Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nur Kaynak
Üye
0

Oşinografi bölümü hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yüksek lisans, çalışma alanları, gelecek için önemi, zorluk seviyesi, tercih edilmeli mi/neden edilmeli, önü açık mı, kendimi bu alanda ne kadar geliştirebilirim
2,594 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hüseyin Açar
Fizikçi

Oseonografya, oşinografi ya da okyanus bilimi; okyanusları ve denizleri inceleyen bilim dalıdır. Okyanuslar ve onlarla ilişkili ekosistemleri, kimyasal ve fiziksel süreçleri inceler. Deniz kaynaklarının geliştirilmesine, kullanılmasına ve denizlerin doğal özelliklerinin korunmasına katkıda bulunur.

Fiziksel oşinografi

Tüm Reklamları Kapat

Bu oşinografi dalı, suyun okyanuslarda ve denizlerde fiziksel ve dinamik özelliklerini incelemektedir. Temel amacı okyanus dolaşımını ve bu su kütlelerinde ısının nasıl dağıldığını anlamaktır..

Sıcaklık, tuzluluk, su yoğunluğu gibi yönleri dikkate alın. Diğer ilgili özellikler renk, ışık ve okyanuslarda ve denizlerde sesin yayılmasıdır..

Tüm Reklamları Kapat

Bu oşinografi dalı, atmosferik dinamiklerin su kütleleri ile etkileşimlerini de inceler. Buna ek olarak, farklı ölçeklerde deniz akıntılarının hareketini içerir.

Kimyasal oşinografi

Deniz suları ve çökeltilerin kimyasal bileşimlerini, temel kimyasal döngüleri ve bunların atmosfer ve litofos ile etkileşimlerini inceler. Öte yandan, antropik maddelerin ilavesiyle üretilen değişikliklerin incelenmesi ile ilgilidir..

Ek olarak, kimyasal oşinografi suyun kimyasal bileşiminin okyanusların fiziksel, jeolojik ve biyolojik süreçlerini nasıl etkilediğini inceler. Özel deniz biyolojisi örneğinde, kimyasal dinamiklerin canlı organizmaları (deniz biyokimyası) nasıl etkilediğini yorumlar..

Jeolojik oşinografi veya deniz jeolojisi

Bu dal, derin tabakaları da dahil olmak üzere okyanus yüzeyinin çalışmasından sorumludur. Bu substratın dinamik süreçleri ve deniz tabanının ve kıyıların yapısına etkisi ele alınmaktadır..

Deniz jeolojisi, farklı kıta okyanus katmanlarının mineralojik kompozisyonunu, yapısını ve dinamiklerini, özellikle de kıtasal sürüklenmeye karışan denizaltı volkanik aktiviteleri ve halsizlik fenomenleriyle ilgili olarak inceler..

Bu alanda yapılan araştırmalar, kıta kayması teorisinin yaklaşımlarını doğruladı.

Tüm Reklamları Kapat

Öte yandan, bu dal, mineral kaynakları elde etmek için sahip olduğu büyük önem nedeniyle, modern dünyada son derece alakalı bir pratik uygulamaya sahiptir..

Deniz dibi üzerinde jeolojik araştırma çalışmaları, özellikle doğal gaz ve petrol olmak üzere denizaşırı yatakların sömürülmesine izin vermektedir..

Biyolojik oşinografi veya deniz biyolojisi

Bu oşinografi dalı deniz yaşamını inceler, bu nedenle deniz ortamına uygulanan tüm biyoloji dallarını kapsar.

Tüm Reklamları Kapat

Deniz biyolojisi alanında hem canlıların hem de çevrelerinin sınıflandırılması, morfolojisi ve fizyolojisi incelenir. Ayrıca, bu biyoçeşitliliği fiziksel ortamına bağlayan ekolojik yönleri de dikkate alır..

Deniz biyolojisi, üzerinde çalıştığı denizler ve okyanusların bölgelerine göre dört kollara ayrılır. Bunlar:

Pelajik oşinografi: kıta sahanlığından uzak, açık sularda mevcut ekosistemlerin çalışmasına odaklanır.

Neritik oşinografi: Kıyıya yakın bölgelerde, kıta sahanlığı içerisinde bulunan canlı organizmalar dikkate alınır..

Tüm Reklamları Kapat

Bentik oşinografi: deniz dibi yüzeyinde bulunan ekosistemlerin çalışmasına atıfta bulunuldu.

Demersal oşinografi: Kıyı alanlarında ve kıta sahanlığında deniz tabanına yakın yaşayan canlılar incelenmiştir. Maksimum 500 m derinliğe sahip.

İyi çalışmalar...

478 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ayşenur Okatan. Meslekleri Tanıyalım: Okyanus Bilimci Ne Yapar?. (29 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2021. Alındığı Yer: bilimgenc.tubitak.gov.tr | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close