Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Psikoloji kavramının beyinle bir ilişkisi bulunur mu?

Birisi ile tartışmaya girdik ve bana psikoloji ile beyninin alakasız olduğunu söyledi. Psikolojinin beyinle alakalı olduğunu biliyordum anlatmaya çalıştım ama kendisi beyinle değil tamamen ruh ile alakalı olduğunu söylüyor. Ruh ispatlanmış bile değil diyorum anlamıyor. Merak ettim. (Kaynaksız cevabı açıyorum ama tercihen olursa iyi olur)
756 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tuğba Özgün
Öğrenci

Modern psikolojiye göre psikolojik süreçlerle biyolojik yapı ilişki içindedir. İnsan bedeninde psikolojik süreçlerle yakından ilişkisi olan sistemler endokrin sistemi ve sinir sistemidir. Bu iki sistem birlikte çalışarak organizmanın kontrol ve düzenini sağlar.

Hormonların salgılanmasından endokrin sistemi sorumludur. Bazı psikolojik rahatsızlıkların nedeni hormonlardaki düzensizliklerdir. Hormonlar ergenlik, yaşlılık gibi geçiş dönemlerindeki davranış değişikliklerini de etkiler.

Sinir sistemi vücudun elektrokimyasal iletim ağıdır. Her türlü davranış, beynin değişik bölgelerinde yer alan sinir hücrelerinin etkinliği ile gerçekleşir. Değişik duyu organlarından gelen binlerce bilgi sinir sistemi sayesinde taşınır, işlenir ve bu bilgilere uygun yanıtlar oluşturulur.

Tüm Reklamları Kapat

122 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Uzm. Psikolog Elif Baybuğa. Psikoterapi İle Bütünleşen Beyin. (5 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Direk
Psikoloji Bölümü Öğrencisi Olmak İçin Çabalıyor

Ruh kavramı, felsefi ve dini bağlamlarda derinlemesine incelenir. Psikoloji ise insan zihnini, duygularını ve davranışlarını bilimsel bir perspektiften inceler. İkisi arasındaki bu farkı görmek önemlidir.

Psikoloji, genel olarak insan zihninin işleyişi ve davranışlarıyla ilgili bir bilim dalı olarak tanımlanır. Ancak bu basit tanımlamanın arkasında, insan davranışının ve duygu durumunun karmaşık biyolojik temelleri yatar. Bu temellerin merkezinde ise beyin bulunmaktadır.

[1]Beyin, milyarlarca nörondan oluşan karmaşık bir yapıdır ve bu nöronların birbiriyle olan etkileşimleri, düşüncelerimizi, duygularımızı ve davranışlarımızı belirler. Psikolojik süreçlerin, beyindeki nörolojik aktivitelerle nasıl ilişkilendiğini anlamak, nöropsikolojinin ana odak noktasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin, bir kişinin bir anıyı nasıl hatırladığı veya bir duyguyu nasıl deneyimlediği, beynin belirli bölgelerinin aktivasyonuyla doğrudan ilişkilidir. Beyindeki hasar veya bozukluklar, bireyin düşünce süreçlerini ve davranışlarını etkileyebilir, bu da psikolojik rahatsızlıklara veya davranışsal bozukluklara yol açabilir.

Bunun yanı sıra, birçok psikoterapi yöntemi ve psikiyatrik tedavi, beyindeki kimyasal dengesizlikleri düzeltmeyi veya beyin fonksiyonlarını optimize etmeyi hedefler. Antidepresanlar gibi ilaçlar, beyindeki nörotransmitter dengeyi düzenleyerek ruh hali ve duygu durumu üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.

''Tabii, psikoloji beyinle ilgili değil. Aynı şekilde aşçılığın da yemekle bir ilgisi yok. Aslında bütün ünlü aşçılar sadece doğru tabağı seçme konusunda uzmandır, değil mi?''[1][2]

Kaynaklar

  1. american psychology association. Cognitive Psychology Explores Our Mental Processes. Alındığı Tarih: 7 Eylül 2023. Alındığı Yer: apa org | Arşiv Bağlantısı
  2. Mustafa Direk. Bu Metindeki Yazı Google Bard İle Düzenlenmiştir!. Alındığı Tarih: 7 Eylül 2023. Alındığı Yer: Google Bard | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close