Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Neden enerji sistemini en az harcayan şekilde evrimleşmedik ?

Evrim sürecinde hareket sistemimiz neden doğada muazzam derecede biyoenerji tasarrufu yaptıracak şekilde yani tekerlek şeklinde evrimleşmedi yada hareket sistemi tekerlek yada benzeri şekilde evrimleşen canlı var mı?
1,026 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Hayvanların tekerlek geliştirebilmek için öncelikle tekerleğin dönebileceği engebesiz, düz arazi veya yollara ihtiyacı var. Şu anda arazi için geliştirilen robotlar bile genelde 2-8 bacaklı. Kent ortamı için geliştirilenlerde hibrit yöntemler iyi sonuç veriyor (paletli tekerlek + dönüşen bacak).

Düz yollar; tarım, kentleşme ve ticaretle ortaya çıktı. Yani bizim tekerlek ihtiyacımız bile son birkaç bin yıllık bir gelişme.

Onun haricinde, tekerlek benzeri hassas bir yapı, daha kolay zarar görür ve bünyenin hasarı tamir etmesi zor olur. Kanadı kırılan kuşun açlıktan ölmesi misali. Evet, üremeye engellemiyorsa, sorun değil, ancak sürekli yere temas eden bir parçanızın zarar görmesi, kanada göre daha kolay. Sonra buna fren mekanizması vs. uydurmanız gerekir, ki canlılar için kötü bir tasarım. Tekerleğe dönüşebilecek bir balık uzvu bulmak zaten zor. Bir de besinden gelen enerjiyi daire hareketine çevirmek de çok masraflı, onun için de ayrı bir mekanizma gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Linkte Richard Dawkins 1996 yılında yayınlanan bir makalesinde tüm bunları ele almış. Burada verdiği örnek; bakterilerin flagellası, canlılarda görülen yegane örnek gibi duruyor. O da suda yaşayan ve tek hücreli bir bakteri için geçerli.

Tekerlek değil de yuvarlanma olarak bakarsak belki ilkel deniz canlılarının uzuv geliştirmeden önceki dönemlerden birkaç örnek bulmak mümkün ama anlaşılan besine ulaşmak için veya çiftleşme için bir avantaj sağlamamış ki seçilmemiş. Karaya çıkışla süren evrimde de çölde yaşayan yuvarlanan örümcek (wheel spider), rüzgarla dönerek savrulan ve bu sayede sporlarını dağıtan "tumbleweed" gibi bitkiler ve hatta gübreye tutunup yuvarlanarak da yol alabilen bok böceği gibi örnekler de akla geliyor.

733 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. Dawkins. Neden Hayvanlar Tekerleksizdir.. (21 Kasım 1996). Alındığı Tarih: 15 Eylül 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close