Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cem Özer
Üye
0

Güneş neden gezegenleri sürekli ısıtarak alev topuna çevirmez? Uzaya soğuk nerden geliyor?

Biliyoruz ki güneşten gelen ışınlar ışıma yoluyla gezegenlere ulaşıp ısıtıyor. Gezegenlerin etrafı da boşluk veya çok az molekül var yani ısı iletimi yapamazlar. Peki gezegenler neden sürekli ısınıp alev topuna dönmüyor. Yada dünya başlangıçta alev topu gibiyken nasıl soğuyabilmiş ve o ısıyı nereye atmış?
568 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Barış
bilim meraklısı

Merhaba, uzaydaki soğukluk ile gezegenlerin kavrulması/alev topuna dönmesi iki ayrı konu ama tamamen ilintisiz değil. Ben gezegenler üzerinden gideyim.

  • Biliyorsunuz bir yıldız merkezindeki füzyon tepkimileri sırasında açığa çıkan artık enerjiyi fotonlar yardımı ile yayıyor. (önce hidrojenden helyum, sonra helyumdan sırayla demire kadar devam ediyor)
  • Ancak yıldız içinde çok az miktarda molekül bu füzyona katılıyor. Çünkü bunun olması için protonların tünelleme yapması lazım. Bu teknik bir süreç, uzun uzun anlatmıyorum.
  • Bir şekilde oluşan bu fotonlar yüzeye çıkarken -ki çıkmaları milyonlarca yıl sürüyor- bir çok engelle karşılaşıp enerji kaybediyorlar.
  • Bir şekilde yüzeye çıktıkları zaman elektromanyetik dalga olarak uzaya yayılıyorlar. Burada şu önemli bu yayılan dalgalar tek bir gezegene ulaşmıyor, yayılım yönündeki her şeye ulaşıyorlar. Buna yıldızlar arası ortamdaki gaz toz bulutu da dahil. Dolayısıyla zaten X gezegene gelen radyasyon miktarı belli. Bu arada gelen şey sadece fotonlar değil, başka yüklü parçacıklar da geliyor.
  • Bunun üstüne eğer gezegenin bir manyetik alanı varsa -ki bizim var- bu yüklü parçacıklar zaten yolundan saptırılıyor. Yine eğer atmosferleri varsa -ki bizde o da var:)- gelen radyosyunun bir kısmı bu atmosferin uzaya bakan katmanlarında emiliyor.
  • Ger kalan fotonlar gezegene ulaşıyor. Bu ulaşan enerjinin totalde tüm gezegeni yakıp yıkması olanaksız. Çünkü gezegendeki maddeler tüm enerjiyi emmiyor. Önemli bir kısımını yansıtıyor. (Görme bununla ilgili zaten). Hatta bizim gezegenimiz bu yansıyan ışığın atmosferin altı tarafından tutulması sayesinde ısınıyor. E yansıtmadıkları kısmı da depoluyorlar (kimyasal bağlarda) veya kullanıyorlar(fotosentez gibi)
  • Bu arada bir başka şey de şu ki evrendeki her madde atomun iç yapısı sebebi ile ışıma yapıyor (beta bozunması) dolayısıyla bir kısım enerjiyi de öyle salıyorlar uzaya geri (atmosfer tutmazsa)
  • Bu yazdıklarım çok yüzeysel bir açıklama. Ayrıntıya inerseniz sırf bu konuda büyük bir külliyat var.
176 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bu sorunun çok kısa ve basit bir cevabı var:

Çünkü evren genişliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Büyük patlama ve sonrasındaki kısa süre içerisinde evren çok yoğun ve sıcaktı. Genişleme devam ettikçe soğudu. Bu soğuma devam etti. Hâlâ ediyor ve etmeye de devam edecek. Çünkü evrendeki madde miktarı belirli ve sabit. Ama genişleme devam ediyor ve edecek. Bu da, aynı enerji kaynağının daha geniş bir ortamı ısıtması anlamına geliyor. Bu sorunuz, uzun yıllar önce bilim insanlarının ve düşünürlerin merak edip o zamanki bilgilerin azlığı nedeni ile çözüm bulamadıkları sorulardan biri. Madem evrende yıldızlar var, evren neden karanlık diye soruluyordu. Evren, yıldızların saçtıkları ışık ve sıcaklık nedeni ile parlak ve sıcak olmalıydı. Ve sıcaklık ve parlaklık da sürekli artmalıydı ama durum bu değil. Neden?

Çünkü bir zamanlar insanlık, evrenin genişlediğini bilmiyordu. Bu bilgi eksikliği, gerçekten düşünürlerin canını sıkan çok sayıda soruyu cevapsız bırakmış olmalı. Ama artık bunu biliyoruz ve evren artık daha aydınlık ve ılıman. :) En azından bizim için.

218 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close