Güzel soru, bu yaygın bir yanlış anlaşılma: Çift toynaklı (Artiodactyla), "2 parmağı olan hayvan" demek değil. "5 parmağın 2 tanesi üzerinde baskın olarak yürüyen hayvan" demek. Bu hayvanlar da tüm tetrapodlar gibi 5 parmaklı atalardan evrimleşmişlerdir ve birçoğunda halen 4 parmak vardır (1 tanesi birçoğunda tamamen yok olmuştur - embriyolojik dönem hariç!).
Aşağıda soldan sağa sırasıyla (her biri çift toynaklı olan) domuz, geyik ve deve parmak anatomisini görüyoruz:

Bu 4-5 parmaktan 2 tanesi ana yük taşıyıcılardır ve hayvanlar bunlar üzerinde yürür. Geri kalan 2 veya kimi türde 3 tanesi ya körelmiştir ve sadece yokuş inme gibi durumlarda destekleyici role geçmiştir ya da tamamen yok olmuştur. Yani çift toynaklılık, parmak sayısıyla değil, bu parmakların düzenleniş biçimiyle ilgilidir.
"Balinaların atası" olarak tespit edilen fosillerde 5 parmağın da izleri vardır; ancak 2 tanesi belirgin şekilde baskındır (çünkü onlar da Çift Toynaklılar altındadır). Örneğin Indohyus'ta ön kolda 5 parmağı net bir şekilde görebilirsiniz ancak 2 parmak baskınlığı da belirgindir (özellikle de arka uzuvda):

Pakicetus ile birlikte 2 parmak baskınlığı belirgin şekilde azalır:

Ambulocetus da aynı şekilde:

Sonrasında da bu uzuv, videoda gösterdiğimiz kademeli evrimle bugünkü haline kavuşur.
Yani Çift Toynaklılar da 5 parmaklı atalardan evrimleşmiştir ve bu evrim yaşanırken balinalara gidecek kol ayrılmıştır ve 2 parmak baskın olmakla birlikte 5'i birden uzamaya başlamıştır ve yüzgeçlere evrimleşmiştir. Bu nedenle balinalar, Çift Toynaklılara çok yakın akrabadır (hatta bazı sınıflandırmalara göre doğrudan doğruya Çift Toynaklılar altında sınıflandırılması gereken hayvanlardır - bariz şekilde 5 parmakları olmasına rağmen!).