Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Antropoloji bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz, okunması makul mu?

Antropoloji
2,669 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Emir Orhan
Ali Emir Orhan
115K UP
Antropoloji öğrencisi.

Eğer gerçekten öğrenmeye meraklı ve araştırma tutkusu yerinde olan birisiyseniz antropoloji bölümünü okumak çok isabetli olacaktır. Antropoloji oldukça multidisipliner bir saha olduğu için ilgi alanınız her ne ise onu karşılayabilecek alt dallara sahiptir. Yeri geldiğinde sosyal ve fen bilimleri arasında bir köprü görevi de yürütmektedir. İnsanı ilgilendiren her şey ve tüm konular antropolojinin ilgi alanıdır. İnsan ile ilişkili her konu ve ürettiği tüm entelektüel birikim de aynı şekilde ilgi alanıdır. Karşılaştırmalı incelemeler, eleştiriler beceri, empati, kültürel görelilik yapabilmeyi sağlaması insanın vizyonunu ve bakış açısını geliştiren durumlardır.

Biyolojik antropoloji başlığı altında; paleoantropoloji (geçmişe dönük insan ve insan ile bağlantılı türlerin evrimini inceler) ile fiziksel antropoloji (daha çok günümüz insanlarını; insan morfolojisi, fizyolojisi, genetiği, büyüme ve gelişimini inceler) fosil kazıları, antropometrik ölçümler, karşılaştırmalı analizler, mikroskobik incelemeler, moleküler ve genetik çalışmalar, tür tayini, yeni keşifler, adaptasyon ve mutasyonların anlaşılması, insanlar arasındaki biyolojik çeşitlilik gibi hem saha alanında hem de birebir insan teması ile laboratuvar ve doğrudan gözlem yolları ile çalışma yapma imkanı sunar.

Sosyal ve kültürel antropoloji ise kuramsal antropoloji gibi başlı başına derya deniz bir birikim dışında etnografya ve etnoloji gibi kültürel karşılaştırma ve yeri geldiğinde uzun süreli doğrudan temas, kültürel şok yaşama düzeyinde maruz kalma gibi fırsatlara mahal verebilecek araştırma ortamı sunar, hem insana deneyim hem de gerçekten bilgi katar. Sosyal antropoloji oldukça geniş bir alandır ve antropolojinin fen bilimlerine kayan tarafı gibi birçok bilim dalı ile doğrudan ilişkilidir. Kısacası antropoloji anlatmak ile bitmez onu deneyimlemek ve sürekli öğrenme açlığı ile tutuşmak gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu bölüm kendini gösterebileceğin birçok imkana sahiptir eğer araştırma tutkun ve azmim yüksek ise tüm imkanlar açıktır. Dünya genelinde özellikle gelişmiş ülkelerde, antropolog olduğunu söylemek, teşbihte hata olmaz, senin ayakta karşılanmana neden olacaktır. Unutulmaması gereken bir nokta da 4 yıllık bir eğitim ile kendini antropolog olarak tanımlamak bana göre oldukça yanlıştır. Antropoloji, Eric Wolf'un dediği gibi çok geniş bir daldır ve insani bilimlerin en bilimselidir. Bu söylemlerin karşılayacak donanımda insana ihtiyaç duyar. Örnek olarak, Amerika'da okunması en zor bölümlerden birisidir. Oldukça karmaşık ve zor geldiği için bölümü çabucak bırakanlar mevcuttur. Araştıran ve merak eden insanlar için oldukça zevklidir. Azim ve çalışma ile ilerlendiğinde sanıldığı gibi iş imkanları düşük olan bir bölüm değildir aksine prestijli ve sana birçok konuda imkan sağlayacak bir bölümdür. Dil becerini geliştirmen ve yukarıda saydığım şartları taşıman veya taşıyacağını düşünmem durumunda kariyerin pozitif bir yönde ilerleyecektir.

Makul olması senin başarına ve kendine geliştirmene bağlıdır, antropolog olmanın getirdiği bir bilinç düzeyi ve kavrayış şekli mevcuttur. Bunu geliştirmek kişilerin kendi elindedir, 4 yıllık bir bölüm olsun yeter mantığı ile okunması gereken en son bölümlerden birisidir. Bölüm ile alakalı konuları sevmeden anlamak, çalışmak, ilgilenmek pek mümkün değildir. Tüm bu nedenlerden dolayı iyice araştırılması gerekir hatta konu hakkında giriş düzeyinde kitaplar okunması iyi olacaktır.

376 görüntülenme
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close