Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Kalpe addedilen edebi boyutun biyolojik gercekligi nedir?

Gecmisten gunumuze gerek ilahi kaynakli oldugu sanilan kitaplarda gerekse kendini peygamber diye tanitan insanlar ve edebiyatla ilgilenen kisilerin eziccogunlugu kalpi vucudumuzun merkezine koyup kalbimizle sanki duygularmizi yasiyor kalbimizle herseyi hissediyormusuz gibi bir yanilsama olusturmakta biyolojik ve bilimsel gercekligi nedir?
807 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
B Polat
B Polat
324K UP
Bilim Meraklısı

Bunların hiç bir bilimsel gerçekliği yok. Çok enteresandır ama insanlık rönesans dönemine kadar beynin tam olarak ne işe yaradığını bilmemektedir. O yüzden uzun yıllar duyguların, düşüncelerin kalple alakası olduğun zannetmişlerdir. Dünyadaki tüm dillerde geçmişte gerçek manada kullanılan kalp ile ilgili deyimlerin hepsi dilimizde (mecazi anlamda) hala kullanılmaya devam ediyor. Dini kitaplarda aynı şekilde düşünme eyleminin (beyinde değil de) kalp tarafından yapıldığı zannedildiği için öyle yazılmıştır.[4]

Mumya
Mumya

Antik mısırda mumyalanan kişinin önemli olarak gördükleri organları (karaciğer, akciğer, mide, bağırsaklar) temizledikten sonra özel 4'lü kavanozda mumyanın yanına koyarken, kalp çok özel sayıldığı için kadavrada bırakılmıştır. Beynin bir işe yaramadığını düşündükleri için burundan kırarak bir delik açıp, beyni akıtıp mumyalanmışlardır.[2]

Aristo
Aristo

Antik yunanda Aristo, beyinin sadece vücuttaki kanı ve kalbi soğutmaya yaradığını düşünmüştür. Düşünme ve duygularla ilgili tüm işlevlerin aynı şekilde mısırlılar gibi kalp tarafından yapıldığını savunmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Galen
Galen

Roman imparatorluğun meşhur doktoru Galen beynin kasları kontrol ettiği bilgisini doğru şekilde anlamıştır ama oda duyguların ve düşüncelerin beyin tarafından değil diğer organlar tarafından üretildiğine, kontrol edildiğine inanıyordu.[1]

Beyin anlama çabası ancak rönesans dönemindeki anatominin ilerlemesi ile hız kazanmıştır. İngiliz doktor Thomas Willis in "Beynin Anatomisi" aldı kitabı oldukça detaylı bir şekilde beynin her bir bölgesi gösterilmiştir. Daha sonraki yüzyılda beynin her bir bölgesinin aynı bir fonksiyonu ve nöron denilen beyin hücrelerden oluştuğu anlaşılmıştır. Beyinde neo korteks denen sadece insanda çok gelişmiş ve insan zekasının kaynağı olan bölgenin fonksiyonu 20. yüzyılda ancak anlaşılmıştır.[3]

Beyin gibi önemli bir organın fonksiyonu neden bu kadar geç anlaşılmıştır? Beyin tüm vücudu kontrol eder ama etkisi sadece etki ettiği organdan anlaşıldığı için bağlantı kurması oldukça zordur. İnsanlar heyecanlandığı, kızdığı, korktuğu zaman beyin saniyeler içinde adrenalin salgılanmasını sağlar kalp atışını hızlanır ve etkisi direk kalpte hissedilir. Kalp vücudun en hayati organlarından bir tanesidir. Dolaşım sisteminde kanın dokulardan dolaşıp geri gelmesini sağlayan bir pompadır. Duygu, düşünce, akıl yürütme gibi eylemlerle hiç bir alakası yoktur.

397 görüntülenme

Kaynaklar

  1. qbi.uq.edu.au. Understanding The Brain: A Brief History. (30 Ocak 2019). Alındığı Yer: qbi.uq.edu.au | Arşiv Bağlantısı
  2. P. Mohan. How Ancient Embalmers Pulled The Brains And Guts Out Of Mummies. (14 Kasım 2013). Alındığı Yer: Gizmodo | Arşiv Bağlantısı
  3. web.stanford.edu. Untitled Document. Alındığı Yer: web.stanford.edu | Arşiv Bağlantısı
  4. Açık Kuran. Araf Suresi 179. Ayet - Açık Kuran. Alındığı Yer: Açık Kuran | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Kalp (his) ile düşünmek denildiğinde direk organ kalbi düşünmek 'kalbim parçalandı' denildiğinde direk göğsün içindeki organın parçalandığını düşünmekle aynı şeydir. Kalp kullandığımız dilde hisleri temsil eden bir ifade olarak kullanılır. Bir çok dünya dilinde de bu böyledir.

Ayrıca hislerin düşüncelere eklendiği bilimsel olarak eaglemanın kitabında açıklanmıştır.[1] Yani kişinin beyni hislerini algılarına ekler. Bu yüzden his gözü dediğimiz durum oluşur. Hislerle Bir olaya bakan, gören algılayan ile hissiz algılayanın algıladığı şey yani iki kişinin bilinçli deneyimi farklı olur.

Dolayısıyla kalp (his) ile düşünmek (hisler eklenerek düşünmek) diye birşey vardır. Kişinin algıladığı ve deneyimlediğı gerçekliği değiştirir. Kişi hisleri ile düşünürken çok farklı olur. Mesela bir canlıya örneğin sevimli bir küçük köpeğe zarar vermemek, ondaki şirinliği ve güzelliğe dair hislerimiz sayesinde olur. Eğer hisler yoksa bu köpeğe işkence edebilirsiniz. Bir olayda sizin algılayacağınız his ve gerçeklik kişinin hislerine göre bir başka kişiye göre çok farklı ve öznel olabilecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. D. Eagleman. (2016). Beyin: Senin Hikâyen. ISBN: 9786054729692. Yayınevi: Domingo Yayınevi.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close