Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Erkek biliminsanlarının kadın biliminsanlarından kayda değer miktarda fazla olması,erkeklerin kadınlardan daha zeki olduğu anlamına gelir mi?

Yoksa bu erkeklerin dominant yapısından mı kaynaklanır?Neden?
1,155 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Kültürün gelişiminde kadınların kamu alanından uzaklaştırılıp daha çok ev içinde ve çocuk bakımı üzerine görev alması, kadının seyahat, eğitim ve rekabetçi ticaret yapmak gibi mevhumlara katılımının imkansız hale gelmesi kadının bilimden tutun da her türlü kültürel alanda dışarda kalmasına sebep olmuştur.

Bilim ve felsefe tarihine bakıldığında ilk çalışmaların Antik Yunan'da akademi çevresinde yapıldığını bu çevrede kadınların fazla yer almadığını görüyoruz. Hypatia gibi nadir örnekler var ve Hypatia da babasının akademisyen ve filozof olması ve kızına destek olmasıyla bir şans bulmuş diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Ortaçağ ile birlikte bilimsel çalışmaların dini kurumlara taşındığını, manastırlarda çalışmaların ortaya çıktığını görüyoruz. Ortaçağda eğitim ancak bir ustanın yanına girmek, başka ülkelere seyahat etmek veya kilise ve manastır hizmetinde olmak ile mümkünken, doğa bilimleri henüz kocakarı ilaçları olarak görülüyor ve bu tip meziyetleri olan adınlar cadı olarak yakılıyordu. Zamanla kilise kurumları bu ilk tıp ve doğa bilimleri çalışmalarını da mümkün kılmaya başladı diyebiliriz. 11. yy'da yaşayan Hildegard von Bingen'in yaşadığı manastırda felsefe, teoloji çalışmalarının yanında bitkiler ile yaptığı çalışmalar ile yine nadir kadın bilginlerden olduğunu söyleyebiliriz.

Zamanla din bilim çatallanması ve bilimin sekülerleşmesi ile bilimsel çalışmalar da bilimsel kurumlara taşınmış ama pratikte bu alanların erkek egemen alanlar olması geleneği de yaşamın akışına uygun olarak devam etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde hala Dünya genelinde kadının eğitimden yararlanması ve seyahat hakkının kısıtlı olduğunu görüyoruz. Yani bir kadın bir erkek kadar özgür seyahat edemiyor, kendi kariyerini planlayamıyor, çocuk sahibi olduğunda kariyerine ara vermek zorunda kalıyor, tüm bu sebeplerden kurumlarda tercih edilmiyor, kabul görmüyor. Belirli bir alanda çalışan kadının sayısının az olması da yine o aldnda kadın yöneticilerin de az olmasına sebep oluyor. Akademik kurumlarda da kadın yöneticinin az olduğunu görüyoruz.

Ayrıca birçok kadının da bilime yaptıkları değerli katkılara rağmen isimleri bilinmiyor ve duyulmuyor.

153 görüntülenme
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close