Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mahsun Yaşar
Mahsun Yaşar
3,217 UP
Üye
1

İş kavramının tanımlanması hangi ihtiyaçtan kaynaklanır?

0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Özgür Aras
Özgür Aras
33K UP
Fizikçi, Yazılımcı ve Felsefeci

Enerjinin tanımı fizikte kesin olarak formülize edilmiş olsa bile enerji ile ilgili somut bir kavram bulunmamaktadır. Enerji daha çok doğanın parası gibi çalışmakta, varlığını başka sistemler üzerindeki ölçülebilir etkilerden anlamaktayız.

İş kavramı da enerjinin özel bir adlandırılmasını temsil etmekle beraber formülü enerji denklemleri ile ifade edilir. İş, enerjiyi harcayan tarafın harcadığı enerji miktarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Örnek olarak bir taşı kaldırdığımızda taş üzerine iş yapmış oluruz. Aslında taşı kaldırmak için bir enerji harcamışızdır. Bu iş olarak tanımlanır. İş tıpkı enerji gibi güç x zaman ile orantılıdır. İş kavram olarak bir isimlendirmeden fazlası değildir.

Bu durumun bir benzeri potansiyel farkı kavramında ortaya çıkmaktadır. Elektrikte Volt, Gerilim, Potansiyel Farkı, Voltaj gibi ifadeler aynı şeyleri anlatmakla birlikte farklı yerlerde farklı kullanım tanımlarına sahiptir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Türk
Mehmet Türk
44K UP
Akademisyen

Enerji, net bir tanım olmasa da iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta. Yani enerji zaten iş ile tanımlanmış bir büyüklük. İş yapıldığında kinetik enerji açığa çıkar. Yapılan iş kinetik enerjide değişime neden olur. Yani iş-kinetik enerji teoremi olarak bilinen teorem, işin zaten kinetik enerji ile ilişkisini ortaya koyuyor. Potansiyel enerji ise, iş yapabilme potansiyeli üzerinden tanımlanır. Örneğin h yüksekliğinde bulunan bir m kütlesi üzerine yerçekimi kuvveti bir iş yapma potansiyeline sahiptir. Cisim düştüğünde bu iş yapılmış olur. O zmaan da kinetik enerji açığa çıkar. Kısacası iş, mekanik enerji türleri arasındaki dönüşümün aracıdır ve aynı zamanda mekanik enerji kavramının da gerekçesi sayılabilir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close