Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İbrahim Sayla
İbrahim Sayla
1,163 UP
Üye 2 Temmuz 2022
3

Büyüklük ve küçüklük sonsuz mu?

Bildiğim kadarıyla bildiğimiz en küçük şey planck uzunluğu. Teknolojimizin yeterli olduğunu varsayalım , planck uzunluğundan daha küçük şeyleri bulabilir miyiz ve bu sonsuza kadar sürer mi? Aynı soruyu büyüme olarakta düşünebilirsiniz. Sonsuzluk varsa herşeyin sonsuz büyük ve küçük kopyası (paralel evren gibi) olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.
847 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 4 Temmuz 2022

Sonsuz küçüklük halinde elalı Zenonun paradoksu ortaya çıkar. Bu nedenle iki sayı arasında sonsuz sayı olduğuna dair matematiksel mantık evrene uymaz ve muhtemelen evrenle çelişir bu da kullandığımız matematiğin sorunlu, evrene uymayan ve bu nedenle keşif değil icat olduğunu ortaya koyar. Evrenin doğal matematiğinde iki sayı arasında sonsuz bir sayı dizisi yoktur. Evrende sonsuz küçüklük olabilse de nesne etkişimlerinin kurulmasını sağlayan bir etkileşim sınırı vardır. Bu sınırda nesneler arasında etki tepki oluşur. Bu da evren bakımından elalı zenonun paradoksunu çürütür. Çünkü iki nesnenin etkileşim sınırı vardır aksi halde paradokstaki gibi iki nesne asla etkileşim kuramazdı ve "temas" dediğimiz nesnel durum hiç bir zaman gerçekleşmezdi. Böylece hiç bir nesneye dokunamayabilirdik. Tabi gerçekte atom seviyesinde zaten dokunamıyoruz sadece dokunma hissi oluşuyor. Bir nesnenin atomlarının başka nesnenin atomlarına doğrudan temas edemiyor. Sadece dokununca elektromanyetik bir etki ile elimizdeki atomlar atom seviyesinde temas olmadan itme etkisiyle yada direnç ile karşılaşıyor ve biz bunu temas veya dokunma olarak algılıyoruz. Eğer gerçekten atomlar temas etse etkileşime girer ve radrasyondan ölürdük. Burdan bakınca yaşam mucize olur. Çünkü bir elmayı yerken elmanın atomlarındaki radrasyon vücudumuzda ölümcül etki yapabilirdi ama hiç bir zaman gerçek bir temas atom seviyesinde olmadığı için radyoaktif bir etkileşim olmaz ve bizde güzel güzel yaşamaya devam ederiz. Böyle bir evrende (herşeyin (kendimiz de dahil) özünde aslında radrasyondan oluştuğu bir evrende) yaşamın bilinen şekliyle var olması tam bir mucizedir. Çünkü çoğu atomdaki ölümcül radrasyon etkileşime kapalıdır. (Kolay bozunan örneğin düşük sıcaklıklarda bozunan bazı maddeleri saymazsak) Ve e=mc kare formülü bir atomdaki veya kütledeki inanılmaz boyuttaki yüksek enerji miktarını verir. Böyle bir tabloda uzayın ölümcül koşullarında dünya denen bir gezegen üzerinde can bulmak ve bir de bilinç kazanmış olmak tam bir mucizedir. Bir de işin canlılık nedir boyutunu bu yazılanlara göre düşünün. Vücudunuzdaki elektromanyetik etki ve tepkilerle bir sistem halinde var oldunuz. Vucudunuzdaki bütün etkileşimler bu elektromanyetik tabanlı bir ağ etkileşiminin gerçekte sonucu. Et kemik yağ vs bunlar bizim taktığımız isimler. gerçekte olan biten herşey atom seviyesinde elektromanyetik bir etkileşimin etki veya tepkinin sonucu. Manyetik bir boru içinden geçen bir metali düşünün. Manyetik etki tepki ile o borunun içinde o metal dengede durur ve manyetik etki ve tepki ile hareket eder. Benzer bir şey vücudunuzdaki sistemlerde de söz konusudur. Çünkü vücudunuzu kapalı bir sistem olarak alırsak herşey manyetik borudaki etki tepki ile benzer bir süreçle işler. Tek fark vücudunuzdaki sistemin çalışmasını sağlayan şey elektromanyetik etkileşimlerdir. Birşey birşeyleri iter ve diğer şeyler de diğerlerini böylece sistemler işler. Kısacası 'burdan manzara farklı'. Hem de algılanana göre çok çok farklı.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
B Polat
B Polat
327K UP
Bilim Meraklısı 2 Temmuz 2022

Sonsuzluk kavramı matematikte kullandığımız, hesap yapmamazı kolaylaştıran teorik bir kavram. Matematiğe göre bazı sonsuzlar diğerlerinden daha büyük yada daha küçük olabilir. Sonsuz konseptine gerçek hayatta henüz deneyimlemiş değiliz. Fizikte Planck uzunluğu (1.6 x 10^-35 metre) evrendeki en küçük ölçek olarak kabul ediliyor. Bundan daha küçük bir şey yok. [1]

Kaynaklar

  1. C. Moskowitz. What Is The Smallest Thing In The Universe?. (17 Eylül 2012). Alındığı Yer: Space.com | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Altar Kibar
Altar Kibar
8K UP
Makina mühendisi, felsefe okuru. 2 Temmuz 2022

Her nicel artışın veya azalışın bu artışın veya azalışın sınırına denk düşen bir nitelik değişimiyle zorunlu bir ilişkisi vardır. Hiçbir şeyin niceliğini, niteliğini değiştirmeden sonsuza dek artıramayız ve azaltamayız. Sorunuz, eğer bugün bilebildiğimiz en "küçük" ya da en "büyük" şeylerin ötesine ne kadar gidilebiliceği ise, bu şeylerin niteliğinin kuramsal içeriğinin köklü bir biçimde aşılması ve yeni kuramsal ilişkilerin, yasaların, ilkelerin vb tanımlanmasına bağlıdır. Bu da, gündelik dilde kullandığımız "büyük" ve "küçük" kavramlarının betimlediği şeylerin niteliğinin köklü bir şekilde farklılaşması anlamına gelir. Bu ise, "büyüklüğü" ve "küçüklüğü" değiştirebilme olanağımızın bir sınırı olması gerektiğini ve bu sınırın ötesinde bambaşka bir yasalar ve kuramsal ilişkiler alanına geçmemizi zorunlu kılar.

123 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close