Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Ben ne işe yararım ?Toplum olarak değil de kişisel olarak insanın önemi var mıdır ?

272 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Efe Salihoğlu
Efe Salihoğlu
2,641 UP
Felsefe Seyyahı

Merhabalar.

Sorunuza öncelikle kitabın ortasından cevap vermek isterim: ''Elbette ki vardır.''

Tüm Reklamları Kapat

Bugün, Batı'yı Batı yapan durum aslında tam olarak budur. Kolektif anlayıştan uzaklaşarak bireye önem verilmesi aydınlanmanın önünü açmıştır. Dünya tarihine baktığınızda insanlığı bugüne ulaştıran gelişmelerin kalabalıklar tarafından değil tek tek kişiler tarafından öne sürüldüğüne şahit olursunuz. Toplumun genel kabullerini kişisel hayatında yıkabilen, onlardan uzak durabilen ve onları eleştirebilen kişiler ilerlemenin önünü açmışlardır. Bireysel bir gelişmeden ancak kişiler, akıllarını bir başkasının ya da toplumun egemenliğinden kurtardığında söz edilebilir. Şahsî kanaatim kalabalıkların daima ilerlemeye, aydınlanmaya ve inkişafa ket vurduğu yönündedir. Üzerinde yaşadığımız gezegene ve dolayısıyla evrene fikirleriyle, eserleriyle, mücadeleleriyle katkı sağlamış her bireyin yadsınamaz bir önemi vardır.

Tıpkı bilim dünyasında olduğu gibi her filozof, kendinden öncekilere bir eleştiri getirerek felsefesini (bilimde bu durum teori olarak karşımıza çıkar) inşa etmiştir. Örneğin modern felsefede Hegel, Schopenhauer, Fichte, Schelling; gibi isimler Kant'ı temel alarak onu doğrulayarak ya da yanlışlayarak felsefelerini geliştirmilerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Antik Yunan'dan bugüne filozofların ortak noktalarını şöyle sıralayabilirim:

  • Sorgulamayı, eleştiriyi ön plana alıp genel kabullerden uzak durmaları,
  • Genel itibarıyla toplum tarafından dışlanmaları ve toplumdan uzak durmaları,
  • Fikirlerini oldukça muhkem ve iddialı bir biçimde temellendirmelerine rağmen kesinlik iddiasından uzak durmaları,
  • Kendi dönemlerinden ziyade daha sonraki dönemlerde anlaşılmaları,
  • Onay görme, beğenilme kaygılarından uzak bir biçimde hakikati evvelâ kendileri için aramaları.

Tabii ki bu maddeler uzatılabilir. Fakat bu maddeler içinden de birçok alt maddenin çıkarılabileceği kanaatindeyim. Platon'un da dediği gibi: ''Kalabalıkları felsefî olarak aydınlatmak imkânsızdır.'' Birey olarak kendi irademizi kullanmadıkça kabalıklar içinde önemsiz olacağımız şüphesizdir. Kişi ancak kendi iradesini kullanarak hür ve onurlu bir yaşam sürebilir diye düşünmekteyim.

113 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close