Bu aşamada ve genç yaşınızda size önereceğim ilk şey, insanoğlu için en yüksek seviyede önem sunan temel disiplinlerin ne olduğunu öğrenmektir. Bunlar da bilim, sanat ve felsefedir.
Bilimin, sanatın ve felsefenin ne olduğunu, gayet kısa, basitçe ve herkesin anlayabileceği şekilde anlatan kitaplar mevcut. Bu konuda bir araştırma yapıp hatta konunun uzmanlarının, eğitmenlerinizin ve bu alanlarda faaliyet gösteren güvenilir kişilerin önerileri doğrultusunda belirli kitaplar alıp okuyun ya da dersler/videolar izleyin. Önce, hayatınız boyunca size eşlik edecek olan önemli olguları anlamaya çalışın.
İlk bakışta bu çok zorlayıcı olabilecek gibi görünse de öyle değildir. Gayet anlaşılır biçimde felsefe, soru sormaktır. Herhangi bir olguyu anlayabilmek için onun hakkında sorular sormak ve olası cevapları mantıkla aramaktır. Bu yaklaşım size, hayatınız boyunca karşınıza gelecek sayısız olayı, durumu, gerçeği ve bu şekilde hemen her şeyi sorgulamayı öğretecek. Sorgulamayı ve doğru soruları öğreneceksiniz ki cevapları bulmaya yaklaşabilesiniz.
Sorular sorduktan sonra sıra cevap bulmaya gelecek. Birileri mutlaka sorduğunuz sorulara cevap verecektir ve bu durum da sizin cevap bulma çabanızı gereksiz gösterecektir. Hazır cevaplar varsa siz neden cevap bulmaya çalışasınız ki değil mi? Ama verilen cevapların güvenilir olup olmadığını anlamanız ve bilmeniz gerekiyor. İşte o noktada bilim devreye giriyor. İnsan, hayat, dünya, evren, yaşadığımız tüm gerçeklikle ilgili gerçek, doğru, güvenilir, dürüst cevaplar her zaman bilimden gelir. O nedenle bilimin ne olduğunu, nasıl bir olgu olduğunu anlamaya çalışmalısınız.
Cevap almayı da öğrendiniz. Peki o cevaplar ne anlama geliyor? Bunu da size sanat gösterecek. Öğreneceğiniz sayısız bilginin ve gerçeğin ne anlama geldiğini kavrayamayacaksınız. Hiç birimiz kavrayamıyoruz, bu gayet normal. Çünkü evren çok büyük, insan ve dünya çok karmaşık. İşte sanat, çevremizdeki tüm önemli ve çarpıcı olay ve olguların anlamını gösterir. Sanatçılar, henüz bizim anlamlandıramadığımız şeyler üzerine düşünürler ve onların anlamlarını bize anlatırlar. Sanattan ve onun bize sunduklarından faydalanabilmek için de sanatın ne olduğunu anlamak gerekir. Ayrıntılı biçimde değil, kabaca, basitçe.
Sonrasında bu temel olguların tarihsel gelişimleri üzerine yine başlangıç düzeyinde kitaplar okumanız da insanlığın ve medeniyetin gelişimi üzerine fikir edinmenizi sağlar. İnsanlık nereden gelmiş, nereye ulaşmış. Bu gelişim size, şu an bulunduğunuz yeri gösterecek. Yine çok derin araştırmalar içeren kaynaklardan söz etmiyorum. Kısa, basit ve anlaşılır biçimde derlenmiş yayınlar olmalı bunlar. Tahminen, önünüzdeki 3-5 yıl içerisinde okuyacağınız 10-15 kitap, size bahsettiğim konular üzerine fikir edinecek ön bilgiyi sunacaktır.
Bu üç temel disiplin üzerine bilgi edinmeniz, gelecek yaşamınızda size çok büyük avantaj sağlayacaktır. Karşınıza gelen hemen her şeye belirli bir ön hazırlıkla yaklaşmış olacaksınız. Daha sonra ise kişiliğiniz, yeteneğiniz, ilgi alanlarınız sizi belirli yollara götürecek. Ama bu üç temel disiplin üzerine bilgi sahibi olmaz iseniz hep bir tarafınız eksik kalır. Ne yazık ki çoğumuzun içinde bulunduğu cehalet durumu gibi. Bilgiye değer veren insanların okuma, araştırma ve öğrenme süreci asla bitmez zaten. O nedenle en doğru yerden başlamak çok önemli.
165 görüntülenme