Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Yoğunluk arttıkça sıcaklık neden artıyor?

Sıcaklık demek moleküllerin kinetik enerjisi yani hareketi demek oluyor ancak yoğunluk arttıkça sıcaklıkta artıyor mesela yıldızlar kütle çekim ile taneciklerin çok sıkışık bir araya gelmesi ile ısınıyor ve füzyon başlıyor. Ancak alan daraldığından taneciklerin hareketi azalması gerekmez mi? Bu durumda tam aksine soğumasi gerekir?
912 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muharrem Engin
Muharrem Engin
2,311 UP
Maden mühendisiyim

Sizin verdiğiniz örnek üzerinden gidelim;

Yıldız oluşumunda kütle çekimi ile gaz ve toz bulutları bir noktaya çökmeye başlıyor. Oluşan bu çekim noktasına zaman içerisinde daha fazla madde ekleniyor. Bir noktadan sonra artan madde miktarıyla birlikte artan basınç (siz yoğunluk olarak ifade etmişsiniz, ben basınç üzerinden ilerleyeceğim sonuçta doğru orantılılar) sıcaklığı da artırıyor ve füzyon reaksiyonları başlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kafa karışıklığı yaratan tek nokta basınç yada yoğunluk artışıyla alan daraldığından taneciklerin hareketinin azalacağını varsaymak. Yıldızın çekirdeğindeki yoğunluğu bir asansör kabinine on kişi binmiş dolayısıyla kabin içinde insanlar zor hareket ediyor gibi değerlendiremeyiz. Yıldız çekirdeğindeki yüksek basınç ve yoğunluğa rağmen atom ve moleküllerin hala hareket edebileceği çok çok fazla boşluk mevcut. (Bu boşluğu aşağıdaki kaynaklarla izah edeceğim) Dolayısıyla yıldız çekirdeğinde artan basınçla taneciklerin kinetik enerjisi artıyor, tanecikler arası çarpışma sayısı artıyor, sonuç olarak sıcaklık artıyor.

Atomlar / moleküller arası mesafeyi, atomun içindeki boşluğu tarif ederken bir çok kaynak yıldızlar arası mesafeyle kıyaslar. Galaksi içerisindeki yıldızlar arası boşluk ne kadar büyükse atom içindeki boşluk da o kadar büyük anlamında bu kıyaslama yapılır. Prof. Dr. Ulvi Saran bir Tweet inde "ATOMUN İÇİNDEKİ BOŞLUK ORANI: %99.9999999999999, GERİ KALANI İSE ÇEKİRDEK VE ELEKTRONLAR" diyerek moleküler seviyede malzemenin yoğunluğunun ne kadar düşük olduğunu anlatmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bize yıldız çekirdeğindeki yoğunluğun görece aslında ne kadar az olduğunu anlatan başka bir kaynağı da cevaba ekliyorum.

Yıldız yoğunluğu ; 10-103 gr/cm3

Beyaz cüce yoğunluğu ; 106 gr/cm3

Nötron yıldızı younluğu ; 8x1013-2x1015 gr/cm3

Kara delik yoğunluğu : >1016 gr/cm3

226 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Vikipedi. Yıldızların Ölümü. (27 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
  2. Prof.Dr.Ulvi Saran. Atomun İçindeki Boşluk Orani. (25 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2021. Alındığı Yer: twitter | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close