Türkiye'de Tarih bilinci ile bir sorun görmüyorum açıkçası. Sorun gerçek tarih bilmemekte. Yanlış,aslı ve kaynağı olmayan, hatta saçmalık ve yalandan ibaret olan hikayelere, Tarihimiz, Atalarımız diye gereksiz bir duygu ile sahip çıkılması cidden büyük bir sorun.
Bunun nedeni ise cehaletle içinden çıkılmasının doğru olmadığına inanıyorum. Bunun en büyük nedeni sorgulamamak. Yani tarih öğrenmek ve öğretmek istiyorsanız, unutmamamız gereken bir konu var. Tarih bir bilim. Yani ;
•Neden-sonuç ilişkisi
•Kanıt veya kanıtlar, belgeler
•Akla ve mantığa uygunluk gibi en azından üç temel unsurdan geçmesi gerekiyor.
Ve tarihe duygusal bakmamamız gerekli. Yıllardır öğretilmeye çalışılan "objektif bakma" tabiri aslında tam anlamıyla bu. Çünkü bazı hikayeler, tamam kaynak gösterememesi neyse de, akla ve mantığa bile sığmayacak derece de saçmalıklarla dolu. Burda özellikle, bazı kişiler, dini duygular bazlı bazı hikayelerler belki kasten belki de taksirle hem tarihe hem atalarına hem de inanca ve dine zarar veriyorlar. Bunun en temel örneği Çanakkale Savaşların da yok bulutta kaybolan tümen, yok melekleri gören anzaklar vs gibi akla ve mantığa da uymayacak hikayeler. Kimse de demiyor ki 10 bin kişi, arkaları denizken, önleri Türk askeri ile doluyken nereye kaybolup gidebilir bir anda diye.
Hep ve yıllardır eğitim sisteminin kötü oluşundan bahsediyoruz da artık, bu kötü sistemde yetişen öğretmenleri konuşanlım artık. Sistem güzelleşse bile öğretmenlerimiz bir çok branşta oldukça kötü.
Bunun için yapmamız gereken bazı şeyler var
1) Politikacıları lütfen tarih konuşmasın
2) Dini âlimler veya değil tarih anlatmasın
Yani kısaca, tarihi sadece tarihçiler anlatsın
3) İnsanlar desem tutmaz, ama gençler her şeyi sorgulasın. Neden, nasıl, niçin diye. Bu sorulara cevap veremeyen biri tarihçi değildir. Buna cevap alınamayan bir hikaye de gerçek değildir.
4) Eğitim sisteminde felsenin yeri arttılsın. Ki öğrenciler sorgulasınlar
5) Tarih gerçek tarihçilerden dinlenir. Bir kişi ile öğrenilmez ve anlaşılmaz bunun farkına varalım. Ayrıca tarihçi kavramı bile yeterli değil, çünkü bütün tarihi en iyi bilen biri yok. Tarih de branşlara ayrılır, islam tarihi, İslamiyet öncesi Türk tarihi, Avrupa tarihi vs diye onlarca bölümü vardır. Dinlediğiniz adamın hangi alanda uzman olduğunu da unutmamak gerekir.
Örneğin ne kadar sevsem ve hayranlık duysam da avrupayı öğrenmek istiyorsanız, İlber hocadan önce Emrah Sefa Gürkan'ı dinlemeniz gerekir.
En çok da okumamız gerekir. Şu kime sorsak okuduğunu söyleyen ancak 3 kişiye 1 tane düşen, insanlığın en iyi icadı kitabı okuyup anlamamız gerekir...
Sevgiler. Sağlıklı Günler...
242 görüntülenme