Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fatih Özaslan
Üye
1

Genel görelilik kuramı ne gibi yenilik getirdi?

Genel görelilik kuramı bize tam olarak neler kazandırdı?
603 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Engincan Avcı
Mühendislik öğrencisiyim.

Genel görelilik kuramının çok farklı şekillerde bilim dünyasında çığır açtığını söylemek mümkün. Öncelikle Einstein’in kuramından önce elimizdeki en tutarlı yerçekimi kuramı Newton’ın Yerçekimi Teorisi idi. Bu teori günlük hayatımızda oldukça güzel işliyordu ve birçok mühendislik hesabımız için yeterli oluyordu. Ancak kuramın açıklamakta yetemediği bazı noktalar oluyordu: Merkür’ün yörüngesindeki sapma gibi. Merkür’ün yörüngesindeki bu sapma Newton’ın matematiğiyle açıklanamıyordu. Bu problem Einstein’ın da ilgisini çekmişti ve geliştirdiği genel görelilik matematiğiyle bu sapmayı kolayca açıklayabildi. Yani Newton fiziğinin yetmediği yerleri Einstein doldurdu diyebiliriz. Hatta günümüz fizikçileri de Einstein’ın yetmediği yerleri (karadeliklerin içerisindeki tekillikler gibi) dolduracak bir fizik geliştirme peşindeler.

Bu kuramın en büyük farkındalık yaratan getiri ise uzay-zaman anlayışımızı kökten değiştirmiş oluşu. Einstein’dan önce kütle çekimi bir kuvvet olarak düşünüyor ve bu kuvveti; cisimlerin kütlelerinin birbirlerine uyguladıkları etkleşimler olarak algılıyorduk. Mesela Dünya’nın kütlesi Ay’ın kütlesi ile etkileşiyor ve etki-tepki dahilinde birbirlerini çekiyorlardı. Ancak Einstein kütle çekim kuvvetinin aslında bir kuvvet olmadığını ve cisimlerin uzay-zaman örtüsünü bükmelerinin bir sonucu olarak açıklıyordu. Dünya’nın kütlesi Ay’ı çekmiyordu; Ay, Dünya’nın kütlesinin yarattığı uzay-zaman eğriliğinde dolanıyordu. Aynı şekilde Dünya üzerindeki insanları kendine doğru çekmiyordu, biz insanlar Dünya’nın yarattığı uzay-zaman eğriliğinde Dünya’da doğru düşüyorduk. Newton’ın anlayışı kütleye dayandığı için ışık gibi kütlesiz parçacıkların uzayda bükülmemesi gerekiyordu. Einstein ise ışığın da uzay-zamandaki eğrilikleri takip etmek zorunda olduğunu ve büküleceğini söylüyordu. Tutulmada yaptığı deneyle bunu ortaya koydu ve bu deney zamanın gazetelerinde bilimsel bir çığır olarak manşetleri kapladı. Günümüzdeyse astronomlar bu efekti (kütleçekimsel mercekleme) verimli bir şekilde kullanarak çok uzaklardaki gökcisimlerini görüntüleyebiliyorlar.

Einstein’ın yaptığı deney ve geliştirdiği görelilik teorisiyle zamanının medyasında yaptığı etki.
Einstein’ın yaptığı deney ve geliştirdiği görelilik teorisiyle zamanının medyasında yaptığı etki.
Forvet

Bu konsepti daha iyi anlamak için bu videoyu izleyebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca genel göreliliğe göre zaman dediğimiz şey bir tarafını uzay olarak gördüğümüz madalyonun diğer yüzüydü. Yani uzay-zamanın iç içe, ayrılamaz olduğunu söylüyordu. Uzay-zamanın 3 boyutlu algılayabildiniz evrenin 4. boyutu olduğunu söylüyordu. Evrende mutlak olan şey zaman değildi, zaman tam tersine oldukça göreceliydi. Einstein mutlak olanın vakumdaki ışık hızı olduğunu söylüyordu. Cisimler ışık hızına yaklaştıkça (ki kütleli hiçbir madde ışık hızına ulaşamaz, ışık hızı evrenimizin adeta hız sınırıdır) zaman algıları değişiyor yavaşlıyordu. Çünkü zaman olarak algıladığımız şey aslında uzay-zamandı ve zaman etkileşimi de evrenin hız sınırı olan ışık hızı ile gerçekleşiyordu. Mesela bir düşünce deneyi yapacak olursak: Eğer hayatı Güneş’ten evimize gelen bir fotonun gözünden görebilseydik, yayılımından emilimine kadar hiçbir an geçmezdi. Işık hızıyla hareket ettiğinden foton için bir zaman algısı oluşmamış olurdu. Böylece onun perspektifinden foton her yerde aynı anda varolurdu.

Umarım bu muazzam teori üzerindeki bazı sorularınızı giderebilmiş daha da kafanızı karıştırmamışımdır. Ancak gücenecek bir taraf yok çünkü bu uzay-zaman anlayışının çok uzun süre fizikçilerin kafasını patlattığı bir konsept olduğu su götürmez bir gerçek. Şu an kuantum gibi çok daha absürt şeylerle uğraşsalar da göreliliğin ilgi çekiciliği asla sönmeyecek. Einstein’in kütleçekimi konseptini anlatan güzide Veritasium videosunu da izlemenizi öneririm.

319 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. Siegel. When Did Isaac Newton Finally Fail?. (18 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2021. Alındığı Yer: The Forbes | Arşiv Bağlantısı
  2. G. Musser. What Is Spacetime?. (18 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2021. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close