Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Neden Dünya'dan kalkan bir uçak direkt uzaya çıkıp Ay'a gidemiyor da bunun yerine roketler kullanılıyor?

Neden dünyadan direk kalkan bir uçak direk uzaya çıkıp aya gidemiyor da illa roket?
1,715 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Merhaba Ferhan.

Bir cismin atmosferden kurtulup yer çekimsiz alana çıkabilmesi için öncelikle her gök cisminin sahip olduğu kurtulma hızını aşması gerekmektedir. BURADAN Güneş sistemimizdeki gök cisimlerinin kurtulma hızlarını daha detaylı inceleyebilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konuyu Dünya'ya indirgediğimizde Dünya'nın atmosferinden kurtulma hızı 11.2 km/saniyedir. Yani bir cismin atmosferden kurtulabilmesi için 11.200 m/s hızla yer çekiminin aksi yönüne hareket edebiliyor olması gerekmektedir. Biz sıradan vatandaşların bindiği uçaklar (ÖRNEK OLARAK AIRBUS'lar) azami olarak 0.89 Mach (1090 km/saat) hıza ulaşabilmektedir. Bu faktör de bindiğimiz uçakların uzaya çıkmasına olanak tanımıyor. Peki ya denerse diye sorarsan eğer, yerçekimi işini yapar diyebilirim ancak. :)

Çağrı beyin söylediği gibi bazı uçaklar ise özel yapım olup atmosfer dışına çıkabilecek hızlara ulaşabilir ve sonrasında meydana gelen sıfır basınç gibi uçağı ve pilotunu olumsuz etkileyecek koşullara dayanabilir.

İyi günler.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Güneş Sistemi Gök Cisimlerinin Kurtulma Hızları.. (7 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2009. Alındığı Yer: Solar system data | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Çünkü yeterli miktarda yakıtı, itki gücü yok ve tasarımı uzay şartlarına uygun değil. Yolcu uçaklarının kabinleri, motorları ve kanatları atmosferin en ince tabakalarına gidecek şekilde tasarlanmıyor, genelde yerden 10 kilometre yüksekte (ve bunun altında) uçacak şekilde tasarlanıyor. Dolayısıyla bir yolcu uçağına binip de uzay sınırına ulaşmak kolay değil. Ama motorları ve kanatları modifiye ederek bunu yapabilirsiniz - ki daha geçtiğimiz günlerde Virgin Galactic uzaya bir roket ile değil bir uçak ile çıktı! Üstelik bu bir ilk değil. Uzaya ilk çıkan uçak, 1950'lerde uzaya gidebilen (100 kilometreye ulaşabilen) X-15 tipi uçaklardı.

Uzaya ulaştıktan sonra ise sıfır dış basınç, yüksek radyasyon, vb. faktörlere uygun bir araca ihtiyacınız var. Bu da işte zaten roketlerin ucuna yerleştirilen uzay araçları... Roketlerin tek görevi, en az yakıtla en çok itkiyi üreterek atmsoferin kalın katmanlarını etkili bir şekilde aşabilmek.

Tüm Reklamları Kapat

Yani bir kağıdı neden çekiçle değil de makasla kesmeye çalışıyorsanız, uzaya da o nedenle uçaklarla değil de roketlerle gidiyoruz. Çekiçle bir kağıdı kesebilirsiniz ama elinize yüzünüze bulaşır, çünkü o iş için üretilmemiştir. Uçakla da uzaya gidersiniz ama tasarım uygun değilse ya anlamsız masraf olacaktır ya da ölürsünüz.

207 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. Matthews. Why Can’t We Fly Planes Into Space?. (16 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Science Focus | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close