Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Murat Boyraz
Murat Boyraz
2,232 UP
Üye
2

Nazar üzerine bilimsel çalışma var mı?

leeds üniversitesinin yaptığı bir çalışma olduğu yazıyor bazı haber sitelerinde (likleri bırakıyorum). Nazar için bu veya benzeri bir bilimsel bir çalışma var mı, varsa nasıl bir anlam çıkartmalıyız
3,492 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Musab O.
Musab O.
8K UP
Ögrenci

''Doğrulayamadığım bir haberde, İngiltere’de Leeds Üniversitesi’nde,2015 yılında nazarın bilimsel olarak kanıtlandığını okudum.Üstelik bu okuduğum haber Türkiye’nin en önde gelen gazetelerinden birinde yayınlanmış. Yazılana göre, Leeds Üniversitesi’nde yapılan, psişik güçleri olduğunu iddia eden, renkli gözlere sahip altı denekle yapılan psikokinezi deneyinde, deneklerden bir hafta boyunca seçilen bazı nesnelere odaklanmaları istenmiş. İki hafta sonucunda nesnelerin bazılarında morfolojik ve biyokimyasal değişiklikler saptanmış. (Mesela bir sandalyeye bakması istenen denek ne yapmış olabilir bu sırada, “keşke bu sandalye benim olsun” demiş olabilir mi ve bu durumda sandalyenin ayağı mı kırılmıştır? Veyahut bir masa beyazken siyaha mı dönmüştür, yoksa elektronik cihazlar mı bozulmuştur?)Özel olarak tasarlanmış hassas makinalar, deneklerin gözlerinden çıkan hassas bir frekanstan yayılan elektromanyetik dalgalar tespit etmişler. (Gözlerden çıkan elektromanyetik dalgaları tespit edebilen bir makine var ise buradaki asıl haber niteliği taşıyan durum bu bence) Yine aynı haber iddia ediyor ki, Leeds Üniversitesi Parapsikoloji bölümü başkanı Arthur Gall, araştırma ile ilgili olarak yayınladığı makalede, maddede medyana gelen değişikliklerin, sadece renkli gözlere sahip insanlarda var olan renkli fotoreseptörlerden yayılan beta ışınımlarından kaynaklandığını belirtmiş. (Dünyaya mavi ve yeşil gözlü olarak gelmenizin sebebinin genetik olduğunu sanmış olabilirsiniz, halbuki renkli gözlerde farklı ışımalarda mevcut) Haberi bitirirken de “Science dergisi araştırmayı, Mayıs sayısının kapağına “Kemgöz Gerçekliği” başlığı ile duyurdu diye bir cümle yazılmış. Ancak ben 1910 yılı arşivlerini bile saklayan Science dergisinin sitesinde, 2015 yılında yayınlanmış, mayıs ayına ait dört sayıda bu konu hakkında bir yazı bulamadım. Ayrıca Leeds Üniversitesinde kayıtlı Arthur Gall isimli biri de araştırmalarımda karşıma çıkmadı. Bunlar dışında haberde yer alan her bir madde ayrı ayrı komik geliyor okurken. Mesela bu durumda psişik güçleri olmayan renkli gözlüler nazar yaymıyor mu? Sadece psişik güçleri olan mavi gözlülerden mi korkalım? Bu hassas makineler ölçümleri nasıl yapıyor, hangi frekans değerinden ölçüyor, bu beta ışınlarının frekans değerleri kaydedilmiş mi? Bir de hangi nesneler üzerinde bu denemeler yapılmış?

Yine başka bir internet sitesinde,biyoenerji üzerinden, mavi rengin güneş ışığında en çokkırılım yapan renk olduğundan bahsedilirken, bir yandan da bir insana verilen kötü enerjinin o insanın manyetik yapısını bozduğunu iddia etmişler. Şimdi güneşten gelen ışınları gözlerinizden daha kısa frekansta gönderdiğiniz için en çok siz mi suçlusunuz mavi gözlüler? Kahverengi gözlüler, sizi neden daha çok sevdiğimi şimdi anladım.''

Tüm Reklamları Kapat

...diye yazmış Gizem Coşkun isimli yazar. Kendim ayrı bir araştırma da yaptım ve öyle bir araştırma ve profesörün olmadığını gördüm. Tamamen yalan bir haber. Nazar diye bir şey şu an bilinen kadarıyla gerçek olamaz.

312 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Gizem COŞKUN. Nazar: Şurada Bir Nazar Boncuğu Olduğunu Varsayalım…. (17 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 9 Kasım 2021. Alındığı Yer: Gorunum Gazetesi | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close