Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İnsanlar ceset veya daha kötü durumda olan, ör: parçalanmış insanlar gördüğünde neden psikoloji bozlur?

Psikoloji
1,525 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Öğretmen

Aslında, böyle bir kesinlik yok. Daha doğrusu bu durum gerçekleştiğinde böyle bir sonuç çıkacak diye bir şey söz konusu değil.

Çünkü psikoloji doğal bilimlerden birisi değil. Bu durum da onu, doğal bilimler gibi x kişisi, y durumu ile karşılaşırsa z çıkar diye bir kesinlik ve kural yok. Bu durum sadece psikoloji için değil tüm sosyal bilimler için geçerli.

Nasıl tam anlamıyla örnek verilir bilmiyorum ama şöyle bir deneyim.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin matematikte 2+2=4 tür. Bu her yerde herkes için böyledir. Yani bir kuraldır.

Fizikte, su, deniz seviyesinde 100°C de kaynar. Bu durum dünyanın her yerinde geçerlidir. Yani kanundur.

Ancak psikoloji böyle bir şey diyemez. Sadece şunu diyebilir. Cenaze veya parçalanmış bir naaş görmüş birinin psikolojisi bozulabilir...

Kesinlik ve kanun denen olay, sosyal bilimlerde yok denecek kadar azdır.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak sizin dediğiniz durumda kesinliği bir kenara bırakalım ihtimaller bile oldukça tartışılır. Bu konuda bir çalışma ve veri var mı bilmiyorum ancak böyke bir durumun pek söz konusu olduğunu sanmıyorum.

Buna ispat veya delil de sunayım sizlerin huzurunda...

Sağlık Çalışanları, Otopsi Uzmanları, Olay yeri inceleme ekipleri, Doktorlar, hatta polisler, askerler hatta cenaze yıkayan görevliler.

Cenaze gören kişinin psikolojisi bozulsa ilk onların bozulurdu. Ancak bozulmadı, ilk başlarda belki gördüklerinde kötü oldular, belki kustular ancak zamanla alıştılar.

Alışma ve duyarsızlaşma diye bir durum var psikolojide. Bunun en güzel örneğini de yaşıyoruz. Pandemide ilk zamanlar 2 3 kişi vefat ettiğinde ve vakalar binleri gördüğünde herkes telaşlı ve korkuluydu. Daha sonra günde onlarca insan vefat etmeye ve binlerce kişi hastalanmaya başlamasına rağmen tedbirlere eskisi kadar dikkat edilmemeye başladı. Bu durum alışmaydı. Bu günlerde günde yüzlerce insan ölüyor binlercesi de hastlanıyor ancak bırak korkup telaş yapmayı, adeta normal bir şey gibi kaale bile almıyoruz. Bunun adı da duyarsızlaşma.

Yani insanların cenaze görmesinden kaynaklı psikolojisi bozulacak diye bir kurak söz konusu değil. Bozulabilir de bozulmayabilir de.

Psikoloji dediğimiz şey de o kadar kolay bozulmaz.

Ancak sevdiklerimizin vefatında ve cenazesini gördüğümüzde ve heleki bu durumun canice gerçekleşmesinde psikolojimiz bozulabilir. Ve bunun bir çok nedeni olabilir.

Genellikle bunun nedeni sevdiğimizden ayrılamama ve bunu kabul edememedir. Freud a göre bu yadsıma. Örneğin bir çiftin çocukları vefat etmesine rağmen, hala o varmış gibi kıyafet alması sofraya ona tabak çıkarması gibi.

Genellikle böyle durumlar ilk başta yadsıma ile başlar. Bir süre sonra o kabullenmemeyi içimizde saklar, başka bir şey düşünemez hala gelir daha sonrasında çektiğimiz psikolojik sıkıtılar ilk başta fizyolıjik sorunlara dönüşmeye ve ağır depresyonlardan intiharlara veya şizofrenilere veya başka psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumların yaşanmasının tam sırasını ve zamanını vermek pek mümkün değildir. Çünkü buna geçmişteki yaşantımızdan(çevremiz), ailemize (kalıtımımıza ) kadar bir çok neden etkili olabilir.

Böyle durumlarda ve bu durumları yaşayan kişileri ne olursa olsun, kişi ne kadar iyi görünürse görünsün bir psikoloğa gitmekte oldukça fayda vardır.

Unutalmamalıdır ki psikolojik sorunlar da fizyolojik sorunlar gibi uzmanı tarafında tedavi edilebilir ve edilmelidir

237 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close