Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Çiğdem Erdoğan
Üye 20 Mayıs 2022 1 Cevap
2

Eşey kromozomları nasıl evrimleşti?

336 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Taha Sezer
Bilim için Yaşayan bir Lise Öğrencisi 20 Mayıs 2022

Eşeysellik prokaryotik hücrelerden yüksek organizasyonlu birçok bitki ve hayvana kadar bireyler arasında gen alışverişini sağlamak için evrimleşmiş bir biyolojik mekanizmadır. Bazı önemli biyolojik yararların ve evrimsel gelişmelerin özü bu eşeylerin oluşumuna bağlıdır, eşeyler sadece üreme için gelişmemiştir.

Popülasyonlardaki çesitlilik, seçilim mekanizmaları ile birlikte evrimin bel kemiği niteliğindedir. Çeşitliliğin sağlanmasındaki en temel ilke de mutasyonlardır fakat mutasyonlar tek başına daha karmaşık yapılar ortaya çıkarmak için yeterli değildir. Farklı bireylerden gelen genlerin kombinasyonları ile ortaya çıkan varyasyonlar çok daha etkili sonuçlar doğurabilir.

Bu kombinasyonlardan yoksun bir canlı sürekli olarak tek bir atanın kopyasını üretecektir, her bir nesilde kopyalama sırasında gerçekleşen mutasyonlar yeni nesillerin atalarından az da olsa farklılasmaşını sağlar. Fakat cesitlilik sadece bu yolla üretilseydi evrim çok yavaş gerçekleşirdi. Eşeyselligin ortaya çıkmasıyla tüm bireylerdeki gen kombinasyonları seçilecek ve faydalı olanlar bir araya gelme olanağı bulacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Eşeyli üremenin evrim açısından yararı; eğer sadece eseysiz üreme cesitleri kullanılsaydı seçme yalnızca en başarılı sonuçlar verecek genleri taşıyan kolonilerin seçimi şeklinde olacaktı. Eseyli üremede ise seçme farklı bireylerden toplanacak en yararlı genlerin kombinasyonundan meydana gelecek bireyler şeklinde olmuştur.

Eşeyselliğin oluşumu uzun zaman almıştır; yaşamın ortaya çıkışından 2 milyar yıl sonra eşeyler ayrılmıştır. Bu nedenle başlangıçta evrim çok yavaş sürmüş ve prokaryotik canlılardan daha yukarıya çıkılamamıştır.

Bu arada bir ya da daha fazla popülasyonda genlerin eşeysel olarak aktarımı başlamıştır, böylece etkin bir varyasyon mekanizması ve evrimsel bir avantaj doğmuştur. Bunun sonucu daha sonraki 500-600 milyon yıl içerisinde sayısız denecek kadar fazla sayıda, gelişmiş, yüksek organizasyonlu, kompleks türlerin ortaya çıkması olarak gösterilebilir. Bu bize eşeyselliğin evrimde ne denli etkili olduğunu gösterir.

Bir hücreden diğerine gen aktarımının en basit formu prokaryotik canlıların bir kısmında görülür eşeysellik de ilk olarak prokaryotlarda başlamıştır

Tüm Reklamları Kapat

Aslında eşeylerin oluşumunun mayoz bölünmenin evrimiyle de paralel olduğunu söyleyebiliriz.

Eşeylerin nasıl evrimleştiğine dair çalışmalar, bu temellerden yola çıkılarak yürütülmektedir.

Her ne kadar bilim insanları tarafından ortak bir karara varılmasa da her geçen gün daha net bir sonuca doğru bilimin ışığıyla gidilmektedir.

Umarım kafanızdaki soruyu az da olsa cevaplayabilmisimdir. Daha fazlası için daima kendi arastirmalarınızı yapmayı unutmayın. Mutlu ve bilim dolu günler dilerim.

[1][2]

120 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Demirsoy. (2012). Kalıtım Ve Evrim. ISBN: 9789757746010. Yayınevi: Palme Yayınevi.
  2. G. C. Williams. (1975). Sex And Evolution. ISBN: 9780691081526. Yayınevi: Princeton University Press.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close