Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Evrim Tanrının düzeninin bir parçası olabilir mi?

537 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
256K UP
Düşünür

Evrim teorisi Tanrı hipotezine ters değildir. yaratılışçılık düşüncesine terstir yani canlılar puf diye direk var olmadı. dindar ve evrim teorisinin doğru olduğunu düşünen insanlar akıllı tasarımcı bir düşünceye genelde sahiptir. yani tanrı vardır ve evrimi yönlendirmiştir demektedirler.

evrim teorisi hakkında çok şey biliyoruz ve canlıların evrimini açıklayabiliyoruz ama tanrı gibi soyut konularda kesin ve somut kaynak bulmak imkansız olduğundan tamamen bir bilinmezlik söz konusu. inanç meselesine girmeyeceğim, bir insan yobaz olmadığı sürece istediği şeye inanabilir. yani "evrim", onun düzeninin bir parçası olup olmadığını insanların kendi şahsi inancı belirler.

Tüm Reklamları Kapat

214 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Sorunuz, bir çok açıdan objektif değil ve başka bir sorunuza verdiğim cevapta açıklamaya çalıştığım gibi algı yönlendirmesi ve kelime oyunu içeriyor. "Tanrının düzeninin" demişsiniz. Tanrının bir düzeninin var olduğu varsayımı ile sorduğunuz bir soruya, ancak, tanrının bir düzeni olduğuna inanan bir kişi cevap verebilir. Bir anlamda, "Tanrının varlığını ispatlayan kanıtlardan hangisi vs. vs." gibi bir soru bu. Tanrının varlığını gösteren bir kanıt var mı ki böyle bir soruya cevap verilebilsin?

Bu birinci nokta... İkincisi, "Tanrının düzeni" ne demek? Yani...

Tüm Reklamları Kapat

1- Hangi tanrının? Yahudiliğin tanrısının düzeni mi? Hıristiyanlığın tanrısının düzeni mi; İslamiyetin tanrısının düzeni mi? Hepsinin düzeni farklı çünkü. Yahudiliğin tanrısının düzeninde Yahudiler üstün kavimdir. O tanrıya göre sorunuza bu gerçeğe göre cevap verecek olursak "Yahudiler için Tanrı, fakrlı bir evrim dinamiği yaratmıştır. Örneğin Yahudiler, doğal seçilimden etkilenmez, hiç bir çevresel etki, Yahudilerin neslini bitiremez, onlar evrimden etkilenmez."mi demeliyiz? Hıristiyanlığın tanrısının düzeninde "Tanrı bizimle birdir, o da evrim geçirir" mi demeliyiz? Ya da İslamiyetin tanrısına göre cinler vardır ve cinlerin evrimini araştırmak da bilimin bir parçasıdır mı demeliyiz? Hangi tanrının düzenine göre evrimi tanımlayalım?

2- Düzen ne demek? Örneğin 65 milyon yıl önce, Dünyaya çarpıp yer yüzündeki çok hücreli hayatın %95'ini yok eden gök taşı tanrının düzeninin bir parçası mıydı? Çağlar boyu, milyonlarca insanı, kadın erkek çocuk ayırt etmeden acılar içinde öldüren salgın hastalıklar tanrının düzeninin bir parçası mıdır? Her saniye iklim şartlarından, besin yetersizliğinden, doğal düşmanlardan dolayı acı çekerek ölen sayısız yavru hayvan ya da insan, tanrının düzeninin neresindedir? Tanrının düzeni kavramına şüpheyle bakmamıza neden olabilecek onlarca durum sayabilirim ve bazıları can sıkıcı olabilir, o nedenle kısa kesiyorum... Tanrının düzeni, Dünyanın oluşumu için yaklaşık 8 milyar yıl, canlılığın oluşması için 9 milyar yıl, çok hücreli canlılığın oluşması için 10 milyar yıl, insanın oluşması için 13,7 milyar yıl, dinlerin oluşması için 13,79 milyar yıl, beklememizi mi gerektirdi? Tanrının, kendisine inanacak 6 milyar insanı var etmek için 13,79 milyar yıl beklenmesini gerektirecek bir düzen kurması gerçekten ilginç. Tanrının bir düzeni olduğunu iddia eden arkadaşlarımızın, bu konudaki rahatlıklarını ve kendilerinden emin olma durumlarını bizlere de anlatıp açıklaması gerçekten çok aydınlatıcı ve besleyici olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

