Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
2

Hangi yağlar faydalıdır?

310 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Besin gruplarından yağların hepsi aynı kefeye konulamaz. Bu nedenle iyi yağlar, trans yağlar, doymuş doymamış yağlar gibi gruplar ifade edilmekte.

Biyolojik olarak faydalanımı olan yağlar, iyi yağlardır. Bu yağlar, moleküler yapısı bozulmamış, rafine edilmemiş, yüksek ısıya maruz bırakılmamış yağlardır. Bunlar görevlerini yerine getirebilecek nitelikli yağlardır. Enerji üretiminde en yüksek ATP miktarı, en az metabolik çöp ile SADECE yağlardan sağlanır. (En çok metabolik atık ve en az enerji basit karbonhidrat ve rafine şekerlerden çıkar) Özellikle de zeytin, avokado, KAVRULMAMIŞ kuruyemişler gibi yağı canlı bir yapıda tutan kaynaklar en nitelikli iyi yağlardır. Soğuk pres zeytinyağı (ki zeytinin kendisi daha da iyidir), hindistancevizi yağı, tereyağı, kavrulmamış kuruyemişler, keten tohumu yağı gibi kaynaklar müdahale edilmeyen halleriyle biyolojik görevlerini yerine getirebilecek iyi yağ kaynaklarıdır. (Sadece bunlar değil tabii ki, sadece örnekler.) Yağ tüketiminde dikkat edilmesi gereken ise, yanında basit karbonhidrat ya da rafine şeker gibi ucuz kalitesiz ürün gruplarının alınmamasıdır. Çünkü evrimsel olarak basit şekerler, diğer tüm besin gruplarına göre 20 kat hızlı enerjiye dönüşmektedir. Yani mağarada yaşayan ve şekere ulaşımı çok zor olan bir homosapiensin yaşamda kalması için oldukça iyi bir özellik iken, günümüzde iyi yağ yiyen biri için yağın bütün iyiliğinin yok olması demek oluyor. Vücut olası bir tehlikeye karşı, hızlı enerji kaynaklarını öncüllüyor. Bu nedenle tereyağ ile reçel, bal, şekerli çay, ekmek gibi ürün gruplarının alımı, uzun vadede (yaşa göre değişir) riskleri kendimize çekmek olacaktır. İyi yağları yanında niteliksiz ürün grubu olmaksızın almak gerekir. Bunun yanında yemeklik yağ olarak bildiğimiz ayçiçek yağları, yüksek derecelerde ısıya maruz bırakılırlar. Bu ısı, o değerli yağın olabilecek en kötü hale gelmesine neden olur. Teknik olarak hala yağ dır. Ancak artık görevini yapamayacak hale gelmiş bir yağdır. İnsanlık olarak kendi kendimizi yok etmeye çalışıyor gibiyiz. Kendimiz yemek yaparken yağın çok kızmamasına dikkat etmek zorundayız. Özellikle kızartmalarda zamandan kazanmak için ısının yükseltilmesi, yağın iyi olan özelliklerini tersine çevirmekte. (Soğuk sıkım zeytinyağı da olsa)

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. MICHAEL G. BEMBEN, BENJAMIN H. MASSEY, DEBRA A. BEMBEN, RICHARD A. BOILEAU, JAMES E. MISNER. Age-Related Variability In Body Composition Methods For Assessment Of Percent Fat And Fat-Free Mass In Men Aged 20–74 Years. (16 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 16 Eylül 2021. Alındığı Yer: academic.oup.com | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close