Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Seher Türk
Seher Türk
1,609 UP
Üye
1

Türkiye'yi 10 yılda nasıl Avrupa ülkesi konumuna getirebiliriz?

269 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Getiremeyiz. Bu, olanaksız.

Bir ülkenin gelişmiş, zengin, ileri bir ülke olması, onlarca hatta yüzlerce yıl süren devasa felsefi, toplumsal, sosyal, bilimsel, politik gelişmelerin ve çalışmaların sonucu olarak ulaşılan bir durum. Bir ülke önce kendisini aşağıya çeken, çözülmediği takdirde ilerlemenin olanaksız olduğu toplumsal sorunlar konusunda çözümler bulmalı. Türkiye için Türk-Kürt, Alevi-Sünni, türban, lgbti, inançlı-ateist gibi, toplumsal ölçekte, insanların zihninde çözülmesi gereken ayrım ve sorunlar. Bu sorunların çözülmesi nesiller sürüyor. Bu ülkede, dedesinin türbana, eşcinsele, ateiste, yobaza bakışını aynen sürdüren milyonlar var. Türkiye henüz bu aşamada. Bunları çözebileceğimize dair en küçük bir gösterge yok.

Bunları çözdük diyelim. Bundan sonra sağlam, bilime dayalı, planlı bir eğitim sistemi oluşturmak ve uygulamak lazım. Politikanın, siyasetin, devletin, eğitim kurumlarına karışmadığı, onlara akıl öğretmek yerine onların akıllarına uyum göstereceği bir eğitim yönetimi anlayışı. Bunu yapmak ve sonuçlarını almak ise bir ya da iki nesil sürüyor. 20-30 yıl civarı.

Tüm Reklamları Kapat

İyi eğitim almış bir nesil çalışma hayatına girince onlara, ileri dünya prensip ve kurallarına bağlı olarak çalışıp üretecek bir çalışma dünyası sunmak gerekiyor. Liyakate göre seçilen milyonlarca çalışanın çalışıp üretmesine olanak veren bir çalışma dünyası. Tanıdığın, şu bu partiden gelen selamla işe alınanın, patronun en güzel popolu kadını yardımcısı olarak kabul etmediği, gerçekten hak edenin hak ettiği işi alıp özgürce çalışabildiği bir çalışma hayatı.

Çalışma dünyası değerli fikirler, ürünler, tasarımlar üretmeye başlayınca da bu üretim dünyasını, uluslararası platformda pazarlayabilecek bir dış işleri politikası, reklam anlayışı, açıklık siyaseti ve dünya çağında bir açılım süreci planlanmalı. BU da en az bir nesil sürer.

Bu aşamadan sonra da ülkenin, kültürel zenginliğini dünyaya tanıtacak bir sanatsal ve kültürel devrim yaşanmalı. Dünya Türk filmi izlemeli, Türk müziği dinlemeli, Türk dansını görmeli, Türk modacılarının çizimlerini beğenmeli, Türk boksörünün tarzını görmeli, Türk mankenin güzelliğini ve zarafetini tecrübe etmeli vs. Türklüğe ait sayısız fikir, estetik yaratım, üslup vs. dünyaya tanıtılmalı. Ama bu tanıtım ve yayılım da asla ırkçı ve milliyetçi bir yaklaşımla değil aksine Dünyanın kültür mirasına saygı duyup ona katkı yapma ruhu ile yapılmalı. BU da en az iki nesil sürer. (Çeşitli alanlarda Dünyada başarılı olmuş kişiliklerimiz yok değil ama onlar hemen her bireysel ve tekil başarılar. OLması gereken ise toplu bir kalkınma)

Dünyanın gelişmiş ülkelerinin hemen hepsinin, bu aşamaların her birini yıllar önce aştığını görebilirsiniz. En yakın zamanlı örnek Kore. Kore, 50 yıl önce başladı ve ancak bugün yatırımlarının meyvelerini almaya başladı. Bugün teknolojide, sanayide, sanatta, sporda Kore Dünyanın en iyileri arasında. Bizim bu aşamalarını bırakın 10 yıl, 50 yılda bile geçmemiz olanaksız. Çünkü bu yönde hiç bir eğilim, çaba, çalışma, planlama yok.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle... Yaşınızı bilmiyorum ama üzgünüm ki siz ve ben de dahil bu cevabı okuyan hiç kimse, Türkiye'nin Kore ya da başka ilerlemiş ülkelerin seviyesine çıktığını asla göremeyecek

Bu çizdiğim tablonun aşılabilmesi için tek bir olasılık var. O da benzersiz, deha seviyesinde bir liderin dünyaya gelerek, ülkesi için kendisini feda ederek her şeyi değiştirmesi. Gelin görün ki böyle dehalar dünyaya ancak yüzyılda bir geliyor. Ve biz hakkımızı geçtiğimiz yüzyılda kullandık. Bu yüzyılda bir deha kişiliğin tekrar Türkiye'den çıkması çok düşük bir olasılık. O nedenle onun değerini bilsek ve 100 yıl öncesinden bize tuttuğu ışığı izlesek bu bile yeterli ama onu da yapmıyoruz hatta o ışığı bile karartmaya çalışıyoruz. O nedenle durum bu...

171 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close