Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ecem @Cadıbozmasıı
Üye 30 Ocak 2021
0

Neandertaller kuzenimiz mi atamız mı?

Evrim Ağacı ve Metin Özbek hocanın kitabındaki çelişkili ifadeleri açıklayacak var mı? Linkteki yazıda Neandertaller kuzenimiz denmiş . Metin Özbek hocanın 50 soruda İnsanın Tarih Öncesi Evrimi kitabında da birbirleriyle açıkça çelişen ifadeler kullanılmış. İzah edebilecek olan var mı ? Sayfa 115-121 alıntıları ektedir.
797 görüntülenme
Neandertaller kuzenimiz mi atamız mı?
Neandertaller kuzenimiz mi atamız mı?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Özcan
kimya mühendisliği öğrencisi 30 Temmuz 2021

neandarteller için durum biraz karmaşık diyebiliriz şöyle ki ortak bir atadan geliyoruz o yüzden kuzenlerimiz diyoruz. ama sıkıntılı kısım şu ki homo sapiens afrikadan çıkıp avrupaya vardığında kuzenlerimizle karşılaştık ve çocuklarımızda oldu ve bugün genetik materyalimizin bir kısmı neandertallerden gelmekte o yüzden bir yandan da atamız sayılırlar. ama aktarılan genetik materyalin kısıtlı olmasını da unutmamak lazım %20 % 50 gibi büyük bir rakam değil. ama kitapta garip bir şey farketitm neandartelerin kıl durumunu bilmediğimize dair bizim genetik materyalimizdeki bazı neadartel genleri sağolsun kılsız sırtlarımız var. ve neandertellerin ter bezlerinin işlevini artırmak için kıllardan evrimsel süreçte ciddi miktarda kurtulduğunu düşünüyoruz.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur 30 Ocak 2021

Neandartaller önce bizim atamız sanılıyordu. Daha sonra yapılan incelemelerle kuzenimiz olduğu anlaşıldı. Belki de yazar bu tarihsel durumu anlatmak amacı ile böyle bir yönteme başvurmuş olabilir.

"Halk arasında en çok bilinen, gerek ortaya çıkış biçimi, gerekse yeryüzünden kayboluşu konusunda da en fazla tartışılan tarihöncesi atamızdır. (Resim 12, 13, 14) Mağara devri insanlarını resimlerken Örnek olarak hep Neandertal insanları alındı. Onlar kaba, anlamsız bakışlı, vahşi olarak bizlere tanıtıldı. Acaba gerçekten Öyle miydiler?"

diyor alıntının devamında. Yazar; Neandartallerin kaba, anlamsız ve vahşi sanıldığının yanında atamız olarak sanıldığını anlatmaya çalışmış sanki burada.

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü kitabın devamında, 136. sayfasında şöyle bir ifade göze çarpıyor: "Neandertal'lerin DNA'lan ile günümüzde yaşayan topluluklardan farklı çıktı. Böylece, uzun süredir belirsizliğini koruyan bir durum da aydınlığa kavuşmuş oldu; belli ki Neandertal bizim hiç doğrudan atamız olmamıştı."

Yani başta dediğim gibi Neandartallerin atamız mı kuzenimiz mi olup olmadığı konusunda belirsizlik vardı, atamız sanılıyordu. Önce bunu anlatmaya çalışmış yazar, daha sonra bunun böyle olmadığının ortaya çıktığını aktarıyor. Ama böyle yaparken kitapta çelişki varmış gibi görünmesine sebep oluyor.

190 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close