Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Sherlock'un hafıza sarayı yani Method of Loci'yi birbirinden farklı iki konu için yaparken aynı yeri mi kullanmalıyız? Nasıl aynı yeri kullanırız?

yani şu, ben kimyada elementleri ezberlemek için içinde oturduğum evi kullandım, biyolojideki organelleri ezberlemek için de öğrenim gördüğüm okulu mu kullanmalıyım? yani nereyi neyi hatırlamak için kullandık, bunları hatırlar mıyız, bunlar birbirine karışmaz mı? çok merak ediyorum.
487 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
A- Om
A- Om
2,657 UP
Zihin Sarayına Yıllarını Vermiş Bir Uzaylı

Zihin Sarayı dediğimiz olay yöntemi belli olup uygulaması tamamen kişiden kişiye değişen bir kullanıma sahip. Genel anlamda 2 ana kullanıma bakıyor;

1)Hafızanızda çok kuvvetli olan, net ve detaylı hatırladığınız yerleri kullanmak (çocukluk anıları yaygındır)

2)Rahat hissettiğiniz tamamen hayali yeni bir tasarım yaratıp onun üzerinde çalışmak

Tüm Reklamları Kapat

1.yönetimi kullandığınızı varsayarsak, bu kullandığınız alan ne kadar geniş, ne kadar detaylı, kaç farklı konuyu oraya bağlamanızı kaldırabilir gibi sorular çıkar karşımıza. Bunların cevapları ise tamamen yöntemi kullanan kişide bitiyor. Elbette ki farklı birden fazla konuyu aynı “saray” içine yerleştirebilirsiniz. Bu, onların birbirine karışmasına yol aça da bilir açmaya da bilir. Konu tamamen kurduğunuz bağlantılarla alakalı. Açıklama verdiğiniz örnekteki gibi elbette başka yerler de kullanabilirsiniz fakat dikkat etmeniz gereken nokta bilgiyi ne kadar iyi yerleştirdiğiniz veya yerleştirdiğiniz yeri ne kadar iyi bildiğiniz. Bu yüzden genel anlamda birden fazla yer kullanımı pek önerilen bir durum değil çünkü bir zaman sonra sayıları artarak biriken bu yerler hatırlaması zor olacağından içindeki bilgilerle beraber çökecektir. Fakat birkaç farklı konu için veya kısa süreli kullanım (sınav geçme) için gayet makul.

2.yöntemi ele alacak olursak aklınızda sizin tasarladığınız “saray” detayları ve boyutu ya da kapasitesi gereği tamamen sizin elinizde olduğundan genişletmesi ve farklı konular yerleştirmesi bir nebze daha kolay. Bu yöntemdeki sıkıntı ise kişinin kendi tasarladığı yerde çok fazla zihinsel zaman geçirmiyor olması ve zamanla detayların unutuluyor ya da farkında olmadan değiştiriliyor olması, sonuçta ortada somut herhangi bir şey yok.

Yukarıdakilerin hepsi bizi, kısa süreli kullanımlara biraz daha uygun, 1.yönteme benzeyen bir başka yönteme getiriyor; şu an içinde bulunduğunuz her gün kullandığınız odayı ve evi kullanmak. Böylece etrafınıza her baktığınızda yerleştirdiğiniz bilgileri somut olarak görmeniz mümkün.

Kısacası, durumunuz acilse ve hemen sonuç almanız gerekiyorsa son yöntemi uygulayabilirsiniz. Aksi halde uzun vadeli bir tecrübe istiyorsanız 2.yöntemi öneririm. Hem daha eğlenceli :)

Bulanık bir cevap ama fazla esnek bir konu, umarım yardımı olmuştur.

156 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bilinmiyor. Method Of Loci. (5 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 5 Ekim 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilinmiyor. Rhetorica Ad Herennium. (5 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 5 Ekim 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. Bilinmiyor. Liberal Arts Education. (5 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 5 Ekim 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  4. Bilinmiyor. The Art Of Memory. (5 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 5 Ekim 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close