Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Sanat; sanat için midir, toplum için midir?

1,571 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Bu, çok eski bir soru. Yani yaklaşık 200 yıllık bir soru. Ortaya çıkışı şöyle özetlenebilir:

1700'lere kadar sanat ve zanaat arasında bir fark yoktu. Yani bir çömlek ustasıyla, bir duvar ustasıyla bir mimar ya da ressam aynı kapsamdaki kişilerdi. Özel bir becerisi olan kişi. Sanat eseri denen şey de, bir amaca hizmet eden üretimdi. Yani mutfakta kullanılacak bir çömlek yapmak da, insanları eğlendiren bir tiyatro oyunu yazmak da sanat olarak görülüyordu.

1700'lerin sonlarında sanat ve zanaatin ayrı disiplinler ve dinamikler oldukları düşünülmeye başlandı. Ayrıntısına inemem, çok uzun konu. Ama sanatla zanaatin, çok sayıdaki ayrım noktasından biri, yukarda belirttiğim "amaç" meselesiydi. Sanat/zanaat ayrımına göre zanaat eseri bir amaca hizmet eden ve belirli bir amaç gözetilerek yapılan bir çalışmadır ve amacına ne kadar iyi hizmet ederse o kadar iyidir. Sanat eseri ise herhangi amaç ve belirli bir niyet gözetilmeden üretilen, herhangi bir amaca hizmet etmeden kendi başına bir varlık ve değer sunabilen bir çabaydı. Yani zanaat eseri insana hizmet etmeliydi, sanat eseri ise tamamen özgürce kendi varlığı için vardı ve kendisine hizmet ederdi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu ayrım noktasından da bu soru doğdu: Sanat insan için mi? Bu zaten zanaat oluyor. Sanat için mi? Bu da güzel sanatlar oluyor.

Günümüzde, modern sanat anlayışının ortaya çıkıp kabul edilmesinden en az 150 yıl sonra artık, dışkısını konserve kutuya koyup sanat galerisinde sergileyen sanatçıların, bant muz'ların, Bedri Baykam'ın spermli peçetesinin, tetrisin sanat koleksiyonlarına alınmasının dönemindeyiz. Sanat, tamamen, hiç bir tartışmaya yer bırakmayacak biçimde sanat içindir. Bunun anlamı şu: Sanat insanı zerre kadar umursamaz. Sanat, sanat içindir. Her şey sanat eseri olabilir. İsteyen herkes, ürettiği ya da beğendiği şeyin sanat eseri olduğunu iddia edebilir. (Marcel Duchamp'ı sağolsun, hemen google'layın) Akla hayale sığmayacak sayısız eser, ürün, performans sanat olarak kabul edilmiştir ve müzelere, galerilere, sergilere girmiştir. Herhangi bir amaca hizmet edip etmemesi kesinlikle sanat dünyasının umurunda değildir. Osuruğunuzu kaydedip onun bir sanat eseri olduğunu iddia etmenizde hiç ama hiç bir sakınca yoktur.

Bu durumda, konuyla biraz ilgili olan her sanatsever, ister istemez bir taraf tutmak ya da bir tercih yapmak zorunda. Ya gelenekselci ya da modernist olacaksınız. Yani ya bir çömlekçiyle DaVinci'yi aynı mesleğin erbabı olarak göreceksiniz ya da bir konserve kutusu dolu dışkının sanat eseri olabileceğini kabul edeceksiniz. 21. yüzyıla hoşgeldiniz...

249 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close