Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Vicras Owski
Vicras Owski
75K UP
Üye 14 Haziran 2020 2 Cevap
2

Maske takmalı mıyım? Maskeler gerçekten işe yarıyor mu?

Sürekli maske kullanmamız öneriliyor ancak maske ne kadar fayda sağlıyor? Sonuçta bahsettiğimiz virüs mikroskobik bir şey. Bunu maskenin önlemesi mümkün mü? Herhangi bir üründen maske yapılabilir mi?
1,471 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 24 Temmuz 2021

Evet, maske takmalısınız; çünkü maskeler işe yarıyor. Maskeler, SARS-CoV-2 virüsünün yayılımını büyük oranda engelleyerek salgını yavaşlatıcı etkiye sahip. En basitinden, pandemi-harici bağlamlarda da savunma sistemini ilgilendiren ve hijyeni gerektiren ortamlarda hekimlerin maske takma zorunluluğunu düşünün. Maskelerin çalıştığını onlarca yıldır bilmekteyiz ve etkili bir şekilde kullanmaktayız.

Salgın başlangıcındaki maske kararsızlığı; maske üretim fabrikalarının hazırlıksızlığı, hastanelerde maske tedarikinin genel halktan daha önemli olması, halkın maske kullanmaya alışık olmaması ve virüse dair çok az şey biliyor olmamızdı. Bu sorunların hepsi ortadan kalktıktan sonra, bir solunum yolu hastalığı olan COVID-19'a karşı yaygın maske kullanımı, tartışmasız bir şekilde başarılı bir pandemiyle mücadele yöntemi hâline geldi.

Maskelerle ilgili olarak dikkat etmeniz gereken bazı detaylar şunlardır:[1]

Tüm Reklamları Kapat

  • Maske, burnunuzu ve ağzınızı tamamen kapatmalıdır.
  • Maske, yüzünüzün kenarlarına sıkıca yapışmalı ve arasında boşluk bırakmamalıdır.
  • Maskenizi sadece kulağınızın veya kafanızın arkasına giden şeritten tutarak takmalı ve çıkarmalısınız; asla maske yüzeylerine dokunmamalısınız.
  • Halka açık tüm alanlarda maske takmalısınız.
  • Toplu taşıma kullanırken maske takmalısınız.
  • Normalde bir arada yaşamadığınız insanlarla birlikteyken (akrabalarınız bile olsa) maske takmalısınız.
  • Evinizde COVID-19 semptomları gösteren veya testi pozitif çıkmış biri varsa maske takmalısınız.
  • 2 yaşın altındaki bebeklere maske takılmamalıdır.
  • Maskeyi güvenli bir şekilde takıp çıkaramayacak düzeyde engelli olan kişilere maske takılmamalıdır.
  • Maske kullanımının iş ile ilişkili riskleri arttırdığı durumlarda (örneğin maskenin takılabileceği ağır iş makinalarının olduğu durumlarda) maske takılmamalıdır.

Maske kullanımında dikkat edilmesi gereken diğer noktalarla ilgili olarak buradan bilgi alabilirsiniz. Farklı maske tipleriyle ilgili bilgiyi buradan ve buradan alabilirsiniz.

416 görüntülenme

Kaynaklar

  1. CDC. Improve The Fit And Filtration Of Your Mask To Reduce The Spread Of Covid-19. (23 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2021. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır. Ayrıca bu cevap, COVID-19 ve Aşılar soru dizisi içinde yer almaktadır.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Patoloji laborantı 15 Haziran 2020

Maske kullanımı pandeminin ilk seyrettiği zamanlarda tartışmalı bir konu haline gelmişti. Fakat şimdi gelinen noktada maske kullanımı destekleniyor ve öneriliyor. Maske fayda sağlamaktan ziyade bulaşı önlemesi için kullanılan bir araçtır. Solunum sistemi bulaşına sahip patojenlerde yayılımın azaltılması için maske kullanılabilir. Çeşitli maske türleri bulunuyor ve kullanılıyor. Bu konuda en profesyonel koruma sağlayan maske 'N95' maskeleridir. N harfi yağa karşı dirençli olmadığını ifade ederken, 95 filtre yeteneğinin %95 olduğunu gösterir. Suya dayanaklıdır ve cerrahi maskelerden daha iyi koruma sağlar. Bu maskeleri direkt hastalar ile ilgilenen ve temasta bulunan sağlık çalışanları kullanır. Cerrahi maskeler daha yaygın kullanır ve N95 maskesi kadar koruyucu olmasa da büyük damlacıkların inhale edilmesini engeller. Maskenin korunum sağlaması onu nasıl kullandığımız ile doğru orantılıdır. Maske yüze tam oturmalı, kenarlardan hava almamalıdır. Ayrıca maskenin uzun süre kullanılmaması ve ellenmemesi gerekir. Cerrahi olmayan ev yapımı maskeler için pamuk ya da pamuk ipek karışımı kumaşlar önerilmektedir. WHO her iki tür maske için yapılması ve yapılmaması gereken şeyleri listelemiştir.

243 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Maskelerin Etkinliği. (15 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 15 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. En Iyi Kumaş. (15 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 15 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Who. (15 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 15 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Who. (15 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 15 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close