Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Kendimi farklı alanlarda geliştirmek istiyorum ve daha ortaokul 3. sınıf öğrencisiyim bana önerileriniz nedir?

276 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Abdullah Güven
Abdullah Güven
2,430 UP
Fen Lisesi 10.sınıf öğrencisiyim.

O yaşlar gerçekten de bir öğrencinin altın yaşlarıdır güzel arkadaşım! O günleri yararlı, mantıklı ve eğlenceli geçirmekte fayda var. Sana uzak durman gereken birkaç şey söyleyeceğim:

-Küfür

-Kötü arkadaşlar (küfür eden, kavga seven, sigara alkol vb. kullanan...)

Tüm Reklamları Kapat

-Zararlı mobil ve fiziksel oyunlar (pubg, zula, simit vb.)

Şunlara yönelebilirsin:

-Bilim dergileri

-Dünya klasikleri (okuma kitapları)

Tüm Reklamları Kapat

-Bilimsel araştırmalar

-Akıl ve zeka oyunları

-EN ÖNEMLİSİ "Güzel bir ders çalışma temposu"

Bunları yapmak senin için ve gelecek hayatın için çok yararlı olacaktır sevgili arkadaşım :D

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bu aşamada ve genç yaşınızda size önereceğim ilk şey, insanoğlu için en yüksek seviyede önem sunan temel disiplinlerin ne olduğunu öğrenmektir. Bunlar da bilim, sanat ve felsefedir.

Bilimin, sanatın ve felsefenin ne olduğunu, gayet kısa, basitçe ve herkesin anlayabileceği şekilde anlatan kitaplar mevcut. Bu konuda bir araştırma yapıp hatta konunun uzmanlarının, eğitmenlerinizin ve bu alanlarda faaliyet gösteren güvenilir kişilerin önerileri doğrultusunda belirli kitaplar alıp okuyun ya da dersler/videolar izleyin. Önce, hayatınız boyunca size eşlik edecek olan önemli olguları anlamaya çalışın.

İlk bakışta bu çok zorlayıcı olabilecek gibi görünse de öyle değildir. Gayet anlaşılır biçimde felsefe, soru sormaktır. Herhangi bir olguyu anlayabilmek için onun hakkında sorular sormak ve olası cevapları mantıkla aramaktır. Bu yaklaşım size, hayatınız boyunca karşınıza gelecek sayısız olayı, durumu, gerçeği ve bu şekilde hemen her şeyi sorgulamayı öğretecek. Sorgulamayı ve doğru soruları öğreneceksiniz ki cevapları bulmaya yaklaşabilesiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Sorular sorduktan sonra sıra cevap bulmaya gelecek. Birileri mutlaka sorduğunuz sorulara cevap verecektir ve bu durum da sizin cevap bulma çabanızı gereksiz gösterecektir. Hazır cevaplar varsa siz neden cevap bulmaya çalışasınız ki değil mi? Ama verilen cevapların güvenilir olup olmadığını anlamanız ve bilmeniz gerekiyor. İşte o noktada bilim devreye giriyor. İnsan, hayat, dünya, evren, yaşadığımız tüm gerçeklikle ilgili gerçek, doğru, güvenilir, dürüst cevaplar her zaman bilimden gelir. O nedenle bilimin ne olduğunu, nasıl bir olgu olduğunu anlamaya çalışmalısınız.

Cevap almayı da öğrendiniz. Peki o cevaplar ne anlama geliyor? Bunu da size sanat gösterecek. Öğreneceğiniz sayısız bilginin ve gerçeğin ne anlama geldiğini kavrayamayacaksınız. Hiç birimiz kavrayamıyoruz, bu gayet normal. Çünkü evren çok büyük, insan ve dünya çok karmaşık. İşte sanat, çevremizdeki tüm önemli ve çarpıcı olay ve olguların anlamını gösterir. Sanatçılar, henüz bizim anlamlandıramadığımız şeyler üzerine düşünürler ve onların anlamlarını bize anlatırlar. Sanattan ve onun bize sunduklarından faydalanabilmek için de sanatın ne olduğunu anlamak gerekir. Ayrıntılı biçimde değil, kabaca, basitçe.

Sonrasında bu temel olguların tarihsel gelişimleri üzerine yine başlangıç düzeyinde kitaplar okumanız da insanlığın ve medeniyetin gelişimi üzerine fikir edinmenizi sağlar. İnsanlık nereden gelmiş, nereye ulaşmış. Bu gelişim size, şu an bulunduğunuz yeri gösterecek. Yine çok derin araştırmalar içeren kaynaklardan söz etmiyorum. Kısa, basit ve anlaşılır biçimde derlenmiş yayınlar olmalı bunlar. Tahminen, önünüzdeki 3-5 yıl içerisinde okuyacağınız 10-15 kitap, size bahsettiğim konular üzerine fikir edinecek ön bilgiyi sunacaktır.

Bu üç temel disiplin üzerine bilgi edinmeniz, gelecek yaşamınızda size çok büyük avantaj sağlayacaktır. Karşınıza gelen hemen her şeye belirli bir ön hazırlıkla yaklaşmış olacaksınız. Daha sonra ise kişiliğiniz, yeteneğiniz, ilgi alanlarınız sizi belirli yollara götürecek. Ama bu üç temel disiplin üzerine bilgi sahibi olmaz iseniz hep bir tarafınız eksik kalır. Ne yazık ki çoğumuzun içinde bulunduğu cehalet durumu gibi. Bilgiye değer veren insanların okuma, araştırma ve öğrenme süreci asla bitmez zaten. O nedenle en doğru yerden başlamak çok önemli.

160 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close