Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Prens Mışkin
Prens Mışkin
4,495 UP
Üye
0

Çocuğuna Kendi Dinini Anlatan Anne-babalar, çocuk istismarı mı yapıyor?

452 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Öğrenci-Okur

Sorunuzda "anlatmak" dediğiniz için baştan itibaren sorunun cevabı hayır olur. Fakat eğer şu olsaydı: Kendi dinini baskılayan... Evet o zaman dediğiniz gibi bu ebeveynler çocuk istismarı yapıyor olabilir. Tabii bu tür bir istismarın olup olmamasının belirlenmesi kolay bir şey değil.

Kaynaklar

  1. -. Baskı. (28 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tugberk Kaynak
Araştırmacı

Merhabalar bu soruyu iki kısma ayırıp cevaplamaya çalışacağım.

Yakın aile üyeleri çocuklarına din eğitimini kabaca iki sebeple verebilir.

Tüm Reklamları Kapat

1) Koruma: Bir çocuk, okul öncesinde gereken eğitimi öncelikle yakın aile üyelerinden alır. Daha sonra eğitim ve sosyal çevreyle beraber düşünceleri şekillenmeye başlar ve ailesiyle paralel veya zıt bir düşünceye girebilir. Aile üyeleri çocuğu korumak ve eğitmekte kendilerinde sorumluluk bulurlar ve çocuğun önden hazırlanması için yaşadıkları zorlukları hissettirmeden çocuğa anlatma yoluna girebilirler. Örneğin bir baba kendi döneminde okula gitmenin ne kadar zor bir olay olduğunu anlatıp çocuğun gözünde okulun ve eğitimin değerini arttırmak isteyebilir. Benzer şekilde tanımadığı insanlarla iletişimde bulunmasını engelleyip olası bir fiziki tehditten korumak isteyebilir. Bu çok doğaldır. Dinler de çocuğun aile hayatında önemli bir yerdeyse aile üyeleri çocuğa anlatmadıkları takdirde gerçekleşeceğine inandıkları zorlukları yaşamaması veya korku içine düşmemesi için çocuğa din fikrini aşılayabilirler. Buradaki olay, çocuğu istismar etmek değil korumaktır.

2) Toplumsal: Kimi aileler ise çocuğunun bulunduğu toplumda kurallara uyan ve ortamın kalitesine katkıda bulunan bir birey olmasını isteyebilir. Çocuk toplumun zararında bir birey olmasın diye çocuğu bir nebze korku yoluyla da olsa kural ve disiplin altına almak isteyebilirler. Bunu şiddetle sağlamaya çalışmak kesinlikle ilkel bir davranıştır ve istismardır. Üstelik çocuk, bir zaman sonrasında gördüğü şiddete bir baş kaldırı içerisinde olup toptan bir isyan havasına girebilir. Bu noktada tecrübe ettikleri artık onu korkutamaz. Ancak ve ancak görmediği ve tecrübe etmediği korkutur. Dolayısıyla aile bu noktada dini kullanarak her türlü gücün üzerinde yaratıcı bir varlığı ve bu varlığın en doğru şekilde tasvir edildiğine inandıkları dini, çocuğa yine çok uzun zaman öncesinde anlatabilirler. Bu da zannımca olayın toplumsal amaçlı bir bakışıdır.

Sonuç olarak ailelerin çocuklarına hayatın bir gerçeği gibi dini öğretmesi ve hayatına katması da çeşitli sebeplerle doğal bir olgudur. Çocuğa bu noktada istismar şöyle dursun aksine koruma ve disiplin altına alma isteğinin bir sonucu olduğu görülür. Aşağıda bıraktığım kaynakta da araştırma raporunu inceleyebilirsiniz.

222 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Mehmet Nas. Talim: Journal Of Education In Muslim Societies And Communities. (27 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2021. Alındığı Yer: talimdergisi.com | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close