Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Toplumda Tarih Bilincini geliştirmek için neler yapılmalıdır?

910 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Sosyal Bilgiler öğretmeniyim. ayrıca tarih bölümünü bitirdim

Türkiye'de Tarih bilinci ile bir sorun görmüyorum açıkçası. Sorun gerçek tarih bilmemekte. Yanlış,aslı ve kaynağı olmayan, hatta saçmalık ve yalandan ibaret olan hikayelere, Tarihimiz, Atalarımız diye gereksiz bir duygu ile sahip çıkılması cidden büyük bir sorun.

Bunun nedeni ise cehaletle içinden çıkılmasının doğru olmadığına inanıyorum. Bunun en büyük nedeni sorgulamamak. Yani tarih öğrenmek ve öğretmek istiyorsanız, unutmamamız gereken bir konu var. Tarih bir bilim. Yani ;

•Neden-sonuç ilişkisi

Tüm Reklamları Kapat

•Kanıt veya kanıtlar, belgeler

•Akla ve mantığa uygunluk gibi en azından üç temel unsurdan geçmesi gerekiyor.

Ve tarihe duygusal bakmamamız gerekli. Yıllardır öğretilmeye çalışılan "objektif bakma" tabiri aslında tam anlamıyla bu. Çünkü bazı hikayeler, tamam kaynak gösterememesi neyse de, akla ve mantığa bile sığmayacak derece de saçmalıklarla dolu. Burda özellikle, bazı kişiler, dini duygular bazlı bazı hikayelerler belki kasten belki de taksirle hem tarihe hem atalarına hem de inanca ve dine zarar veriyorlar. Bunun en temel örneği Çanakkale Savaşların da yok bulutta kaybolan tümen, yok melekleri gören anzaklar vs gibi akla ve mantığa da uymayacak hikayeler. Kimse de demiyor ki 10 bin kişi, arkaları denizken, önleri Türk askeri ile doluyken nereye kaybolup gidebilir bir anda diye.

Hep ve yıllardır eğitim sisteminin kötü oluşundan bahsediyoruz da artık, bu kötü sistemde yetişen öğretmenleri konuşanlım artık. Sistem güzelleşse bile öğretmenlerimiz bir çok branşta oldukça kötü.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun için yapmamız gereken bazı şeyler var

1) Politikacıları lütfen tarih konuşmasın

2) Dini âlimler veya değil tarih anlatmasın

Yani kısaca, tarihi sadece tarihçiler anlatsın

3) İnsanlar desem tutmaz, ama gençler her şeyi sorgulasın. Neden, nasıl, niçin diye. Bu sorulara cevap veremeyen biri tarihçi değildir. Buna cevap alınamayan bir hikaye de gerçek değildir.

4) Eğitim sisteminde felsenin yeri arttılsın. Ki öğrenciler sorgulasınlar

5) Tarih gerçek tarihçilerden dinlenir. Bir kişi ile öğrenilmez ve anlaşılmaz bunun farkına varalım. Ayrıca tarihçi kavramı bile yeterli değil, çünkü bütün tarihi en iyi bilen biri yok. Tarih de branşlara ayrılır, islam tarihi, İslamiyet öncesi Türk tarihi, Avrupa tarihi vs diye onlarca bölümü vardır. Dinlediğiniz adamın hangi alanda uzman olduğunu da unutmamak gerekir.

Örneğin ne kadar sevsem ve hayranlık duysam da avrupayı öğrenmek istiyorsanız, İlber hocadan önce Emrah Sefa Gürkan'ı dinlemeniz gerekir.

En çok da okumamız gerekir. Şu kime sorsak okuduğunu söyleyen ancak 3 kişiye 1 tane düşen, insanlığın en iyi icadı kitabı okuyup anlamamız gerekir...

Sevgiler. Sağlıklı Günler...

168 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Serdar Varol
Serdar Varol
11K UP
Tarih ve Türk tarihi özel ilgi alanım.

Mevcut durumu ortay koyarsak neler yapılması gerektiği de ortaya çıkar. Ülkede tarihe objektif bakamayan, 2 zıt grup var.

  1. Türklere hamasetle yaklaşım. Bu yaklaşım Türk tarihinde, Türklerin yaptıkları hataların ortaya konulmasını engelliyor. Dolayısıyla ondan ders alma olasılığını yok ediyor.
  2. "Şark Sorunu" (Türklerin Anadolu'dan sürülmesi, yok edilmesi) ve Batı sömürgeciliği temelinde yazılan masaldan daha fazla değeri olmayan Batı tarih yazımını bir kısım grupsa aşamıyor. Çünkü yazılan o masallarda ona düşen aşağılık kompleksi, batıya tapınmak.

Mevcut durum bu olduğuna göre bunu düzeltmek lazım. Dolayısıyla çok köklü bir eğitim devrimine ihtiyacımız olduğu kadar, İnönü'nü başlattığı kültür politikasının çöpe atılıp, İnönü'nün kaldırdığı Atatürk'ün kültür politikasına dönülmesi lazım.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close