Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 28 Temmuz 2021
0

Evrimde iki ayaklılık çıkmazı var mıdır?

Merhabalar evrim teorisi insanlarin iki ayakli olmasını açıklayamıyor deniyor bu dogrumudur bazı evrimci biyologlarda insanın iki ayaklı olması ni evrim açıklayamıyor ve bir sır diyorlar bu dogrumudur simdiden tesekkurler
642 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Eray Cengiz
Eray Cengiz
29K UP
Yaptığım araştırmalardan edindiğim tecrübeler. 28 Temmuz 2021

Merhabalar,

Evrim sürecinde insan şu anki halini almadan önce, bilindiği gibi dört ayak üzerinde yaşamını sürdürüyordu. Yani benzetme yapacak olursak, şu anki maymunlar ne durumda ise ona yakın bir durumdaydık diyebiliriz. Örneğin insanların kalça kısımlarında kuyruk sokumu bölümü vardır, bu da insanların hayvanlar gibi kuyruğu ve bu kuyruğun diğer canlılarda olduğu gibi insanlarda dengeyi sağladığı düşünülüyor ancak iki ayak üzerinde durmaya başladıkça denge mekanizmasının farklılaşması sonucu bu kuyruğun köreldiği yönünde tahminler mevcut.

Peki neden insanlar dört ayak üzerinde iken iki ayak üzerinde durma ihtiyacı duydu?

Tüm Reklamları Kapat

Bilindiği gibi eski çağlarda yaşayan evrimleşmemiş insanlar dört ayak üzerinde yaşamlarını sürdürüyordu. Fakat bu diğer canlılara göre bazı dezavantajları beraberinde getiriyor, örneğin günümüze uyarlayacak olursak dört ayak üzerinde yaşayan bir insanın karşısına aslan çıksarsa, aslan kolaylıkla pençelerini kullanarak insanı öldürür. Bunun getirdiği tehlike ile insan ellerini kullanmayı öğrendiği aletler, silahlar vb. eşyalar üreterek kendini savunabildiği yönünde iddialar mevcut. Yani insanın iki ayak üzerinde yürümeye başlamasının en büyük etkeni savunma ve alet kullanımı olabilir. Ek olarak tahminlere göre ilk kez bu eylemi sergileyen insan türünün Homoerectus olduğu bulunan fosillerden anlaşılmıştır ve homoerectus türünün soyu tükenmiştir. Bazı tahminlere göre Homo Erectus türü Homo Sapien türüne evrimleşmiştir fakat aynı zamanda bu türün Homo Rhodesiensise'e evrimleştiği ardından o türün de Homo Sapien'e evrimleştiği düşünülmektedir.

Evrim bizim Homo Sapien aşamasına gelene kadar, dört ayak üzerinde durduğumuzu, kuyruğumuzun olduğunu tarihe bıraktığı fosiller ile açıkça gösteriyor. Sır kısmına gelecek olursak, bu olayın "sır" olduğunun söylenmesinin sebebi, insanın nasıl ve neden dört ayak üzerinden iki ayak üzerine evrimleştiğini tam belirleyememiş olmamızdan kaynaklanabilir. Yani işin içerisine, savunma, üreme, yavru bakımı, coğrafik değişimler, alet kullanımı gibi bir çok olasılık giriyor.

Belirtmek isterim ki, bu konuya en çok verilen örnek; bir sandalye veya koltukta çok uzun süre oturduğumuz zaman belimizin ağrımasıdır.

Yukarıda yazmış olduğum yazıda bu konu ile ilgili zamanında yaptığım araştırmaların bir kısmını size aktardım. Yanlış veya eksik olduğum bir kısım var ise düzeltiniz.

Saygılarımla.

Kaynaklar

  1. A. Bell, C. Macfarguhar. (Ansiklopedi, 1986). Anabritannica.
  2. P. Larousse. (Ansiklopedi, 1993). Büyük Larousse Sözlük Ve Ansiklopedisi.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Rüzgar Yalçın
Öğrenci 30 Temmuz 2021

Soruda belirttiğiniz tamamen yanlıştır. 2 ayak üzerine evrimleşmemizin bize sağladığı avantajlar ve dezavantajlar vardır avantajlarına değineceğim:

İki ayak üzerinde yürümenin Australopithecus ile başladığı bilinmektedir. Ancak, hangi nedenle ortaya çıktığı konusunda değişik görüşler bulunmaktadır. Bu konuda, iki ayak üzerinde yürümenin sağladığı avantajları gözden geçirmek yararlı olacaktır.

1) Vücut ısısının düşürülmesi amacıyla, yere paralel olan ve hem güneşten gelen; hem de yerden yansıyan ışınlara maruz kalan gövde dik duruma gelerek, bir taraftan daha fazla rüzgar alması temin edilirken; diğer taraftan daha az radyasyona maruz kalması sağlanmış olmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

2) İki ayak üzerinde yürüme, dört ayak üzerinde yürümeye göre daha az enerji gerektirmektedir.

3) Güvenlik ve beslenme gereksinimlerini daha iyi karşılayabilmek için gövdenin arka ayaklar üzerinde yükselmesiyle, düşmanını ve avını daha rahat görerek; düşmanlarına karşı daha heybetli görünme avantajı elde etmiş olmaktadır.

4) Bu avantajlar yanında, iki ayak üzerinde yürümenin bir gereksinime bağlı olarak geliştiğini ileri sürenler de bulunmaktadır. Bu görüşü savunanlara göre iki ayak üzerinde yürüme, Australopithecus 'un ellerini kullanma gereksinimi sonucunda ortaya çıkmıştır. Yavrunun taşınması ve bakımı; yemeğin hazırlanması ve yuvada yapılması gereken diğer işler için ellerin serbest kalması gerekmiş ve iki ayak üzerinde yürüme evrimleşmiştir.

Ancak, bu yöndeki evrim henüz tamamlanmamıştır. Orta yaşın üzerindeki, özellikle şişman insanlarda görülen bel ve sırt ağrıları, disk kaymaları ve diz ağrıları bu yöndeki evrimin tamamlanmadığının işaretleridir. İnsanda sakral bölgede gerçekleştirilen operasyonlardan sonra yara yerinin geç kapanması da kuyruğun kaybedilmesi yolundaki evrimin henüz tamamlanmadığının göstergesidir.

149 görüntülenme

Kaynaklar

  1. biyologlar.com. İki Ayak Üzerinde Yürümenin Gelişmesi. (30 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 30 Temmuz 2021. Alındığı Yer: biyologlar.com | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close