Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emir Karapaça
Emir Karapaça
1,034 UP
Üye
3

Işık (fotonlar) bir yüzeye çarptığında nasıl davranır?

Örneğin bir tenis topunun duvara çarpması gibi bir miktar enerji kaybederek yoluna devam mı eder yoksa çarptığı yüzeyden elektron koparıp yeni bir foton mu oluşmasına neden olur? Neden çarptığı açı ile devam eder ve neden çoğunlukla yüzeyden belirli bir dalga boyuna indirgenir?
525 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hasan Dağtekin
Sosyal Bilimler Uzmanı

Hem dalga hem de parçacık olarak davranır. Bu davranışı neye göre gerçekleştirdiği henüz kesin olarak anlaşılamamıştır ve üzerine yapılan çalışmalar devam etmektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgiye sahip olmak için "çift yarık deneyi" üzerine araştırma yapabilirsiniz.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eray Cengiz
Eray Cengiz
8K UP
Yaptığım araştırmalardan edindiğim tecrübeler.

Merhabalar,

Öncelikle çarptığı bir yüzeye etki ediyor mu sorusuna en iyi örnek olarak, güneş ışıkları örnek gösterilebilir. Güneş ışınları radyoaktif olduğu için çarptığı yüzeydeki parçacıklara etkide bulunarak zamanla bölgede tahribatlara neden olabilir, buna en güzel örnek olarak yapıların dış yüzeyine boya işlemlerinin yapılmasıdır. Yapının betonuna veya yapıldığı maddeye, güneş ışınları, yağmur suları vb. faktörlerden korunması için uygulanır. Işığın bir yüzeye çarpma olayına gelecek olursak, bu olay ışığın nasıl bir yüzeye çarptığına bağlı olarak değişebilir. Örneğin saydam bir yüzeyden ışık rahatlıkla arka tarafa geçer, saydam olmayan düz bir yüzeyde ışık geliş açısına göre tersi noktaya yansır, eğer yüzey düz değil pürüzlü bir yapıda ve ışığı yansıtacak şekilde ise ışık her yöne dağılma eylemi gösterir. Dalga boyuna indirgenme sorusunu yanlış anlamadı isem, bilindiği gibi ışık bir bölgeye doğru belirli düzlemde ilerlediği zaman, önüne çıkan etkenlerden etkilenebilir, örneğin şartlarını kendimiz belirleyebildiğimiz bir ortamda A noktası ve B noktaları olsun ve bu noktalar arası 200m uzaklıkta , elimizde de 200m uzaklığa ışığını iletebilen bir lambamız olsun. ancak bu A ve B noktaları arasına belirli şekilde engeller koyalım, mesela toz bulutları, gaz bulutları, içi su ile dolu olan genişliği 10m yi bulan bir akvaryum. Işık buralardan geçerken zamanla enerji kaybedecek ve 200m nin sonuna daha az miktarda veya hiç ulaşamayacaktır, başka bir örnek olarak güneş ışıklarının okyanusun zeminine kadar ulaşamaması verilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım aklındaki soruları yanıtlayabilmişimdir, araştırdıklarımdan öğrendiklerimi sundum.

Saygılarımla.

157 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close