Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
10

Bitkiler neden yalnızca görünür ışıktan faydalanarak fotosentez yapıyor ?

Okulda bize yalnızca görünür ışıktan fotosentez yapıldığı anlatıldı ancak morötesi ışınlar daha yüksek enerjili oldukları için daha avantajlı olmaz mı ?
1,682 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Nur Hazal Sulu
Moleküler biyoloji ve Genetik bölümü hazırlık öğrencisiyim.

Bu soruna verebileceğim cevap bitkilerin fotosistemlerinin sadece 390-700 nm arasındaki ışığı kullanabilmesidir. Bundan fazlasını kullanmamaların nedeni dalga boyu azaldıkça enerjileri artan ve dolayısı ile canlıya zarar verme oranlarıda artan dalgalardır. Ultravolenin bitkiler üzerine etkisini araştırdığımda ( sen morötesi ışınları örnek verdiğin için) bir çok farklı deneylerle karşılaştım. Spesifik olarak tüm bitkiler için değil ama bazı bitki türleri kullanılarak bu bitkilerin ultraviole ışınlarından nasıl etkilendiği deneylerle kanıtlanmış. Bu deneylerde de asıl gözlemlenmek istenen şey ultravolenin gelişime etkisi değil bitkiye verdiği zarardan bitkinin morfolojisinin nasıl modifikasyona uğradığıdır. Yani yapay seçilim ile bitki zararlı ultraviole ışınlarına maruz bırakılmış ve nasıl evrimleştiği gözlemlenmiş zaten dalga boyu daha da az ışınlar gönderildiğinde bitkilerin öldüğü gözlemlenmiş. 1934'ten bir deney var diğerleri 2005 yılına 2020 yılına ait. 1934'teki deneyde bitkiye 310 ve 290 nm arasında UV ışını verilmiş. Bitkinin gelişimi kuru ağırlık üzerinden takip edilmiş 310 nm boyunda verildiğinde mısır hariç bir çoğunda kuru ağırlıkta artış olmuş ancak 290 nm verildiğinde bitkilerin üst epidermisinden bu ışınlar geçebilmiş yani bitki bunu absörbe edememiş ve kuru ağırlığında azalma görülmeye başlanmış. Diğer deneylerde bu deneylerden farklı olarak UV ışının verdiği zararın yarattığı modifikasyonlar üzerine çalışılmış. Sonuç olarak bitkiler bu dalga boylarındaki ışınları absörbe edecek bir fotosisteme sahip değildir. Şu an için bu ışınlar onlar için zarar verici ışınlardır. Kim bilir belki de bu yöndeki modifikasyonlar ve mutasyonlar artarak bitkiler evrimleşebilir ve bir gün bu ışınları kullanabilir.

274 görüntülenme

Kaynaklar

  1. International Journal of Plant Science. (bilimsel dergi, 2021). International Journal Of Plant Sciences. Not: This article was published in the Botanical Gazette (1876-1991), which is continued by International Journal of Plant Sciences (1992-present)..
  2. C. Piccini, et al. Uv-B Radiation Affects Photosynthesis-Related Processes Of Two Italian Olea Europaea (L.) Varieties Differently. (26 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 26 Aralık 2021. Alındığı Yer: MDPI | Arşiv Bağlantısı
  3. N. V. Zagoskina, et al. Ultraviolet Rays Promote Development Of Photosystem Ii. (26 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 26 Aralık 2021. Alındığı Yer: Springer Link | Arşiv Bağlantısı
  4. N. ÇİÇEK, et al. Arpa Bitkisinde Ultraviyole-B Stresinin Fotosistem Ii Etkinliği Üzerine Etkisi. (26 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 26 Aralık 2021. Alındığı Yer: google scholar | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close