Öncelikle biraz uzun olacak çünkü dişiler çok farklı açılardan biyolojik üstünlük sağlıyor olabilir. Örneğin yaşam süresi, üreme, zihinsel faliyetler, sosyal yaşam gibi. Bunula ilgili bir araştırmayı BBC 2018 yılında paylaşmış. Danimarkalı bilim insanlarının yaptığı bu araştırma, kadınların kriz zamanlarında erkeklere oranla hayatta kalmaya daha meyilli olduklarını ortaya koyuyor. Yaşam koşullarının hem erkekler hem de kadınlar için oldukça sert olduğu kıtlık, salgın gibi kriz dönemlerinde, kadınların çok daha uzun yaşıyor. Örneğin, İrlanda'da 1845 ve 1849 yılları arasında yaşanan patates kıtlığı sırasında, iki cinsiyet grubu için de 38 yaş olan beklenen yaşam süresi, kriz tırmandığında erkeklerde 18,17'ye, kadınlarda ise 22,4'e düştü. Ayrıca bu kriz dönemlerinde erkek bebek ölümleri daha fazla. "Salgın ve kıtlık dönemlerinde yeni doğan kız bebeklerin yeni doğan erkek bebeklere oranla hayatta kalmaya daha meyilli olması, çok çarpıcı." diyor bilim insanları. Araştırmada tek bir istisnai tarihi vaka var. Trinidad'da yaşanan köle ticareti. Hayatta kalan erkeklerin sayısı bu dönemde kadınlara göre daha uzun yaşadı.Araştırmacılar bunu erkek kölelerin kadın olanlara göre daha değerli olduğunu düşünen köle tacirlerinin, hayatta kalmaları için erkekleri hayatta tutmaya daha çok çabalamasıyla açıklıyor. Peki bu çalışmaya göre kadınlar neden kriz anlarını daha iyi yönetiyor. Bunun sebebinin östrojen hormonu olabilceği düşünülüyor. Kadınlarda görülen östrojen hormonunun antienflamatuvar (bir maddenin iltihap azaltıcı niteliği) özelliğinin olması sayesinde vücuttaki damar yolu sistemini koruduğu biliniyor. Evrim teorisyenleri ise, kadınların doğum yapabilmek için en az dokuz ay hayatta kalma mücadelesi verirken bağışıklık sisteminin de güçlendirdiğini söylüyor.
Bu çalışma ile ilgisi olmayan başka sitelerden edindiğim bilgilerden devam edeceğim. Erkeklerin kaslı, güçlü ve kuvvetli yapısı, kadından daha üstün niteliklere sahip olmalarını sağlasa da kadın biyolojik gücü sayesinde daha üstündür ve dirençlidir. Kadın anne karnında da normal yaşamında da yaşama konusunda erkekten bir adım ileridedir. Ve kadın anne karnında daha fazla güç göstererek hayata tutunur. Kadının yaşama oranı erkeğe göre daha fazladır. (Fark edildiyse tıpkı önceki çalışmadaki gibi dişi embriyoların dayanıklılığının ve kadın yaşam süresinin daha fazla olduğunu söyleniyor.) Bu sadece insanlar için değil memeli olan tüm türler için geçerli bir gerçektir. Kolesterol, kalp gibi hastalıkları yaşayanların çoğunluğu erkeklerden oluşmaktadır. Bunun en önemli sebebi, kadınların bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı olmasıdır. Bu dayanıklılığı sağlayan en önemli etken ise Globulin Me fonksiyonuna sahip olmalarıdır. Bu koruyucu protein sayesinde hastalıklara karşı daha fazla direnç gösteriyorlar ve daha uzun yaşayabiliyorlar. Ayrıca kadının seks hormonu östrojenin bağışık globulini arttırdığı için yaşam hücreleri daha fazla işleve sahiptir. Kadınlara doğuştan verilmiş olan üreme ve çocuk doğurma verimliliği, yine kadına biyolojik bir üstünlük kazandırmaktadır. Öte yandan, erkeklik hormonu testosteron ise, kötü kolestrolün düzeyini kanda arttırır ve iyi kolestrol düzeylerini düşürür. Bu, erkekleri hipertansiyon, kalp hastalığı ve inme konularında daha fazla risk altına sokar.
Ayrıca dişi ve erkek bireylerin beyinleri arasında farklılık olup olmadığıda araştırılmış. Bu konuda yine BBC'de bilgi bulabildim ve bu yazı biraz eski şuan başka gelişmeler olmuş olabilir. Evrim ağacının da bir yyazısı var. ( https://evrimagaci.org/erkek-beyni-ile-disi-beyni-gercekten-farkli-midir-4551 )
Araştırma, tipik bir erkek beynindeki sinir bağlantılarının, beynin aynı lobundaki ön ve arka tarafları arasında kurulduğunu, tipik bir kadın beyninde ise, sinir bağlantılarının daha ziyade sağ ve sol loblar arasında, bir taraftan diğer tarafa doğru dizildiğini gösteriyor.Araştırmaya göre, beyindeki sinirlerin bağlarındaki fiziksel farklar, erkeklerde yüzde çıkan tüyler, kadınlar da ise göğüslerin büyümesi olarak görülen ikincil cinsiyet karakteristiklerin oluştuğu ergenlik döneminde ortaya çıkıyor.Bilim insanları, iki cinsiyetin beyinlerindeki fiziksel farkların, ‘erkeklerin, haritada yön bulmak ve kas kontrolü gibi konumsal alanlarda neden kadınlardan daha iyi olduğunun; kadınların ise, neden hafıza ve önsezi gibi sözel alanlarda erkeklerden daha iyi olduğunun’ anlaşılabilmesinde önemli rol oynayacağını söylüyor. Yaşları 8 ila 22 arasında değişen, 521’i kadın, 428’i erkek toplam 949 kişi üzerinde yapılan araştırma, daha önce ‘psikolojik deneylerle’ açıklanabilen kadın ve erkekler arasındaki zihinsel farkların ilk defa fiziksel özelliklerdeki değişikliklerle açıklanabilmesini sağlıyor.
658 görüntülenme
Kaynaklar
-
BBC. Bilim İnsanları : Kadınlar Erkeklerden Biyolojik Olarak Üstün. (29 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 29 Aralık 2021. Alındığı Yer: BBC
| Arşiv Bağlantısı
-
E. Açıkgöz. Kadınların Biyolojik Üstünlüğü. (29 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 29 Aralık 2021. Alındığı Yer: Bilgi ustam
| Arşiv Bağlantısı
-
İ. Çoban. Dişi Ve Erkek Beyni Gerçekten Farklı Mıdır?. (29 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 29 Aralık 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı
| Arşiv Bağlantısı
-
BBC. Kadın Beyni Ve Erkek Beyni Arasındaki Farklar. (29 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 29 Aralık 2021. Alındığı Yer: BBC
| Arşiv Bağlantısı