Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kaan K
Kaan K
1,976 UP
Üye
0

Neden bazı bileşikleri kimya bilimi ile üretemiyoruz?

Mesela neden fosil yakıtları sadece kaynak olarak çıkartabiliyoruz, neden üretmiyoruz?Üretmesi bizi zarara uğratacak kadar fazla enerji mi gerektiriyor veya dünya şartlarında mümkün değil mi, değilse neden? (örnek sadece fosil yakıtlarla sınırlı kalmasın aklıma su anda sadece o geldiği için direkt yazdım)
103 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır

Merhaba

Fosil yakıtların hepsini kimya bilimi ile üretebiliriz, ancak bu üretim zordur, maliyetlidir ve verimsizdir. Metan(CH4) gazını ele alalım, metan gazı doğada çok uzun biyolojik, jeolojik ve kimyasal süreçler sonucunda, kendiliğinden oluşur ve yer altında hapsolur. Biz de onu çıkartır ve doğal gaz olarak kullanırız. Fakat metanı kendimiz üretmeye kalktığımızda,doğanın süreçlerinin etkisini yapabilmek için, enerji harcamamız gereklidir, bunu günümüzde güneş enerjisi ile hallediyorlar.

Ancak yine de doğada milyonlarca metreküp metan gazı hâli hazırda yer altında dururken,bunu yapay olarak üretmemiz o kadar verimsiz olur ki, yani ne kadar büyük tesis kurarsak kuralım, bir doğalgaz kuyusundaki miktarda metanı asla üretemeyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Tabi bu üretimi fosil yakıtlarla sınırlı tutmayalım.Mesela Plütonyum elementi doğada o kadar az miktarda bulunur ki, kullandığınız Plütonyumun neredeyse hepsini yapay olarak üretiriz ya da asitleri ele alırsak, sülfürik asit (h2so4) doğada oluşmasına rağmen, kaynak şeklinde ve konstantre olarak ulaşamadığımız için, sülfürü(S) yakıp çıkan SO2 gazını oksitleriz ve bunu suda çözerek derişik sülfürik asit üretiriz.Buna bir çok örnek verilebilir ancak fosil yakıtlar çerçevesinde bakarsak, sondaj ile kuyu açıp kullanmak,yapay olarak üretmekten çok daha verimlidir.

Tabi kimya her şeyi üretebiliyor mu ? Henüz üretemiyor, mesela doğada öyle hormonlar ve proteinler var ki bunları üretmek için canlı organizmalara ihtiyaç duyuluyor, ayrıca henüz daha keşfedilmemiş bir sürü bileşik olduğu da aşikar.Ve bazı bileşikler o kadar kararsızlar ki üretiminden hemen sonra bozunuyorlar.

Her bilim dalında olduğu gibi, doğa kanunları,bilgi birikimimiz ve teknolojik ilerlememiz bir çok şeyi sınırlandırıyor, zaten bilim dalları bu sınırları aşmak için varlar ve bu sınırlar da hep var olacak gibi görünüyor.

Metan(CH4) üretimi
Metan(CH4) üretimi
Www.Researchgate.net
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close