Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Evrendeki yapılar neden zamanla karmaşıklaşıyor? Mesela neden yıldızlar kümelenip galaksileri oluşturuyor yada neden cansızlık canlılığa evrilliyor?

119 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Politik Yanlışçı
Bilimsever

Bunun bir sebebi yok. Ancak yapının kendisine faydası olduğu için bugün bunları gördüğümüzü söyleyebiliriz. Cansızlık canlılığa evrilir. Bunun sebebi üremedir, daha doğrusu kendini kopyalamadır. Kendini kopyalama yeteneğine sahip bir varlık ortaya çıkarsa, uygun şartlar altında, bunu yapacaktır. Ve kopyalarken hata da yapacaktır, yani kendini tamamen kusursuz değil de biraz farklı kopyalayacaktır. Bu hatalar kendini kopyalama konusunda daha başarılı varlıkları ortaya çıkarırsa (örneğin daha hızlı kopyalanan, daha ucuza kopyalanan varlıklar çıkarsa) bunlar baskın hâle gelir. Bir tarafta olduğu gibi kalan, kendini kopyalamayan ve sayısını kendi kendine arttırmayıp olduğu gibi kalan varlıklar vardır, diğer tarafta sürekli kendini kopyalama konusunda daha başarılı hâle gelen, dolayısıyla sayıları sürekli artan varlıklar vardır. Dolayısıyla bunları zamanla daha çok görür hâle geliriz, doğada gitgide daha baskın hâle gelirler. Bunlar cansızlıktan canlılığa geçişin en basit hâlleridir, devamını da biliyorsunuz zaten. Dümdüz evrim.

Yani bunun gerçek bir ''sebebi'' yoktur. Sadece biraz tesadüf (en başında kendini kopyalayabilen bir molekülün var olması tesadüftür) ve sonradan başarı (bugün gördüğümüz canlılar sadece kendini başarıyla kopyalayabilen moleküllerdir) meselesidir. Karmaşıklaşma amacı da, gördüğünüz gibi, yoktu. Tesadüfen bir molekül kendini kopyalayabildi, daha fazla kopyalanan daha baskın oldu ve böyle devam etti.

Tüm Reklamları Kapat

Galaksilerin varlığı da karmaşıklaşma meselesi değildir. Tabii, sonuç olarak karmaşıklaşmıştır, ama sadece fizik yasasının (kütle çekiminin) yan ürünüdür. Birbirine yakın olan uzay cisimleri birbirini çeker ve birbirlerinin yörüngelerinde kalırlar, bu daha geniş bir kütle çekim alanı oluşturur ve daha fazla kütle çekerler, zamanla artar. Kara delikler bi' şeyleri çekme ve yörüngelerine oturtma konusunda baya iyi olduklarından, kara delik bunların hepsini kendine çeker, sonuç bir galaksidir. Tabii olayların oluş sırası muhtemelen böyle değildir ancak ana mantığı kavrayabilirsiniz. Amaç karmaşıklaşmak değildir, bir amaç da yoktur, kütle çekim kuvveti varlıkları bir arada bir küme hâlinde tutar ve bu kümelere galaksi deriz.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır

Merhaba,

Bunun basit cevabı, evrenin yasası olan entropidir. Entropi ; Çoğunlukla bir sistemdeki rastgelelik ve düzensizlik olarak tanımlanır, yani yapıların zamanla düzenlilik halinden düzensizliğe gidişidir, bozunmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Peki evrende neden karmaşıklık vardır ? neden sürekli düzensizliğe gidiş vardır ? Bunun cevabı ise; maddenin yapı taşı olan atomların, daha az enerji harcayarak kararlı yapıda bulunma istekleridir. Atomların bu kararlı ve tembel yaşama istekleri, evrenin genişlemesi ve zamanın ilerlemesi(süreçler) ile rastgeleliğe ve büyük bir kaosa sebep olur. Halbuki hidrojenler birleşip kararlı ve daha az enerjiye sahip olan helyuma dönüşmeselerdi evren yalnızca hidrojenden oluşur, yıldızlar diğer elementler, gezegenler ve canlılık oluşamazdı.

Aslında canlılık, entropiye karşı konulan bir mücadeledir, hücreler bozunmamak için enerji harcarlar ve varlıklarını sürdürürler.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close