Yaratmaktan kastının ne olduğunu bilmiyorum fakat ben iki olasılığa da değinicem.
Tanrının böyle bir şey yaratma potansiyeli inançlar doğrultusunda elbette ki mümkün. Fakat tanrı sisteme sadece iyiliği eklerse biz iyiliğin ne olduğunu nereden bileceğiz. Örneğin, güneşin parlak olduğunu nereden biliyorsun? Tabii ki karanlık sayesinde, ya da ondan daha parlak tecrübe edilebilir bir nesne aracılığıyla. Bizim gibi varlıkların temel bilgi edinme yolu tecrübe ile gerçekleşir.
Eğer idea bir sistemde olduğumuzu bilmek istiyorsak kötü bir sisteme tabi tutulmalıyız. Başka bir deyişle ölçüte ihtiyacımız var. Ölçüt olmadan bilgi tamamlanamaz. Kim bilir, belki de hepimiz iyi bir sistemde yaşıyoruzdur ve gerçek kötülük nedir bilmiyoruzdur.
Bir diğeri insansal yollar ile iyi sistem kurmaya çalışmadır. Bu oldukça güç bir durum, çünkü iyi bir sistem kurmak için iyi şeylere ihtiyacımız var. Peki iyi dediğimiz şeyler nelerdir? Bana iyi bir şey söyle desem, yine kendi iyi anlayışın doğrultusunda yorum yapmış sayılırsın. Herkes iyi ve kötüyü farklı yorumlar, bunlar tıpkı düşünce kipleri gibidirler. Göreceli olan şeyler içinde net bir yargı getirilemez. Sen yine kendi bildiğin iyi bir sistem kurarsın, fakat bunu ne kadar sürdürebilirsin. Düşüncelerine hakim olabilir misin ya da başka birinin iyi davranışlar sergileyeceğine garanti verebilir misin? İki soru da olumsuz.
İyiliğin olmasını istiyorsan kötülüğü dahil etmek zorundasın. Ying yang gibi düşün, bunlar birbirlerini tamamlayan fragmentlerdir. Hem tanrısal hem insansal yolla olabilir mi? Sorusuna cevap olarak başka bir soru: Tanrı varsa insana gerek kalır mı?
İyi bir sistem oluşturmak insan gibi çok yönlü canlılar için imkansız. Ama bir hayvan için neden olmasın. Bir hayvana yemeğini ve cinsel duyguları için bir de çift verdikten sonra geriye ne kalır?
Eğer iyiliği bulunduğun konum olarak onaylar ve kendini iyi bir yerde yaşadığına inandırırsan zaten bunu çoktan başarmış olursun. Belki de sen kendini kötü bir yerde yaşadığına inandırmışsındır?
"İnsan her şeyin, varolan şeylerin varolduklarının ve varolmayan şeylerin varolmadıklarının, ölçüsüdür."
-Protagoras