Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tolga Tolga
Tolga Tolga
20K UP
Üye 4 Temmuz 2022 1 Cevap
1

Yeryüzündeki mevcut canlılara baktığımızda geçiş formu canlılarıyla dolu bir yaşam olması gerekirken neden sadece gelişmiş canlılar var?

Birbirinin atası saydığımız 2 tür diyelim; A ve B canlıları. Bu 2 türde milyonlarca canlı var. Mantık olarak A'dan B'ye evrim sürecinde biraz A'ya biraz B'ye benzeyen sayısız canlı türü oluşması gerekmez mi? Mesela biri kuyruklu,biri kuyruksuzsa;kuyruğun biranda işlevi yitemeyeceğine göre kısa kuyruklu,çok kısa kuyruklu...benzer canlılar neden yok?
195 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 4 Temmuz 2022

Benzer canlılar var. Tüm canlılar öyle. Hep öyleydi ve bildiğimiz kadarı ile de hep öyle olacak.

"Gelişmiş canlı" diye bir şey yok ki. Neye göre gelişmiş neye göre ilkel? Milyonlarca yıl boyunca sürekli evrimsel seçilim baskısına maruz kalıp sürekli evrim geçirmiş bir türü, "gelişmiş" olarak tanımlıyor olabilirsiniz ama aslında bu pek doğru sayılmaz. Seçilim baskısına maruz kalmayıp, atıyorum yüz milyon yıldır evrim geçirmemiş bir canlı varsa ona ilkel demek ne kadar doğru olur?

Evrim, bir uyumdur. Değişen çevreye uyum. Çevre değişmez ise uyuma ihtiyaç olmaz. Kuyruk kısa da kalır, uzar da. Hangi uzunluk "uzun", hani uzunluk "kısa"? Bunun kıstası nedir ki? Tüm bu yakıştırmalar, bizim kullanmayı uygun gördüğümüz ölçütler. Gerçek değiller. En uzuna uzun, en kısaya kısa diyor olabiliriz ama bu karşılaştırmalar, evrimsel bir ilkellik ya da gelişmişlik kıstası değillerdir. Hayatta kalan gelişmiştir aslında, ister çok evrim geçirmiş olsun ister az.

Tüm Reklamları Kapat

Ve zaten tüm kuyruklar kısa ya da uzun değil. Her uzunlukta kuyruk var. Ara uzunluklarda kuyruklar da var. Ara görme gücünde gözler, ara geçirgenlikte zarlar, her tür hızda hareket edebilenler, her tür ara renk, her tür ara vasıf, her türden "ara" beceri ve fiziksel özellikler var. Hiç bir şey sadece öyle ya da böyle değil. Hiç bir şey uç değil. Çünkü bugün uç olan bir süre sonra ara değer olabilir.

Özetle... Kavram karmaşalarına kanmayalım. Düşünen bir tür olarak kendimizce ölçütler oluşturmaya eğilimliyiz ama doğa, bizim ölçütlerimizden tamamen bağımsız bir yapıdır. Doğada uzun, kısa, uç, ara, geniş, dar, yüksek, alçak vs. yok aslında. Evrim ne yöne gider, nereye doğru uzar ya da kısalır onu da bilmek olanaksız. Yapabileceğimiz tek şey onu anlamaya çalışmak. Elimizden geldiğince.

Umarım bir pencere açabilmişimdir. Sağlıcakla...

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close