Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Öğrenmenin yaşı var mıdır?

1- Yedi yaşına kadar öğrendiklerimiz hayatımızın geri kalanına ne ölçüde etki eder? 2- Eğer hiç yapılmadıysa dans etmek, enstrüman çalmak gibi şeyler "belli bir yaştan sonra hiç öğrenilemez" genellemesi doğru mudur?
1,520 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Efe Salihoğlu
Efe Salihoğlu
2,641 UP
Felsefe Seyyahı
  1. İlk çocukluk döneminde öğrendiğimiz kavramların, genellemelerin etkisi diğer dönemlere göre daha etkilidir. Zihindeki şemalar bu dönemde yeni yeni oluştuğu için herhangi bir düzenleme söz konusu olmamaktadır. Dolayısıyla bu dönemde edinilen bilgileri inşaatın temeline benzetebiliriz. Bu bilgiler yaşımız ilerledikçe yeni öğrendiklerimiz sayesinde birtakım düzenlemelere tabi tutulurlar. Eğer öğrendiklerimiz yanlışsa bu bilgilerin yerine yeni bilgileri yerleştirmeye çabalarız. Fakat tahmin edersiniz ki bu süreç yeni bir bilgiyi özümsemekten daha zordur.
  2. Kişinin istidadı varsa bu öğrenmeleri hemen her yaşta kazanabilir. Fakat ''kritik dönem'' adı verilen evrede - ki bu evre daha çok ilk çocukluk dönemidir- bu tür öğrenmeleri kendimize mâl etmek çok daha kolaydır. Bunun en güzel örneği ''dil öğrenme''dir. İlk çocukluk dönemimizde dil öğrenme geri kalan tüm dönemlerimize göre çok daha kolay ve meşakkâtsiz bir biçimde gerçekleştirilmektedir. Kritik dönem geçildiğinde dil öğrenme çok daha zor bir hâle gelmektedir. Fakat bu durum kişinin yeni bir dil öğrenemeyeceği anlamına gelmez elbette.
541 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tanrının Küçük Oğlu
İnsan Evladı

Küçüklük insanın en çok hatırladığı anılardan oluşur ama bu anıları göz önüne getirmek biraz zordur.

Getirsek de her zaman bir kısmı yanlış olur.

Tüm Reklamları Kapat

Ama küçükken öğrendiğimiz şeyleri uzun bir süre yapmayıp sonra tekrar öğrenmeye çalışırsak daha hızlı olur.

Eskiden hatırladığımız bilgilerin bunda çok yardımı dokunur.

Tüm Reklamları Kapat

Öğrenmek yaşa bakmaz.

Değişim de yaşa bakmaz.

Sadece öğrenmek ve değişmek istersek olabilir.

Ama gerçekten istemeliyiz.

Bazı şeyler belli bir yaştan sonra öğrenilmez denebilir ama bu zamandan kaynaklanır.

Belli bi' yaştan sonra iş, aile, çocuğa zaman ayırmaktan zamanın kalmaz söylemi doğru değildir.

Eve gelip televizyon, sosyal medya, internet gibi şeylere zamanımız oldukça yetiyor.

Gerçekten isteyip de zaman ayırırsak başarabiliriz.

Tabi ki her genelleme yanlıştır."Belli bir yaştan sonra hiç öğrenilemez" genellemesinde olduğu gibi.
533 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close