Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mutlu Çatık
Mutlu Çatık
55K UP
Üye 17 Eylül 2021 2 Cevap
0

Antioksidanlar kansere karşı koruyucu mudur, yoksa kanserin yayılmasını mı sağlar?

Evrim Ağacı'nda bir makalede antioksidanların kanserli hücrelere zarar verdikleri yazıyor, fakat yine Evrim Ağacı'nda okuduğum başka bir makalede antioksidan içeren besinlerin kanser hastalarının kanserli hücrelerinin aktivitelerini arttırdığını, dolayısıyla hastaların antioksidan tüketmemeleri tavsiye ediliyor. Bunda bir çelişki yok mu?
554 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 17 Eylül 2021

Bu konu halen araştırılmakta olan bir konu; ancak sözünü ettiğiniz buradaki makalede "antioksidanların kansere sebep olduğunun" söylenmediğine, bunun yerine "kanser bir kez başladıktan sonra antioksidanların olumsuz etkiye neden olabildiğinin" söylendiğine dikkatinizi çekmekte fayda var (bu yanlış anlaşılabiliyor).[1]

Dolayısıyla şu anda genel kanı, antioksidanların genel olarak kansere karşı koruyucu bir etkisi olduğu yönünde. Ancak kanser bir kez başladıktan sonra, belli şartlar altında (belli araştırmaların gösterdiğine göre) kansere negatif bir etkisi oluyor olabilir. Bu cevabın yazıldığı gün itibariyle bu konuda nihai bir karar bulunmuyor.

Tüm Reklamları Kapat

259 görüntülenme

Kaynaklar

  1. National Cancer Institute. Antioxidants Accelerate The Growth And Invasiveness Of Tumors In Mice. (12 Kasım 2015). Alındığı Tarih: 16 Eylül 2021. Alındığı Yer: National Cancer Institute | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ersals Krononot
Ersals Krononot
311K UP
Krononot⁸ 17 Eylül 2021

Kanser hücrelerinde mitokondriler çalışmadığı için, oksijensiz olarak sadece şekeri kullanarak 2 birim ATP üretirler ve metabolik asidik atıkları (proton yükü fazla atomlar) çok fazla olur. Bu nedenle normal bir somatik hücreye göre şekeri 200 kat fazla kullanır. Enerji üretme kapasitesi düşük olduğu için sıradan hücrelere göre bu asidik atıklardan daha çok etkilenirler. Ultrason ile bakıldığında kanser hücresinin çevresinde halka gibi bir yapı görülür öküz gözü görünümü olarak da bilinir. Normal hücreler bu asidik alanda dayanamayarak ölürler. Kanser hücresinin de bu asidik alandan kurtulması gerekmektedir. İşte verilen antioksidan, aslında kanser hücresinin bu asidik alanını temizler. Ve kanserin gelişimini üremesini hızlandırır. Bu mekanizma kullanılarak üzerinde araştırma yapılan yeni yöntemlerden biri de, moleküler yapısı şekerle %90 aynı olan C vitamini (karbonik yapısı aynı) farmakolojik dozda kandan verilmesi, kanser hücreleri tarafından şeker olarak algılanacağı için metabolize edilir ve kanser hücresinde hidrojen peroksit (asidik) üretimine neden olur, oksidasyona neden olur ve kanser hücresini öldürür. Normalde C vitamini antioksidan yapıda iken, bu şekilde prooksidan olarak kullanılmış oluyor. Ancak bu sadece klinik ve farmakolojik kullanım ve yeni bir araştırma şekli. Mekanizmanın anlaşılabilmesi açısından yazdım.

Kanser olmayan dokularda hücrelerin metabolik atıklarının giderilmesi açısından antioksidanlar vazgeçilmez düzeyde önemlidir. Konu, kanserin başladığı dokular için geçerlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. I. Bairati, et al. (2005). Randomized Trial Of Antioxidant Vitamins To Prevent Acute Adverse Effects Of Radiation Therapy In Head And Neck Cancer Patients. Journal of Clinical Oncology, sf: 5805-5813. doi: 10.1200/JCO.2005.05.514. | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close