Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Kavgacı
Üye 15 Haziran 2022 2 Cevap
1

Su ile buzun hacmi aynı mıdır?

Su donduğunda hacmi artar mı bir kabın içine su koydum ve dondurdum lakin koydugum cizgiden kuculerek azaldı
2,970 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
B Polat
B Polat
328K UP
Bilim Meraklısı 15 Haziran 2022

Su katı (buz) haline geçince hacmi artar. O yüzden kışın soğuk bölgelerde su borularının donunca (buz haline geçince genişlediği için) patladığını çokça duyarız. Su donunca özkütlesi azalır. O yüzden buz, suya batmaz üstünde yüzer.[1]

Eğer, deney yaparak bunu gözlemlemek istiyorsan. Su doldurduğun kabın esnek olmadığına, hiç bir noktasından su kaçırmadığına ve ağzını kapadığında en küçük bir boşluk olmadığına dikkat etmelisin. Plastik kaplarda yapılan deneylerde bunu gözlemlemen zordur. Çünkü plastiğin esnek bir yapısı vardır.

Tüm Reklamları Kapat

478 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Khan Academy. Liquid Water Denser Than Solid Water (Ice) (Video) | Khan Academy. Alındığı Yer: Khan Academy | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Azıcık Fizik Bilen Üye 15 Haziran 2022

Buradaki temel yanılgı şudur. Su buzdan daha yoğun(kütle/hacim) değildir. Dersen ki ''e o zaman nasıl buz dağları yüzüyor!?'' ben de derim ki buz da sudan daha yoğun değildir. Nasıl yani? Ehehe

Su 4 °C sıcaklığında en yoğun halindedir. Daha sıcaksa da hacmi artar daha soğuksa da. https://mobile.donanimhaber.com/store/75/fb/06/75fb06c64fc8e9df5bf21ec0e463ee28.png

Şu grafik anlamaya yardımcı olabilir. Saf suyun özkütlesi 25 °C de yaklaşık 997 kg/m3 imiş. Eğer ki elindeki buz -5 °C ise 999.28 kg/m3 oluyor. Yani -5 °C buz 25 °C sudan daha yoğun. Deneyini bir kaptaki suyu buzluğa koyup, biraz buzlanmaya başlayacak kadar bekledikten sonra buzları ayıklayıp kalan suyu kullanarak tekrarlayabilirsin. O zaman 4 °C'dan daha soğuk suyun, soğukluğu arttıkça hacmininde arttığını gözlemlersin.

Tüm Reklamları Kapat

Deneyi asla sert bir kapla yapma muhakkak elastik olsun. Özellikle camsa kırılma tehlikesi vardır. Plastik kapta da buz dolabınız yeterince soğutursa düzgün bir gözlem yapabilirsin.

200 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close