Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ayhan Yakıcı
Ayhan Yakıcı
1,535 UP
Üye
2

Kaygı ve korku nedir, aynı şey mi? Değil ise farkları nelerdir?

Kaygı ve korku nedir? Gerçekleşmemiş , gerçekleşebilecek bir şeye karşı olan çekincemiz korku mu yoksa kaygı mı? Beynin kaç yada savaş mekanizması kaygı ve korku içinde aynı oranda geçerli mi? Kaygı sadece insana mı özgü , hayvanlar içinde geçerli mi? Doğada kaygıya sahip tek canlı biz miyiz bilincimiz sayesinde?
670 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Arda Akbaş
[Bu unvan, uzunluk nedeniyle silindi.]

Bu soruların cevabı olaydan olaya değişkenlik göstermekte. Şöyle ki hayvanların veya insanların "kendilerini" tehlikede hissettiklerinde (bitkiler gibi canlılarınkini korku veya kaygıdan çok reaksiyon olarak adlandırabiliriz, o yüzden katmadım.) korkmaları gözlemlenir. Örneğin benim köpeğim var ve ne yaparsak yapalım bir türlü şimşek ve yıldırımdan korkmasını engelleyemedik. Büyük bir ihtimalle onların kulaklarının hassaslığından dolayı gerginleşiyorlar ve korkup bir yere (ya da güvendiği birine) sığınıveriyorlar. Genel olarak bunu "korku" olarak nitelendirmek mümkün. Ancak hayvanların veya insanların sadece kendilerini değil, çevredeki varlıkların da tehlike altında olduklarını hissettiklerinde verdiği tepkiler de vardır. Ancak bu tepkiler benim az önce tanımladığım "korku" ya pek benzemez. Evet, bu tepkinin yarısından fazlası içinde korkuyu barındırıyor olabilir. Fakat yine de bazı yönleriyle korkudan ayrıldığını söyleyebiliriz. Mesela kediler yavrularını dış etkenlerden, özellikle de köpek, insan gibi kediler için tehlike niteliği barındıran etkenlerden korumak isterler. Haliyle de olacaklardan kaygı duyarlar, endişelenirler. Bu, her zaman için bize anne kedinin dış etkenlerden korktuğu için yavrularını koruma eğiliminde olduğunu kanıtlamaz. Aksine yavruları için kaygı duyar ve bu duygunun sonucunda bahsettiğim dış etkenlere karşı dimdik durabilir. Korkmuş bir canlıda dış etkenlere karşı durabilme olayını gördüğümüzü sanmıyorum. Aynı şey biz insanlar için de geçerli. Bu durum kaygı ve korkunun bilinçle ilişkilendirilmesinin pek de sağlıklı olmadığını gösteriyor.

İyi akşamlar...

Tüm Reklamları Kapat

140 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Korku, nesnesi belli olan tehlikeye verilen reaksiyonun ifadesidir. Kaygı ise, sebebi somut olmayan, geleceğe dair nesnesiz üretilen kaçınma yaklaşımıdır. Somut tehlike karşısında beynin ilkel dönemden miras olan kısımları devreye girer, serebral korteksin çok yönlü analizinin malolacağı süre, aradan çıkarılır. Çünkü bu süre, yaşamın sonunu getirebilir. Tehlikenin büyüklüğüne göre oradan uzaklaşma ya da tehlike ile savaşma seçeceği üzerinden dürtüsel aktivasyon gerçekleşir. Kaygıda çoğu zaman kortikal yapılar aktiftir ve olasılıklar detaylı analizlerden geçmektedir. Kaygı düzeyi yüksek kişiler kronik minör stresle başa çıkmak zorunda kalırlar. Kronik stres ise sempatik sistem aktivitesinin uzaması nedeniyle stres reaksiyonların uzamasına ve hızlı yıpranmaya neden olabilir. Deneyime bağlı, olasılığı yüksek bir duruma bağlı da olsa, kaygıyı kontrol edebiliyor olmak çok önemli. Özellikle parasempatik sistem aktivasyonu için nefesin diyafram nefesi olmasına ve egzersizin aksatılmaması çok önemlidir. Uzun erimli (geçmiş ve geleceğe) bir zihnin varlığı, çok daha fazla sayıda olay ve durumu analiz edebilmeyi sağladığı için en ileri düzey kaygı potansiyeli de (kontrol edemiyor olma durumunda) insana ait serebral korteks gelişmişliği nedeniyle.

111 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close