Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 21 Temmuz 2021
3

Kurban kesimi sırasında hayvanların beta endorfin salgısı sayesinde acı çekmedigi doğru mu ?

Yoksa kurban kesimini bilimsel bir dayanağa oturtmaya çalışmak için ortaya atılmış bir yalan mı
9,229 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik 22 Temmuz 2021

İddiayı öne süren kişilerin kanıtlaması gerek. Türkiye'deki eğitim sistemi göz önünde bulundurulunca üniversite sayfası haberi kanıt değildir. Aynı üniversitenin "uluslararası sahtebilim destek kongresi" yaptığı yani evrim karşıtı kongre yaptığını da ufak bir araştırma ile görebiliyoruz. Ayrıca söz konusu üniversite sitesi haberinde hiçbir uluslararası saygın akademik dergide yayınlanmış akademik makale kaynağı bulunmuyor.

Bu akademik makalesi bile olmayan deney, çift kör bir şekilde yapılmış bir kontrollü deney midir? Bağımsız bir kurul tarafından denetlenmiş midir? Kurbanlık hayvanlar ve kurbanı kesenler "bağımsız" denetçilerden oluşan kurul tarafından mı seçilmiştir? Sonuçlar farklı ve bağımsız akademisyenler tarafından kaydedilmekte midir? Veriler, uluslararası saygın bir akademik dergide hakem kontrolünde olacak şekilde yayınlanmış mıdır? Haberde hakem kontrolü diyor ama uluslararası saygın bir akademik dergide yayınlanmış makale bile yok. Söz konusu nedensellik ortaya koyulmış mudur? Hayır. Söz konusu iddia sadece birkaç haber yazısından ibarettir, hiçbir bilimsel değeri bulunmamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

623 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. B. Acar. Skeptikler Kılavuzu: Şüpheciler İçin Kısa Bir Rehber. (21 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.1797. | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 22 Temmuz 2021

"acı çekmiyor" demek biraz magazinel olmuş. Uluslararası bir kongrede sunacaklarını taahhüt etmişler, uluslararası bir yayın yaparlar ve tartışma oluşturursa o zaman anlamlı olur, yayında da "stresi azaltıyor/düşürüyor" şeklinde bir ifade kullanacaklardır tahmin ediyorum.

Hayvan kesiminde kesim öncesi transport, bayıltarak veya bayıltmadan kesim, bayıltılacak ise hangi metod (elektrik, gaz, mikrodalga, mekanik bayıltma vs..), bayıltmanın kanatmaya etkisi gibi konular uzun zamandır tartışılıp çalışılıyor. ABD'de bayıltmada elektrik tercih edilirken AB mekanik bayıltmayı hayvan refahı açısından uygun buluyor. Islami yöntemlerde bayıltma tercih edilmiyor ve bunun kanatmayı kolaylaştırıp acıyı düşürdüğü savunuluyor.

Kurbanlık koyunlar kesim yerine son anda değil daha önce getirilip alıştırıldıkları ve kesimden önce aç bırakılmadıkları için endüstriyel hayvancılık pratiklerine göre daha az stres yaşıyor olabilirler. Linkte bu konuda bir derleme de bulabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Deli dana yani Bovine Spongiform Encepalopathy (BSE) ise prion proteinlerinden kaynaklanan bir hastalık, kesimle bağlantı kurmak güç.

385 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. A. Fouad. Helal Kesim Ile Kesimhane Kesimi Karşılaştırması. (5 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close