3- Evrim, en azından bugün için, hakkında en küçük bir şüphe duymadığımız bir bilimsel olgu. Binlerce kanıt gördük evrimin varlığı ve temel esasları üzerine. Tek ama tek bir aykırı durumla karşılaşmadık. Ve evrimin dinamikleri hayli acımasız. Kıyasıya mücadele, rekabet, bazı durumlarda tahmin edilmesi güç ölçekte acı ve ıstırap içeriyor. Eğer bir tanrının var olduğuna, bu tanrının -ister başlangıçta tek bir kez, ister süreç boyunca sürekli -evrene ve dünyaya müdahale ettiğine inanıyorsak gerçekten yöntemlerinin erdemli olup olmadığını düşünmemiz gerekli. Yani evrim, var olduğunu iddia ettiğimiz tanrının var olduğunu iddia ettiğimiz düzeninin bir parçası ise, canlılara, hayatta kalmaları için birbirlerini yemeleri mesajını veren ya da bunu öğreten bir tanrı, üzerine düşünülesi yöntemleri haklı ve uygun görmüş demektir. Bu düzeni bilerek, isteyerek, bilinçle ve tercihle inşa etmiş demektir. Bir kaplan, bir ceylan sürüsüne saldırır, en zayıf olanı yakalar ve canlı canlı yer. Ve bunu, hayatı boyunca yapar. Onlarca yüzlerce kez. Binlerce kaplan, ömürleri boyunca yüzbinlerce ceylanı yer. Tanrının, o kaplanın hayatta kalması için uygun gördüğü yöntem bu ise bu "düzen", her şeye gücü yeten, sınırsız beceride ve yeterlilikte bir tanrı için biraz... nasıl desek... acımasızca sayılmaz mı? Yoksa ceylanın tanrı katında hiç bir değeri yok mudur? VAr oluşu sadece kaplanın bir öğÜnde karnını doyurması mıdır? Ve aynı tanrı, uygun görse, tüm canlıların, yaşayabilmek için gerekli olan enerjiyi, güneşten almalarını sağlaması ve birbirlerini öldürmelerine hiç gerek kalmayacak bir düzen kurması gayet olasıdır. Ama bunu tercih etmemiştir. Hayvanların birbirlerini yemesini istemiştir. Ceylan bir yavru doğurur, kaplan gelir o yavruyu yer ve anne ceylan bir an buna üzülür ve sonra "Neyse... Başka bir yavru doğurayım bari" deyip erkeği ile tekrar çiftleşmeye koyulur. Çok mu acımasız? Hayır. Doğada gerçekten böyle çünkü.

4- Tanrının düzenine göre, bugüne kadar "yaratılmış" canlı türlerinin, en az, %99'u yok olmuştur. Madem ortada bir tanrı düzeni var, bu da tanrının düzeninin bir parçası olsa gerek. Peki... Eğer öyle ise biz insanoğlu, nesli tükenmekte olan bir canlıyı koruma altına alarak yaşatırsak herhalde tanrının düzenine çomak sokmuş oluyoruz. Öyle mi? Bu canlı, biz insanların Dünyada yarattığı yok oluştan etkilenerek soyu tükenme tehlikesine giren bir canlı da olmayabilir. Bu durumda biz de tanrının düzeninin bir parçası olduğumuza göre muhtemelen tanrı, bizi, soyu tükenmekte olan bir canlının hayatına devam etmesi için var ettiği bir tür olabiliriz. Ya da tüm canlıları yeryüzünden silme misyonuna sahip katil bir tür? Öyle miyiz? Bu da tanrının planladığı bir şey mi?

Bu sohbet uzaaaar gider... Onlarca yüzlerce argüman, şüpheli durum, açıklama gerektiren ayrıntı vs. bulmak çocuk oyuncağı. Ama temel olarak, varlığı şüpheli durum ve olguları peşinen var olarak kabul edip onun üzerine soru sorulursa, alınacak cevabın objektif, tarafsız ve gerçekleri gösteren bir cevap olma olasılığı çok düşüktür. Elbette isteyen istediği soruyu sorup cevap arayabilir, buna müdahale etmek hiç birimizin haddi değil ama gelecek cevaplar da aynı özgürlüğe ve serbestliğe sahip. Kendi adıma sorduğunuz soruya uygun gördüğüm cevap yaklaşık olarak böyle. Ve fark ettiğiniz gibi yazdıklarım, aslında sorunuzun cevabı değil. Çünkü fark ettiğiniz gibi sorunuzdaki ön kabulleri ve görüşleri paylaşmıyorum. Bunun nedeni de bu ön kabullerin ve görüşlerin, bilimsel esaslara dayanmıyor olması. Kişisel görüş, inanç ve yaklaşımlara yorum yapmak da haddimiz değil ama bilimsel esas temeller söz konusu olduğunda konu, kişisellikten çıktığı ve hemen her soruya, bilimsel çerçevede cevap vermek de olanaklı olduğu için aslında pek de zorlayıcı ya da sınırlayıcı değil.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla...

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Hakan Öztürk
bilimsever

evet tabii ki

ben islam dininden örnek vereceğim . (başkaları daha değişik örnekler verebilir)

Tüm Reklamları Kapat

İslam'da evrim vardır . , kun fe yekun , yani ol deyince oluş süreci başlar . burada anlatılmak istenen 2 şey var

  1. (ol deyince)Allah ol deyince olur anlamına .gelmekte .
  2. (oluş süreci başlar)vardan var etme süreci başlaması anlamına gelmekte .

O, Tek'tir, Biricik'tir, öyle ki bir şeyin olmasını istediğinde ona sadece “Ol!” der -ve o (şey hemen) oluş süreci başlar.(Yasin 36/82)

yani evrim tanrının yaratış çeşidide olabilir

115 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close