak sonradan kazanılacak bir duygu olmaktan ziyade insana içkin, köreltilmiş bir duygu, içgüdüdür. O yüzden sorunun cevabı için merakın nerede köreltildiğine bakmamız gerektiğini düşünüyorum. İnsan çocukluğunda çok meraklıdır, çünkü hayat onun için henüz sıradanlaşmamıştır. Bize bugün normal gelen birçok şey onun için hala etkileyicidir. Dur durak bilmeden sürekli "Neden?" diye sorar. "Anne neden gökyüzü mavi?", "Baba neden senin sakalların var da annemin yok?", "Öğretmenim Dünya kendi çevresi etrafında dönüyor dediniz, peki ama neden?" Bu sorular bazen büyükler için can sıkıcı olabilir mesela bir öğretmen yetiştirmek zorunda olduğu bir müfredat dururken öğrencilerinden gelen bu "can sıkıcı" sorularla vakit kaybetmek istemeyebilir. İşten yorgun dönen bir ebeveyn kendisinin dahi cevabını bilmediği bu sorularla uğraşmak istemeyebilir. Bunların sonucunda çocuklar genelde baskılanır, kimi zaman geçiştirilir, kimi zaman bu kadar soru sormanın doğru olmadığı düşüncesi çocuğa aşılanır. Özellikle halkın "kutsallarına" yönelik sorular çoğu ebeveyn tarafından resmen bir suçmuş gibi gösterilir çocuklara. Halk arasında "Oralara bizim aklımız ermez." , "Düşün düşün b*ktur işin", "Fazla merak kediyi öldürür." gibi söylem ve deyimlerin de yaygın olduğunu düşünürsek çocukların öğrenme hevesinin kırılması bence oldukça olağan bir durum. Buna karşın belli bir yaşa kadar merakını koruyabilmiş çocuklar günümüz eğitim sistemine çarparlar. Katı bir müfredatı olan bu sistem insanı ezberciliğe yöneltir. Sınavı geçmek için öğrenmek zorundadır çocuk, kişisel merakını tatmin için değil. Okula başladığına öğretmenlerce açık olarak bu merakı bir noksanlık olarak görülmeye başlar. Çocuk bir soru sorduğunda genelde "İşine bak." "Sana verileni öğren." gibi tepkilerle karşılaşır. Bunların yanı sıra artık çocuk özgür değildir. Sürekli olarak ezberlemesi gereken "bilgiler" vardır artık. Belki çocuk artık bir şeyleri öğrenmek için birine muhtaç değildir, kendisi açıp öğrenebilir fakat artık çocuğun sürekli olarak yapması gereken işleri, geçmesi gereken sınavları vardır. Pragmatist bir sistem içinde yaşadığımızı da göz önüne alırsak, çocuk bu sistem içinde gittikçe pragmatist bir bakış açısı kazanmaya başlar. Bu da çocuksu ve belki hayalperest bir duygu olan merakı baltalamaya başlar. Bir konuyu kendi merakının çizdiği yoldan araştırarak neden vakit kaybetsin ki, ona sunulan tek tip yolu izler, ezberler ve sınavlarını geçer. Ona burayı öğrenme denmişse bunun için neden vakit kaybetsin ki?

Bunların yanı sıra artık çocuk hayata da alışmıştır. Gökyüzünün mavi oluşu artık onun için ilginç ve hayret edilesi bir olay değildir. Mavidir işte. Yüksekten bırakılan bir cisim neden yere düşer diye sormaz. Yerçekimi der geçer. Yerçekiminin ne olduğu konusundaysa çok da bir bilgisi yoktur yine de bunu önemsemez artık. Yıllardan beri biliyordur, düşer işte o elma gerisinin ne önemi var ki?

İnsan büyükçe hem merak duygusu baskılanır, hem hayret yeteneği hem de insan faydacı bir bakışın etkisi altına girer. Bu şekilde büyümüş bir insanın merak duygusunun nasıl artırılabileceği ile ilgili birkaç öneride bulunmaya çalışacağım.

Tüm Reklamları Kapat

1- "Neden?" denen bu basit soru sözcüğünü bir çocuk gibi kullanmak. Her şeye "Neden?" demek bize ne kadar çok şey bilmediğimizi gösterecektir. Bu cehalet durumunun farkında olmak insanda merak uyandırmaya faydalı olabilir.

2- Daha önce pek bir ilgimiz olmayan, hatta belki önyargımız olan alan ve konularla alakalı temel seviyede araştırmalar yapmak. Örneğin daha önce felsefeyi sıkıcı bulan biri felsefenin alanları, soruları vs. gibi konuları ele alan bir yazı okuduktan sonra merakını perçinleyen şeylere rastlayabilir.

Eğer bu gibi şeyler kişide pek bir şey uyandırmıyor ya da sadece geçici heveslere sebep oluyorsa bence bu merak duygusunu körelten şeylerin temeline inip onlarla mücadele etmek faydalı olabilir. Aşağıda bununla alakalı birkaç öneride bulunmaya çalışacağım.

1- Faydacı bakış açısının farkında ve karşısında bulunmak; edebiyat, müzik, resim gibi insanın hayal gücüne hitap eden genelde ana amacı estetik bir zevk almak olan, insanı insan yapan aktivitelere yönelmek. Nedensiz şeyler yapmak, bir çocuk gibi davranmak, bir insan olduğumuzu hatırlamak.

Tüm Reklamları Kapat

2- Alışageldiğimiz hayatın dışında deneyimler yaşayarak sıradanlığın getirdiği "meraksızlık" halini belki bir nebze yıkabiliriz. Örneğin belki bir ormana gitmek, böcekleri seyretmek, uygun bir yere gidip yıldızları seyretmek, koşullar imkan verdiğince çeşitli basit deneyler yapmak, deney yapılan yerleri ziyaret etmek; bizim hayatın sıradanlığını aşmamıza faydalı olabilir.

Sunmaya çalıştığım çözümler biraz da öznel olarak oluşturulmuş çözümlerdi. Yani herkese hitap etmeyebilir, daha çok bana iyi gelen şeyleri yazdım. Herkes kendisini daha iyi tanıyarak neden merakını kaybettiğini ve bu merakı nasıl kazanabileceğini keşfedebilir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, hatalarım, yanlışlarım varsa lütfen benimle paylaşın. İyi günler.

156 görüntülenme
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Physician 6 Temmuz 2022

Merak ilmin hocasıdır..

Her bir insanda merak duygusu vardır.

Farklı yerlere sarfedildiğinde ya da tam işe yarar şekilde kullanılmadığı zaman yani lüzumsuz bilgiler için merak hissini harcar isek gerçekten öğrenmemiz gereken bilgiler için merak kalmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu zamana benzetebilirsiniz.

Zamandan nasıl tasarruf edip artırmaya çalışırız merak da dikkatli kullanılır ise artar..

147 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close