Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ben Marul
Üye 30 Ağustos 2019 4 Cevap
4

Evrenin dışında ne var?

Kendim bir teori ürettim dünya güneşin etrafında dönüyor güneş samanyolunun merkezindeki kara deliğin ya evrende bir şeyin etrafında dönüyorsa tabiki öyle bir şey olsaydı eyer evren dönseydi anlaşılabilirdi diyceksiniz bide neyin etrafında dönücek diyceksiniz ya evrenin dışında başka bir enerjiden oluşan bir şey varsa olabilirmi?
2,488 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Bilim Ve Toplum
araştırmacı 26 Ocak 2022
Orijinal Soru: Evrenin dışında bir yer var mı ?

bunla ilgili çoklu evrenler teorisi bulunmakta. yani evrenlerin dışında yine evrenler bulunmakta. diğer teori de sonsuzluk olduğunu savunmakta fakat kesin bir sonuç yok şuanlık. kısacası bilinmezlik.

473 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Neda Avan
Neda Avan
105K UP
Moleküler biyoteknoloji üni öğrencisi 26 Ağustos
Orijinal Soru: Varsayalım ki çok hızlı bir araç ile evrenimizin dışına doğru yola çıktık. Evrenimizin dışına çıkabilseydik karşılaşacağımız olası şeyler nelerdir?

Evrenin dışı big bang theory ye göre hatalı bir ifadedir çünkü big bang zamanın ve mekanın başlangıcıdır. Evrenin dışı sorusu ile ilgili evrim ağacında çok kapsamli bir video da var hemen kaynağa bırakayım.

Bir de balon analojisi hakkında bir uyarım olacak: Evren genişlerken balonun üzerine konmuş noktalar gibi birbirimizden uzaklaşıyoruz ama balondan zıplayıp çıkamayız. Peki tamam o zmn balonun içi bizim evren olsun içeriden rastgele bir noktadan ileri doğru roketle hareket etsek yine başladığımız noktaya döneriz çünkü biz balonun bir parçasıyız. Yeterince küçük olduğumuzdan evreni sonsuz sanıyoruz fakat evren sonsuz değil sınırsız.[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. youtu.be. Evren Neyin Içine Genişker. (12 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2024. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
  2. Yt. Evrenin Gözlenemez Kısmı. (26 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2024. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emre Çelik
Emre Çelik
116K UP
Üye ama ne bilim ya 26 Ağustos
Orijinal Soru: Varsayalım ki çok hızlı bir araç ile evrenimizin dışına doğru yola çıktık. Evrenimizin dışına çıkabilseydik karşılaşacağımız olası şeyler nelerdir?

Neda Avan arkadaşımızı basit ve anlaşılır bir benzetmeyle, soruyu çok net bir şekilde cevaplamasından ötürü tebrik ediyorum. Ancak diğer senaryoları da düşünmeden edemiyoruz sonuçta. Sonuçta evrenin sınırlarını aşmak ve ötesine geçmek, insanlığın en büyük meraklarından biridir. Bir de 'evrenimizin dışına çıkabilseydik karşılaşabileceğimiz olası senaryolar'ı da gözden geçirelim.

Evren, Büyük Patlama'dan (İng: Big Bang) bu yana sürekli genişlemektedir. Bu genişleme, evrenin sınırlarını belirlemeyi zorlaştırır ve evrenin dışına çıkma kavramını karmaşık hale getirir. Evrenin genişlemesi, uzayın her noktasında aynı hızda gerçekleşmez; bu nedenle evrenin sınırları sürekli değişen bir yapıya sahiptir. Bu durum evrenin dışına çıkmanın fiziksel olarak mümkün olup olmadığını sorgulamamıza neden olur.

Evrenin dışına çıkabilseydik, karşılaşabileceğimiz olası senaryolar şunlar olabilirdi:

Tüm Reklamları Kapat

  1. Hiçlik: Evrenin dışında hiçbir şey olmayabilir. Bu boşluk ya da hiçlik anlamına gelir. Evrenin dışında zaman ve mekan kavramları bile olmayabilir. Bu senaryoda, evrenin dışında var olabilecek herhangi bir yapının veya maddenin bulunmadığını öne sürüyorum.
  2. Başka Evrenler: Çoklu evren teorisine göre, bizim evrenimizin dışında başka evrenler olabilir. Bu evrenler tamamen farklı fizik kurallarına ve yapıya sahip olabilir. Çoklu evren teorisi, evrenimizin sadece bir parçası olduğu daha büyük bir yapının varlığını öne sürer.
  3. Evrenin Sınırları: Evrenin bir sınırı varsa, bu sınırın ötesinde ne olduğunu bilmek imkansız da olabilir. Bu sınır, evrenin genişlemesiyle sürekli değişen bir yapıya sahip olabilir. Evrenin sınırları evrenin ötesinde ne olduğunu anlamamızı zorlaştırır.

Evrenin dışına çıkmak sadece bilimsel değil, aynı zamanda felsefi soruları da beraberinde getirir. Evrenin dışında var olabilecek şeyler, bizim anladığımız fizik kurallarına uymayabilir. Bu da evrenin ötesinde ne olduğunu anlamamızı zorlaştırır. Evrenin dışına çıkmak, insanlığın evrenin doğası ve sınırları hakkındaki anlayışını değiştirebilir.

Evrenin dışına çıkmak ve orada ne olduğunu keşfetmek, şu anki bilimsel bilgilerimizle mümkün görünmemektedir. Ancak bu tür düşünceler ve teoriler, evrenin ne kadar büyük ve gizemli olduğunu anlamamıza yardımcı olur. Evrenin ötesine yolculuk, insanlığın merakını ve keşfetme arzusunu yansıtır. Kim bilir, belki bir gün bu sorulara cevap bulabiliriz.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Rin Okumura
Rin Okumura
2,702 UP
Bilim sever 1 Eylül 2019

Öncelikle bahsettiğiniz düşünce daha önce de düşünülmüş bir şeydir ve teori değildir. Teoriler düşünerek olan bir şeydir ama deneysel olarak kanıtlanması gerekirler.Her neyse konuya dönelim: Evet dediğiniz gibi bir şeyler olabilir. Hatta bunun üzerine evrenin nasıl oluştuğunu açıklayan bir tez bile sunulmuştur. Büyük şapırtı'dır türkçesi(türkçesinden pek emin değilim). Ve 2 farklı evrenin(veya bizim evrenimiz dışındaki herhangi bir şeyin) çarpışmasıyla bizim evrenimiz oluştuğu yönünde bir tezdir. Ve çoklu evrenler kuramı denilen bir şey daha var ve bizim evrenlerimiz dışında başka evrenler olduğunu öne sürüyor. Tabi gözlemleyemeyeciğimiz için şu anda bu konu hakkında pek fazla bilgiye sahip değiliz ne yazık ki.

175 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Burada Daha Ayrıntılı Olarak Bahsedilmiş(Ingilizce). (1 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 1 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close