Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Erhan Gügerçinoğlu
Üye 26 Şubat 2022
3

Zaman benim ve etrafımdaki her şeyin hareket etmesinden mi ibarettir?

Şu çocuk dizilerinde ki gibi her şey bir anda donsa zaman da gerçekten donmuş mudur? Yoksa bir yerlerde zaman akıyordur ama sadece çevremiz mi hareket etmiyordur.
914 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
62K UP
Sosyal Bilgiler öğretmeniyim. ayrıca tarih bölümünü bitirdim 26 Şubat 2022

Aslında bu konuyu kuantum ve fizik kısmına sormanız daha doğru olacaktır.[1]

Bu konun uzmanları bu bölümde pek yer almayabilir.

Bu bölümde yer alanlar da bu konuda tam bir hakimiyeti olmayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında evrendeki zaman kavramı bildiğim kadarıyla her yerde tam aynı ölçekte değil. Burda görelilik kavramı giriyor. Bizim şu an kullandığımız sistem "gün" daha çok gezegensel. Ancak zaman ise yıldızımızdan kaynaklı.

Yani güneş daha büyük veya daha küçük olsaydı şu andan daha farklı bir zaman sistemimiz olabilirdi. Tabi buna karadeliğin varlığı ve yakınlığı da etmen. Ancak bu konuda daha doğru ve detaylı bilgiler için dediğim bölüme bu soruyu sormanız daha doğru ve verimli olacaktır

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Evrensel Zaman. Alındığı Tarih: 26 Şubat 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸ 28 Şubat 2022

Zaman, kütle sahibi tüm cisimlerin etkisinde olduğu 4. boyut olarak kabul ediliyor. Yani cisimlerin hareketi, ya da atomların hareketinden bağımsız olarak, sadece kütle sahibi olmanın maruz kalmaya neden olduğu boyut. Uzayda bir cisim üzerine etkiyen herhangi bir kuvvet yoksa, o cisim hareketsiz kalır. Zaman harekete bağlı olsaydı, hareketsiz cisimler için zaman geçmezdi.

Zaman, kütleçekim in miktarına göre değişir. Kütleye yakın olan noktalarda uzay zaman dokusu daha fazla büküldüğü için zaman yavaş, kütleye uzak noktalarda bükülme azaldığı için kütleye yakın alanlara oranla hızlı akar zaman.

Zamanı etkileyen ikinci faktör de vektörel hız dır. Cisim fizik evrende hızlandıkça, zaman boyutunda yavaşlar.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak her ihtimalde, kütleye sahip cisimler için zaman boyutu aktiftir.[1]

217 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Jürgen Ehlers. Survey Of General Relativity Theory. Alındığı Tarih: 28 Şubat 2022. Alındığı Yer: spinger.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dilrbad .
Dilrbad .
55K UP
yok 27 Şubat 2022

zaman çok farklı bir kavram çünkü biz zamanı 3. boyutu deneyimlediğimiz gibi deneyimleyemiyoruz ve asla da deneyimleyemeyeceğiz.

zamanın durması aslında zamanı deneyimlemenin daha doğrusu zaman boyutu içinde hareket etmenin durması demek. zaman durduğu an zaman boyutu için bir bakıma ölmüş oluyorsun.

bizim zaman deneyimimiz sadece içinde yaşamaktan ibaret bir histen öteye gidemiyor maalesef.

Tüm Reklamları Kapat

bunu açıklamak istedim soruna cevap vermeden önce.

zaman aslında senin benim hareket etmemle alakalı değil. biz hareket ettiğimizde uzayda -3.boyutta- hareket etmiş oluyoruz. hareket etmeyi bıraktığımızda zamanda durmuş olmuyoruz. yani oturup hareket etmediğimiz zamanda durmuş ya da zaman durmuş olmuyor.

oturduğumuzda çoook küçük ölçekte zaman bizim için bi tık yavaşlıyor ama bu çoook küçük. yani ço-5 paragraf o-k küçük.

bu örnekte mesela oturan ve yürüyen bir insan arasında zaman farkı oluyor yürüyen insan oturan insana göre daha hızlı oluyor. bu nedenle ışık hızı - bildiğimiz en hızlı şey- bir bakıma görünmez.

Tüm Reklamları Kapat

bu gerçekten çok uzun bir konu ama kısa cevap olarak aslında evet zaman senin için yani bir insan bir nesne bir gezegen vs. için durabilir ve geri kalan canlılar nesneler için akabilir. bu tamamen senin hızına bağlıdır. ışık hızı ve üzerine bir şekilde çıkarsan görünmez olabilirsin. bir şey hızlandıkça mesela pervane sanki dönmüyor duruyor gibi görünür. bunun en canlı örneği için hızla giden bi arabanın tekerine bakabilirsin sanki dönmüyor gibi görünür.

ama bu bize göre bir anlatım. başka canlılar için bu tamamen bambaşka bir durum olabilir.

umarım yardımcı olabilmişimdir.[1]

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Olayların Geçmişten Günümüze Ve Geleceğe Sıralanabileceği Boyut. (14 Haziran 2004). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close