Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Prens Mışkin
Prens Mışkin
4,495 UP
Üye
3

"Batı, Doğu'yu Sömürdü." Cümlesine Karşılık Olarak "Onlar da Kendilerini Sömürtmeselerdi." Demek Ne Kadar Ahlaki?

Özellikle ülkemizde konuştuğum ve kendine "liberal" diyen pek çok genç arkadaşımın cevabı oluyor bu cümle. Acaba bu cevap, mini etek giyen bir kadının tecavüze uğramasına karşılık "o da mini etek giymeseydi." diyerek tecavüzcüyü savunmakla aynı şey değil midir? (Safsata yapıyorsam lütfen söyleyin, ama bu tarz sözler gerçekten ahlaki mi?)
652 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
C. Caner Telimenli
Tarih Meraklısı

İki durum benzer, ancak aynı değil. Doğu ile batı arasındaki ilişki tek bir değişkene bağlı değil, ve aradaki farkın acıkmasına ve doğunun geri kalmasına sebep olan pek çok şey var. Bu değişkenlerden bazıları doğunun kontrol edebileceği şeyler iken bazıları değil; kontrol edebileceği etkenleri görmezden geldiği için mi, yoksa kontrol edemeyeceği etkenler yüzünden mi sömürüldüğünü söylemek çok kolay değil. Bu etkenlere birer örnek vermek gerekirse Amerika'nın keşfi ve batı uygarlığının buradan elde ettiği yeni maden kaynakları, ticaret ürünleri ve yerleşilebilecek yeni arazi üzerinden elde ettiği üstünlük doğunun kontrolünde olmayan bir etken iken doğunun mistisizme kayması ve bilim mantığı reddetmesi kendi tercihi. Evet, doğuyu mistisizme kaydığı için eleştirmek kolay, ancak doğu mistisizme kaymasaydı bu batının elde ettiği avantajları karşılar mıydı? Merve hanımın da bahsettiği gibi birlik olamadıktan sonra gene aynı duruma düşebilirlerdi. Ki coğrafya ya da ekonomi gibi değişkenleri daha hiç hesaba katmadık. Değişkenlerin sayısı artıkça olay karmaşıklaşıyor, bir çözüm bulmak daha da zorlaşıyor.

Diğer konu ise çok daha kişisel bir konu, üstelik toplumsal ayrışmanın çatışma noktalarından biri. O yüzden her hangi bir tartışma çok kolay kontrolden çıkabiliyor. Ancak tarafsız bir şekilde bakıldığında her iki argümanın da bir mantığı var. İlki özgürlükçü bakış açısı. Kadınların her yerde istediği gibi dolaşabilmesi gerektiğini savunuyor. Ve bu ilk bakışta mantıklı gibi görünse de pratikte problemleri olan bir yaklaşım. Çünkü kadın ya da erkek için olsun, toplum içinde yaşamanız için her zaman belli başlı yazılı olmayan kurallar var. Bir iş toplantısına istediğiniz gibi giyinip gidemezsiniz, ya da hırsızlığın çok olduğu bir mahallede kapınızı açık bırakamazsınız. Özellikle ikincisi için "kapı benim, istediğim gibi kullanırım" demek kolay. Ancak basit bir kilit problemi pratik bir şekilde çözebilir. İkinci yaklaşım ise muhafazakâr yaklaşım, onun görüş açısı ise "önlemini almayan başına geleni hak eder" bakış açısı. Bu da ilk bakışta mantıklı gelebilir, ancak bunun da problemleri var. Önceki hırsızlık örneğinden gidecek olursak; bir kilit problemi o an için çözebilir, ancak bu o bölgedeki hırsızlığı çözmez. Çözemez. Hırsız gene bir şekilde hırsızlık yapacaktır, ve hırsızlığı çözecek çözümler üretmeden sadece mağdurları eleştirmek sığ bir bakış açısı olur.

Tüm Reklamları Kapat

Yani iki durum temelinde benzer, ancak ilki değişkenlerin sayısı yüzünden daha karmaşık.

207 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Batı'nın, koloniyalizm ile birlikte Batılı değerleri denizaşırı coğrafyalara taşıyıp, teknolojisinin avantajlarının yanı sıra güç kullanarak ve zorla kabul ettirmesi karşısında yeterli teknolojiyi geliştirememiş, birlik olamayan toplumlar rekabet edemedi. Ama Çin, Rusya gibi kendi birliğini oluşturmuş toplumlar bununla mücadele edebildi.

Geçmiş yüzyılların değer yargılarına göre kölelik, sömürgecilik bir suç olarak görülmezken çağdaş değerler sömürgeciliği kabul etmiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kadının giyimi veya bedeni konusu da aynı şekilde eski paradigmaya göre bir tabu iken çağdaş yaşamda bireysel özgürlük olarak karışılanacak bir durum. Bu paradigma değişimini gerçekleştirememiş, çağdaş değerleri yakalayamamış toplumlarda vatandaşların ve hukuğun birlik beraberlik içinde mücadele etmesi gereken bir olgu.

Yani bence ortak noktalar var ve anakronizme düşmemeye de dikkat etmek gerek.

145 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close