Bu tarz bilimsel olaylara ilgi duyduğuna göre kütleçekimini ve uzay zaman bükülmesini biliyorsundur varsayıyorum.
Einsteinın genel görelilik kuramı yerçekiminin nasıl işlediğini açıklamaktadır. Buna gezegenler, galaksiler ve bir bütün olarak evrendeki tüm yerçekimi dahil.
Genel görelilik nedir?
Einstein'ın genel görelilik kuramında zaman göreceli, kütle ile enerji birbirinin aynısı ve uzay ise esneyip bükülebilen bir ortamdır. Gökbilimciler ister yakındaki bir yıldızı isterse bir kara deliği ya da galaksiyi gözlemliyor olsun daima Einstein'ın alemine bakar. Genel görelilik evreninin nasıl doğduğunu, nasıl genişlediğini ve geleceğinin ne olacağını anlatıyor.
Şimdi asıl cevaba geliyorum , kütle uzayı nasıl bükebilir aslında anlaması basit bir konudur kütle uzayı bükünce ışığın uzayda aldığı yol uzar. Işığın yolu uzadığı zaman, bükülen uzayda zamanın akışı da yavaşlar (lokal olarak). Işık aynı zamanda neden-sonuç ilişkisinin, özünde fizik kuvvetlerinin uzayda yayılmasının; yani nedenselliğin hızı olduğu için zamanın akışı yavaşlar. Dolayısıyla kütle uzay-zamanı büküyor diyoruz.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Kaynaklar
- Kozan Demircan. Yerçekimi Uzayla Zamani Nasil Büküyor?. (14 Mart 2020). Alındığı Tarih: 9 Kasım 2021. Alındığı Yer: khosann | Arşiv Bağlantısı
- Burcu Kara. Genel Görelilik Kuramı: Özellikleri, Keşfi Ve Etkileri. (14 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 9 Kasım 2021. Alındığı Yer: ungo | Arşiv Bağlantısı